21 Φεβρουαρίου 1994 : Φθάνει στο πεδίο έλξεως της Σελήνης το διαστημικό σκάφος «Κλημεντίνη» («Clementine»).

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Φθάνει στο πεδίο έλξεως της Σελήνης το διαστημικό σκάφος «Κλημεντίνη» (Clementine). Είχε ύψος 2 μ., βάρος 250 κιλών και εκτοξεύτηκε στις 25/1/1994 από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με έναν βελτιωμένο πύραυλο «Τιτάν – 2». Αμέσως άρχισε να περιφέρεται γύρω από τη Σελήνη, κάθε 5 ώρες, στέλνοντας κάθε φορά 4.000 – 5.000 ψηφιακές εικόνες της επιφάνειάς της προς τη Γη. Στις 22/4/1994, ύστερα από 297 περιφορές, ολοκληρώθηκε η φάση αυτή της χαρτογράφησης. Η παραμονή της «Κλημεντίνης» σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη διήρκεσε 71 ημέρες. Και ο συνολικός αριθμός των εικόνων που έλαβε πλησίασαν τα 2 εκατομμύρια.
Στις 3/5/1994 πυροδοτήθηκε ο πυραυλοκινητήρας της «Κλημεντίνης», την απέσπασε από την έλξη της Σελήνης και την κατεύθυνε προς τον αστεροειδή «Γεωγράφο», όπου σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα έφθανε τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Εξαιτίας, όμως, μιας ανωμαλίας, η επιδιόρθωση της οποίας κατανάλωσε ολόκληρο το απόθεμα της υδραζίνης, η προσέγγιση δεν κατορθώθηκε.
Η Κλημεντίνη (1817 – 1907) ήταν πριγκίπισσα της Ορλεάνης, κόρη του Λουδοβίκου – Φιλίππου και της Μαρίας – Αμαλίας. Το 1843, παντρεύτηκε τον Αύγουστο, πρίγκιπα του Σαξ – Κόμπουργκ – Γκότα. Ήταν ακόμη μητέρα του βασιλιά Φερδινάνδου της Βουλγαρίας.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.