ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως

Έτος ιδρύσεως 2015

Η Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως, λειτουργεί φέτος για 3η χρονιά, απευθυνόμενη προς του μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ του Δημοτικού, όλους τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο ΣΚΟΠΟΣ της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» είναι η βαθμιαία εισαγωγή των μαθητών στις καταπληκτικές και πάντα ενδιαφέρουσες γνώσεις της Αστρονομίας, με τις οποίες διευρύνεται η διάνοιά τους, διανοίγονται οι γνωστικοί ορίζοντές τους, ελευθερώνεται η σκέψη τους και αποκτούν μια γενικότερη εικόνα του περιβάλλοντος κόσμου, ο οποίος σιγά – σιγά επεκτείνεται στο μακρόκοσμο και στην ίδια τη Δημιουργία του Σύμπαντος.

Στη «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» μαθαίνουν τα παιδιά να βλέπουν ψηλά, να κοιτούν τα αστέρια, να οραματίζονται, να ονειρεύονται και να αποκτούν σπουδαίες ηθικές και πνευματικές δεξιότητες και δυνατότητες, που ατσαλώνουν τον χαρακτήρα τους και διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους. Θεμελιώνουν, δηλαδή, έναν ιδανικό και ανώτερο σκοπό στη ζωή τους.

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ της Σχολής Αστρονομίας είναι δεδομένη, αφού σήμερα το μάθημα της Αστρονομίας καταργήθηκε από τα σχολεία, στα οποία διδασκόταν πάντοτε, ακόμη και στην αρχαιότητα, με την τετρακτύ (Αριθμητική, Γεωμετρία, Αστρονομία και Μουσική). Πού, λοιπόν, θα διδαχθούν οι μαθητές εμπεριστατωμένα, δυναμικά και σύγχρονα την επιστήμη των επιστημών, την Αστρονομία; Πού θα μπορέσουν να έλθουν σε επαφή και γνωριμία με την «πάνσεπτη αυτή επιστήμη», όπως την ονόμασε ο Συνέσιος ο Κυρηναίος τον 4ο μ.Χ. αιώνα; Πού θα βρουν τις εξαίσιες γνώσεις και ιδέες, που άπτονται πολλών άλλων επιστημών, όπως των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, της Αρχαιολογίας κ.λπ.;

Η Αστρονομία αποτελεί την προέκταση όλων αυτών των επιστημών και τελευταία, με τις διαστημικές κατακτήσεις και τις πολυποίκιλες θεωρίες της Μεγάλης Έκρηξης, της κβαντομηχανικής, της Θεωρίας των Πάντων κ.λπ., αποτελεί τον πρωτεργάτη της έρευνας, όχι μόνον στον μακρόκοσμο, αλλά και στο μικρόκοσμο.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» αρχίζει τον Ιανουάριο και τελειώνει το Μάιο, με την εξής διαδικασία:

  1. Οι ΕΓΓΡΑΦΕΣ πραγματοποιούνται στην ειδική φόρμα της ιστοσελίδας μας στην διαδρομή: Σχολή Αστρονομίας → Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως → Είσοδος στη Σχολή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εγγραφής είναι η εκ των προτέρων καταβολή της πρώτης συνδρομητικής δόσης των 15 ευρώ. Η κατάθεση θα πρέπει να γίνει είτε μέσω Paypal με μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό paypal@astronomos.gr είτε στο λογαριασμό που διατηρεί η Εταιρεία στην Εθνική Τράπεζα (αριθμός λογαριασμού: 267/480007-96 ή στο IBAN: GR1601102670000026748000796). Οι άλλες δύο ισόποσες δόσεις θα πρέπει να κατατεθούν αργότερα, λίγες μέρες πριν από τα αντίστοιχα διαγωνίσματα (βλέπε παρακάτω «Προγραμματισμό διαγωνισμάτων 2017»). Μπορεί, βέβαια, να κατατεθεί και όλο το ποσό εφάπαξ και θα υπάρχει σχετική έκπτωση. Δηλαδή το συνολικό ποσό θα είναι 39 ευρώ.
  2. Αμέσως μόλις διαπιστωθεί η κατάθεση, ενεργοποιείται η πρόσβαση του εγγεγραμμένου μαθητή και επιτρέπεται η είσοδος στην ιστοσελίδα της Σχολής (με χρήση username & password). Επίσης, θα λάβει και το βιβλίο του με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), χωρίς καμία επιβάρυνση και αρχίζει τη μελέτη προοδευτικά και χωρίς άγχος. Θα έχει επίσης την δυνατότητα κάθε βδομάδα, να βλέπει τα ειδικά βιντεο-μαθήματα που έχουμε ετοιμάσει, και αναφέρονται στα αντίστοιχα κεφάλαια των βιβλίων. Τα βιντεο-μαθήματα θα τα βρει επίσης στην ίδια διαδρομή της ιστοσελίδας της Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως και η είσοδός του θα γίνεται αποκλειστικά με την ορθή χρήση των κωδικών του, από το Φεβρουάριο.
  3. Το Μάρτιο και σε ημερομηνία που ορίζεται από την Εταιρεία, ο μαθητής γράφει το 1ο ωριαίο τεστ. Τα Θέματα του τεστ θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας (www.astronomos.gr) στην «διαδρομή»: Σχολή Αστρονομίας → Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως → Είσοδος στη Σχολή. Τις απαντήσεις του τις συμπληρώνει online και οι βαθμολογίες των μαθητών ανακοινώνονται εντός της ημέρας, σε ποσοστά επί τοις εκατό.
  4. Στη συνέχεια ο μαθητής μελετά το μέρος του βιβλίου, μέχρι και την ενότητα, που έχει ορισθεί και τον Μάιο σε ημερομηνία που ορίζεται (και πάλι από την Εταιρεία) ο μαθητής γράφει το 2ο ωριαίο τεστ. Τα θέματα του τεστ θα αναρτηθούν (και πάλι) στην ιστοσελίδα μας (στην ίδια διαδρομή όπως και στο 1ο τεστ), και τις απαντήσεις του συμπληρώνει ηλεκτρονικά online. Οι βαθμολογίες και για το 2ο τεστ θα ανακοινώνονται εντός της ίδιας ημέρας, σε ποσοστά επί τοις εκατό και πάλι.
  5. Μετά ανακοινώνονται από την Εταιρεία τα αποτελέσματα της συνολικής βαθμολογίας τους, που αποτελεί το άθροισμα των δύο βαθμολογιών, ο οποίος αναγράφεται στον τίτλο σπουδών του μαθητή ή της μαθήτριας. Σε περίπτωση που η βαθμολογία από 0 (μηδέν) έως 10 (δέκα), προφανώς ο μαθητής απορρίπτεται και οφείλει να επαναλάβει την τάξη.

Η βαθμολογία έχει ως εξής:

Άριστα (81 – 100), Πολύ καλά (61 – 80), Καλά (41 – 60) και Σχεδόν Καλά (11 – 40).

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ των τεστ αφορούν, βασικά, τις προτεινόμενες διδακτικές ενότητες. Υπάρχουν, όμως και μερικές απλές ερωτήσεις με γενικό αστρονομικό περιεχόμενο, στις οποίες θα απαντούν οι μαθητές με βάση τις γενικές αστρονομικές και διαστημικές γνώσεις και τις πληροφορίες που αποκόμισαν, μελετώντας διάφορα αστρονομικά βιβλία, περιοδικά και τις προτεινόμενες έγκυρες αστρονομικές ιστοσελίδες.

ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» είναι τρεις και έχουν ως εξής: Στην Α΄ τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Μπορούν δε, κατ’ εξαίρεση, να εγγραφούν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, εφόσον το επιθυμούν. Στη Β΄ τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές που παρακολούθησαν την Α΄ τάξη και έλαβαν τον ανάλογο τίτλο σπουδών. Κατ’ εξαίρεση, στη Β΄ τάξη μπορούν να εγγραφούν και μαθητές που κατέχουν αποδεδειγμένα (μέσω ειδικού τεστ) πολύ καλά την ύλη της Α΄ τάξης, δηλ. το Ηλιακό μας Σύστημα και έλαβαν βαθμό 50%. Στην Γ΄ τάξη εγγράφονται μαθητές και μαθήτριες που τελείωσαν επιτυχώς τις δύο προηγούμενες τάξεις και δεν εγγράφεται κατ’ εξαίρεση κανείς.

Η ΥΛΗ των διδακτικών βιβλίων είναι, προοδευτικά, από τις αρχικές βασικές έννοιες της Αστρονομίας προς τις δυσκολότερες και συνθετότερες. Έτσι στην Α΄ τάξη διδάσκεται το Ηλιακό μας Σύστημα (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, κομήτες, αστεροειδείς κ.λπ.). Στη Β΄ τάξη διδάσκονται οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια. Τέλος δε, στην Γ΄ τάξη διδάσκεται η Διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.

ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ των μαθητών είναι τρία, με το γενικό τίτλο «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής», τα οποία περιλαμβάνουν προοδευτική ανάπτυξη των διαφόρων θεμάτων κατά σειρά σπουδαιότητας και αναγκαιότητας, πάντα δε σύμφωνα με τις σχολικές γνώσεις και εμπειρίες των μαθητών. Είναι γραμμένα ειδικά για τους μαθητές της Σχολής, σύμφωνα με το μορφωτικό και διανοητικό επίπεδο αυτών.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ πιστεύει ότι με τη «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» προσφέρει στη νεολαία των θρανίων (αλλά και σε όσους επιθυμούν σε οποιαδήποτε ηλικία) μια ακόμη πολύτιμη ευκαιρία για να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να ταξιδέψουν στους καταπληκτικούς χώρους της επιστήμης, εξερευνώντας το Διάστημα και το Σύμπαν, γενικότερα. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία παρόμοια με τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, που διεξάγει κάθε χρόνο σε όλα τα Λύκεια και τα Γυμνάσια της χώρας, από το 1996, καθώς και τον παρόμοιο διαγωνισμό, για τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού, που διεξάγει φέτος για πρώτη φορά.

Προγραμματισμός διαγωνισμάτων (τεστ) για το έτος 2017

Οι μαθητές της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» θα προμηθευτούν ΔΩΡΕΑΝ τα «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής, βιβλίο του μαθητή»: Το 1ο τεύχος είναι για την Α΄ τάξη, το 2ο τεύχος για τη Β΄ τάξη και το 3ο τεύχος για τη Γ΄ τάξη. Έτσι πρέπει να προχωρήσουν στην ανάλογη μελέτη και να είναι έτοιμοι για τα διαγωνίσματα (τεστ) που θα διεξαχθούν, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

    Το 1ο διαγώνισμα (τεστ) διάρκειας μιας (1) ώρας (και για τις τρεις τάξεις) θα διεξαχθεί διαδικτυακά την ίδια μέρα:

    Για την Α΄ τάξη την: Κυριακή, 19 Μαρτίου, ώρα 12:00

πάνω στην ύλη των 7 πρώτων ενοτήτων, δηλ. έως και την 7η Ενότητα (σελ. 75) του διδακτικού βιβλίου.

    Για την Β΄ τάξη την: Κυριακή, 19 Μαρτίου, ώρα 12:00

πάνω στην ύλη των 5 πρώτων ενοτήτων, δηλ. μέχρι και την 17η Ενότητα (σελ.75) του διδακτικού βιβλίου.

    Για την Γ΄ τάξη την: Κυριακή, 19 Μαρτίου, ώρα 12:00

πάνω στην ύλη των 7 πρώτων ενοτήτων, δηλ. μέχρι και την 29η Ενότητα (σελ.113) του διδακτικού βιβλίου.

            Οι μαθητές εισέρχονται με τον κωδικό τους στην ειδική ιστοσελίδα των ερωτήσεων/προβλημάτων και απαντούν online (μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο) τα αναρτημένα θέματα.

            Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγώνισμα (τεστ) είναι να έχει προηγηθεί η κατάθεση της 2ης συνδρομητικής δόσης των 15€, με τον ίδιο τρόπο που κατατέθηκε και η 1η δόση.

            Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στην ίδια μέρα και η βαθμολογία θα σταλεί στα e – mails των μαθητών.

    Το 2ο διαγώνισμα (τεστ) διάρκειας μιας (1) ώρας (και για τις τρεις τάξεις), θα διεξαχθεί διαδικτυακά, με την ίδια διαδικασία, όπως και το 1ο διαγώνισμα (τεστ).

    Για την Α΄ τάξη την: Κυριακή, 14 Μαΐου, ώρα 12:00

πάνω στην ύλη, από την 8η έως την 12Β διδακτική ενότητα (σελ. 76–141), του διδακτικού βιβλίου.

    Για την Β΄ τάξη την: Κυριακή, 14 Μαΐου, ώρα 12:00

πάνω στην ύλη από την 18η έως την 22η διδακτική ενότητα (σελ. 76–133) του διδακτικού βιβλίου,

    Για την Γ΄ τάξη την: Κυριακή, 14 Μαΐου, ώρα 12:00

πάνω στην ύλη από την 30ή έως την 36η διδακτική ενότητα (σελ. 114–213) του διδακτικού βιβλίου.

            Πριν το 2ο διαγώνισμα θα πρέπει οι μαθητές να έχουν καταθέσει την 3η (τελευταία) συνδρομητική δόση των 15€. Την συνολική απόδειξη των 45€ (ή των 39€) θα την λάβουν μέσω του ταχυδρομείου.

            Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στην ίδια μέρα και η βαθμολογία θα σταλεί στα e – mails των μαθητών.

            Τα τελικά συνολικά αποτελέσματα της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης της Σχολής θα ανακοινωθούν εντός 2 ημερών και οι τίτλοι σπουδών διαβιβάζονται στον καθένα από τους μαθητές με e – mail. Να επισημάνουμε ότι δεν θα σταλούν οι τίτλοι σπουδών σε όσους δεν τακτοποιήσουν ολόκληρη τη συνδρομή τους (των τριών δόσεων ή της εφάπαξ καταβολής).

            Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι καθηγητές της Εταιρείας εύχονται στους μαθητές καλή μελέτη και καλή προετοιμασία στις εξετάσεις. Και ας έχουν υπόψη τους ότι τα ανώτερα και τα ωραιότερα στην εκπαίδευση και στη ζωή κατακτώνται, με υπομονή και επιμονή, συνεχή προσπάθεια, σοβαρή μελέτη και σωστό προγραμματισμό.