Το κυνήγι των βαρυτικών κυμάτων με το LIGO συνεχίζει

Το κυνήγι των βαρυτικών κυμάτων με το LIGO συνεχίζει

2 Απριλίου 2017

Του Ερωτόκριτου Κατσαβουνίδη

Εικόνα 1: Το παρατήριο βαρυτικών κυμάτων LIGO με τους δυο δίδυμους ανιχνευτές στο Livingston, Louisianaκαι Hanford, Washington State στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εικόνα είναι απο τοLIGOLaboratory/Caltech/MIT

‘Ηταν μολις ένα χρόνο πριν, στις 11 Φεβρουαρίου 2016 που η συνεργασία LIGO ανακοίνωσε την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων όπως αυτά προβλέφθηκαν από τον Albert Einstein το 1916. Κατά την διαρκεια της πρώτης συλλογής δεδομένων το 2015 το LIGO κατέγραψε δύο συστηματα μελανών οπών, το ενα στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 (και συνολικής μάζας ίσης με 65 φορές αυτής του Ηλίου, το οποίο βαφτίστηκε GW150914) και το άλλο στις 26 Δεκεμβρίου 2015 (με 22 μαζών Ηλίου, το οποίο βαφτίστηκε GW151226). Ενα τρίτο σύστημα μελανών οπών με συνολική μάζα 37 μαζών Ηλίου καταγραφθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2015, χωρίς οστόσο την απαραίτητη στατιστική σημασία ωστε να θεωρηθεί αδιαφισβήτητη ανακάλυψη (για τον λόγο αυτό φέρει τον τίτλο LIGO-Virgo Trigger, LVT151012).

Με το τέλος αυτης της πρώτης περιόδου συλλογής δεδομένων (Ιανουάριος 2016), σημαντικές εργασίες ξεκίνησαν και στους δυο ανιχνευτές LIGO προκειμένου να αντικατασταθούν ή να βελτιωθούν, ή και να προσθεθούν καινούρια κομμάτια τους. Μερος των εργασιών αυτών περιέλαβε την προσθήκη αποσβεστήρων κραδασμων στον ανιχνευτή στο Livingston, Louisiana. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει τον  ανιχνευτή να λειτουργεί για μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Στο Hanford, Washington State, καταφέραμε να αυξήσουμε της ισχύ του laser που χρησιμοποιείται, γεγονος που γενικα βελτιωνει την ευαισθησία πάνω απο 150Hz. Οστόσο, η τελική ευαισθησία των ανιχνευτών λιγο πριν τον χειμώνα του 2016 ήταν παραπλήσια αυτής της πρώτης περιόδου παρατηρήσεων καθ’οτι άλλοι τεχνικοί παράγοντες επεισήρθαν και δεν επέτρεψαν σημαντικές βελτιώσεις.

Στις 30 Νοεμβρίου 2016 η δεύτερη περίοδος συλλογής δεδομενων με τους ανιχνευτές LIGO ξεκίνησε και μεχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου 2017, έχει συλλέξει περίπου 30 ήμερες δεδομένων και με τους δύο ανιχνευτές ταυτόχρονα (η συνεχής, ασταμάτητη παρατήρηση παραμένει πρακτικά δύσκολη για διάφορους  λογους, οστόσο αναμένουμε αυτή να βελτιωθεί). Κατα την διαρκεια της δεύτερης αυτής περιοδου παρατηρήσεων οι ανιχνευτές είναι σε θέση να καταγράψουν συστήματα διπλών μελανών οπών όπως αυτού που καταγράφηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 σε μέση απόσταση άνω των 2 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Για σύγκριση, οι δύο πρώτες ανακαλύψεις διπλών μελανών οπών GW150914 και GW151226 αντιστιχούν σε αποστασεις περί των 1,3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.

Μέχρι σήμερα και κατα την διάρκεια της δεύτερης αυτής περιόδου συλλογής δεδομένων, οι ανιχνευτές LIGOέστειλαν 3 αστρονομικά τηλεγραφήματα σε συνεργάτες αστρονόμους προκειμένου να παρατηρήσουν με παραδοσιακά τηλεσκόπια (στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα) το συντομότερο δυνατό ενδεχόμενες παραρητήσεις βαρυτικών κυμάτων. Ο χαρακτηρισμός αυτων ως «ενδεχόμενες» είναι σημαντικός καθ’οτι η στατιστική σημασία τους γνωρίζουμε πως είναι μικρότερη του ενός στις 30 ημέρες, δηλαδή η πιθανότητα να αντιστιχούν σε θόρυβο είναι σημαντική. Η περαιτέρω ανάλυσή τους είναι εν εξελίξει. Για σύγκριση, οι δύο πρώτες ανακαλύψεις διπλών μελανών οπών GW150914 και GW151226 αντιστιχούν σε στατιστική σημασία της τάξης του ενός στα 200 χιλιάδες χρόνια (δηλαδή η πιθανοτητα να εχουν δημιουργηθεί απο θόρυβο είναι ελάχιστη, μικρότερη του ενός στο εκκατομύριο).

 Η δεύτερη περίοδος συλλογής δεδομένων με του ανιχνευτές LIGO αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2017. Μέσα στην περίοδο αυτή αναμένουμε να προσθεθεί στην συλλογή δεδομένων και το συμβολόμετρο Virgo, ο αδελφός ανιχνευτής στην Ιταλία. Αν ο ανιχνευτής Virgoεπιτύχει ευαισθησία παραπλήσιας αυτής των ανιχνευτών LIGO, η προσθήκη του θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων και ιδιαίτερα στην ικανότητα των ανιχνευτών να προσδιορίσουν την ουράνια θέση των πηγών τους. Μείνετε συντονισμένοι!