13 Μαρτίου 1781 : Ανακαλύπτεται ο Ουρανός, ο 7ος πλανήτης του πλανητικού μας συστήματος από τον Γουίλιαμ Χέρσελ.

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Ανακαλύπτεται ο Ουρανός, ο 7ος πλανήτης του πλανητικού μας συστήματος από τον Γουίλιαμ Χέρσελ (William Herschel, 1738 – 1822). Το χρονικό της ανακαλύψεώς του έχει ως εξής:
Την ημέρα αυτή ο Χέρσελ είχε στραμμένο το τηλεσκόπιό του, των 18 εκατοστών, κοντά στο διπλό σύστημα των άστρων η & ν – Διδύμων, οπότε είδε ένα μικρό πρασινωπό στίγμα, που στην αρχή νόμισε ότι ήταν κάποιος κομήτης. Εντούτοις το νέο αυτό αντικείμενο δεν κινήθηκε, όπως θα έπρεπε, ως κομήτης και έτσι ο Χέρσελ συμπέρανε ότι πρόκειται για έναν νέο πλανήτη. Ήταν ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε με τηλεσκόπιο.
Ο Χέρσελ πρότεινε να δοθεί στο νέο πλανήτη το όνομα του βασιλιά Γεωργίου Γ΄, αλλά η επιστημονική κοινότητα επέμενε να δοθεί μια πιο κλασσική ονομασία. Έτσι ο νέος πλανήτης ονομάστηκε Ουρανός, ακολουθώντας την ονοματολογία, που είχαν αρχίσει οι αρχαίοι Έλληνες για τους ορατούς με γυμνό μάτι πλανήτες. Την άποψη αυτή εξέφρασε με επιμονή ο διάσημος Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Μπόντε (Johann Bode, 1747 – 1826), επειδή, ο νέος πλανήτη βρισκόταν πέρα από τον Κρόνο, που στην Ελληνική Μυθολογία, ο Ουρανός ήταν γιος του.
Δυο μήνες αργότερα από την παρατήρηση του Χέρσελ, ο Γάλλος ερασιτέχνης αστρονόμος Ζαν ντε Σαρόν, που καρατομήθηκε στη λαιμητόμο, το 1794, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, παρατήρησε κι αυτός το νέο αντικείμενο.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.