ΘΕΡΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΘΕΡΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Θερινό Σχολείο Αστρονομίας

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος θεσμοθέτησε, από το καλοκαίρι του 2000, το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας. Η πρώτη δοκιμή απέδειξε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και γι’ αυτό συνεχίστηκε και τα επόμενα έτη με πολύ καλά αποτελέσματα.
Καθώς ήταν αδύνατο να χωρέσουν σε ένα τμήμα, αποφασίστηκε το 4ο Θερινό Σχολείο, του 2003, να λειτουργήσει με δυο τμήματα. Ένα 1ης βαθμίδας (αρχαρίων) και ένα 2ης βαθμίδας (προχωρημένων). Ο διαχωρισμός αυτός απέδειξε ότι ήταν πολύ καλός, όπως σημείωσαν οι σπουδαστές στο «Ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των μαθημάτων» που συμπληρώνουν κάθε χρόνο στο τέλος του Θερινού Σχολείου.
Από το 2007 αποφασίστηκε να λειτουργήσει και 3ο τμήμα, που ονομάστηκε «Τμήμα Ολυμπιάδας» και έχει σκοπό να προετοιμάσει καλύτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα συμμετάσχουν στις Ολυμπιάδες. Στο τμήμα αυτό εντάσσονταν οι 5 μαθητές της Ολυμπιάδας, που πρώτευσαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό.
Επειδή το τμήμα τη Ολυμπιάδας είναι «κλειστό», επειδή παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση μαθητών στη 2η βαθμίδα, τη βαθμίδα των προχωρημένων και επειδή οι απαιτήσεις αρκετών σπουδαστών ήθελαν τα μαθήματα να είναι ακόμη πιο προχωρημένα με ιδιαίτερες γνώσεις στα μαθηματικά και τη φυσική, από το 10ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας 2009, αποφασίστηκε να λειτουργήσει και μια «Ανώτερη» 3η βαθμίδα, για τους «πολύ προχωρημένους» μαθητές. Δεδομένου ότι το τμήμα της Ολυμπιάδας εξακολουθεί να λειτουργεί, τώρα πλέον τα τμήματα του Θερινού Σχολείου Αστρονομίας είναι τέσσερα: 1ης βαθμίδας (αρχαρίων), 2ης βαθμίδας (προχωρημένων), 3ης βαθμίδας (ανώτερο) και το τμήμα της Ολυμπιάδας.
•    Δικαίωμα συμμετοχής στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας έχουν όλοι εκείνοι οι σπουδαστές, που θέλουν να μάθουν στοιχειώδεις, αλλά και προχωρημένες γνώσεις Αστρονομίας, ανεξάρτητα από ηλικία και μόρφωση. Έτσι γίνονται δεκτοί σπουδαστές από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού μέχρι ηλικίας ακόμη και 70 ετών!
•    Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται στο Δ.Σ. κατά την 1η ημέρα έναρξης των μαθημάτων.
•    Οι σπουδαστές που παρακολουθούν το Σχολείο κατάγονται κυρίως από το Βόλο, από τη Θεσσαλία, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος.
•    Η διάρκεια λειτουργίας είναι μια εβδομάδα, σχεδόν, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή. Τη Δευτέρα γίνεται πρακτική εξάσκηση με αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου και τις άλλες ημέρες η διδασκαλία διεξάγεται στον τόπο και το χώρο που ορίζεται από την Εταιρεία.
•    Το ωράριο λειτουργίας του Θερινού Σχολείου είναι καθημερινά βραδινό από τις 9 μ.μ. μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και μερικές φορές συνοδεύεται από παρατήρηση ουρανίων αντικειμένων.
•    Διδάσκουν Καθηγητές Πανεπιστημίων, Ερευνητές Αστρονόμοι, αλλά και Ερασιτέχνες Αστρονόμοι – Μέλη της Εταιρείας ή άλλων Συλλόγων Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Όλοι είναι πεπειραμένοι επιστήμονες, με πλούσιες επιστημονικές γνώσεις, με μεγάλη διδακτική ικανότητα, με σπουδαία πρακτική εξάσκηση ως παρατηρητές και με αγάπη για την αστρονομία.
Η απονομή των τίτλων σπουδών γίνεται την Παρασκευή τα μεσάνυχτα, μετά το τέλος των μαθημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ :

 • Πρόγραμμα μαθημάτων – Θερινό σχολείο Αστρονομίας 2016

  Δείτε το νέο πρόγραμμα μαθημάτων του Θερινού Σχολείου Αστρονομίας 2016. Συνεχίζονται τα μαθήματα Παρατηρησιακής Αστρονομίας με χρήση Τηλεσκοπίων.
  Read more
 • Πρόγραμμα μαθημάτων – Θερινό σχολείο Αστρονομίας 2015

  Δείτε το νέο πρόγραμμα μαθημάτων του Θερινού Σχολείου Αστρονομίας 2015. Το νέο πρόγραμμα για πρώτη φορά περιλαμβάνει μαθήματα Παρατηρησιακής Αστρονομίας με χρήση Τηλεσκοπίων.
  Read more
 • Το 16ο Θερινό Σχολείο του Ιουλίου 2015


  Το φετινό 16ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας 2015 θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα, 6η Ιουλίου μέχρι και Σάββατο, 11η Ιουλίου με κάποιες σημαντικές αλλαγές, που στοχεύουν σε όλους όσους αναζητούν νέες αστρονομικές γνώσεις. Η πρώτη αλλαγή αφορά την αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, που δεν θα γίνει τη Δευτέρα (όπως γινότανε μέχρι τώρα), αλλά την Παρασκευή 10η Ιουλίου. Σκοπός μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία της παρατήρησης του μοναδικού έναστρου ουρανού του Πηλίου στους συνέδρους του 2ου Αστρονομικού Συνεδρίου Νεολαίας, καθώς και τους βραβευόμενους μαθητές του 20ού Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2015, που θα έλθουν για την τελετή απονομής των βραβείων τους….
  Read more