ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

periodiko_trans

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΥΧΩΝ >>

Τα 10χρονα του «Ουρανού» 1991 – 2001 (τεύχος Νο 41, Οκτώβριος 2001)

Εισαγωγικά: Δέκα χρόνια έκλεισαν από τον Οκτώβριο του 1991, οπότε εκδόθηκε το 1ο τεύχος του «ΟΥΡΑΝΟΥ» από την Εταιρεία μας. Του περιοδικού, που παρά τις πολλές δυσκολίες, οικονομικές, κυρίως, κατάφερε να εκδίδεται κανονικά κάθε τρίμηνο και να πληροφορεί, να ενημερώνει και να εισάγει τα Μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, στην αρχή  και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, αργότερα, στα διάφορα αστρονομικά δρώμενα της ελληνικής και της παγκόσμιας αστρονομικής κοινότητας. Είναι το περιοδικό, που σήμερα πλέον έχει κατακτήσει πολυάριθμους Ερασιτέχνες Αστρονόμους, οι οποίοι κάθε τρίμηνο το περιμένουν με ξεχωριστό ενδιαφέρον για να μάθουν τις αστρονομικές δραστηριότητες των Ελλήνων αστρονόμων, αλλά και να διαβάσουν και να μελετήσουν ακόμη, τα πολύ ενδιαφέροντα αστρονομικά άρθρα του από διακεκριμένους επιστήμονες, ερευνητές αστρονόμους και καθηγητές πανεπιστημίων.

Πώς όμως, ξεκίνησε, πώς πορεύτηκε και πώς εξελίχτηκε το περιοδικό αυτό στα 10 αυτά πρώτα χρόνια της ζωής του;

Το πρώτο τεύχος: Με το θαλασσί εξώφυλλο του πρώτου τεύχους και με την ουράνια σφαίρα στο κέντρο της, φιλοτεχνημένη στον υπολογιστή από τον κ. Γιάννη Τσατσαράγκο, ήταν η πρώτη έκπληξη του «Ουρανού» για τα Μέλη της υπό ίδρυση Εταιρείας. Το πρώτο κύριο άρθρο του δεν έλεγε τίποτε περισσότερο από τα πρώτα βήματα και τις πρώτες δειλές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Ήταν ένα άρθρο σεμνό μεν, αλλά αρκετά περιεκτικό για τα μελλούμενα να συμβούν, που είχε τίτλο «Το ξεκίνημά μας». Στις σελίδες του τεύχους αυτού, φιλοξενήθηκε ένα  μόνο αστρονομικό άρθρο για τα οπτικά τηλεσκόπια, ενώ είχε αναφορές στις φάσεις της Σελήνης και στην αστροεφημερίδα.

Τα επόμενα 11 τεύχη: Το 1ο τεύχος του «Ουρανού» εκδόθηκε φωτοτυπημένο με 12 σελίδες σε σχήμα Α4 και σε 60 αντίτυπα περίπου, όσα ήταν και τα Μέλη της Εταιρείας στην αρχική εκείνη περίοδο. Το δεύτερο χρόνο και από το 5ο τεύχος ο «Ουρανός» άρχισε να εκδίδεται 16σέλιδος με διάφορα ενημερωτικά σημειώματα, περισσότερα άρθρα, αστρονομικά νέα και περίεργα, την αστροεφημερίδα, ακόμη και αστροπαιχνίδια. Τον Ιούλιο του 1993 (τεύχος 8ο) το εξώφυλλο γίνεται εντυπωσιακό με φόντο ένα τηλεσκόπιο, ενώ οι σελίδες του τυπώνονταν σε φύλλο Β4. Έτσι αντί για συρραπτικό χρησιμοποιείται καρφίτσα για τη σύνδεση των 8 φύλλων του 16σέλιδου.

Ο «έντυπος Ουρανός»: Τον Οκτώβριο του 1993 (τεύχος 13ο), επί τέλους ο «Ουρανός» γίνεται έντυπος και τυπώνεται ολόκληρος σε ασπρόμαυρη μορφή με τη χορηγία του «Εκπαιδευτικού Οργανισμού Κύτταρο». Τώρα πλέον τα αντίτυπα του «Ουρανού» ξεπερνούν τα 350 διότι τόσο τα Μέλη της Εταιρείας, όσο και οι πολυάριθμοι αναγνώστες του αυξάνονται συνεχώς. Στο εξώφυλλο του 13ου τεύχους κυριαρχεί η εικόνα από τα τραύματα του Δία, που προκάλεσε η πτώση του κομήτη Shoemaker – Levy στην επιφάνειά του. Το 16ο τεύχος εκδίδεται κατά το ήμισυ έγχρωμο, με μια επίσης εντυπωσιακή εικόνα στο εξώφυλλό του, όπου παρουσιάζεται ο ελλειπτικός γαλαξίας NGC 4261 του αστερισμού της Παρθένου.

Ο «έγχρωμος Ουρανός»: Από το 20ό τεύχος (Ιούλιος 1996) ο «Ουρανός» γίνεται εξ ολοκλήρου έγχρωμος, χάρη στη νέα χορηγία του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας. Η εκτύπωση γίνεται σε 700 πλέον αντίτυπα, είναι ιδιαίτερα επιμελημένη, το χαρτί 160 γραμμαρίων και έτσι το κάθε τεύχος, αν και πάντα 16σέλιδο, «πιάνεται» τώρα καλύτερα. Συνεχίζεται έτσι η κυκλοφορία του περιοδικού με διάφορες αφιερώσεις, όπως τις αστροβραδιές στα Χάνια Πηλίου (21ο τεύχος), τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό (22ο τεύχος), τον Καρλ Σαγκάν (23ο τεύχος), τον Ιχνηλάτη (24ο – 25ο τεύχος) κ.λπ.

Ο «32σέλιδος Ουρανός»: Στο μεταξύ «μας τελείωσαν» οι χορηγοί και αποφασίσαμε πλέον μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε τα πολλαπλά έξοδα της έκδοσης του περιοδικού. Και πρέπει να ομολογήσουμε ότι χάρη στην ολοπρόθυμη ενίσχυση των Μελών της Εταιρείας, των αναγνωστών και εκείνων που διαφημίζονταν κάθε φορά, καταφέραμε όχι μόνο να διατηρήσουμε την έκδοση, αλλά και να την επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο. Τον Ιανουάριο 1999 (τεύχος 30ό) πραγματοποιείται το μεγάλο εκδοτικό μας άλμα. Είναι η περίοδος που ο «Ουρανός» διπλασιάζει την ύλη του, γίνεται 32σέλιδος και εκδίδεται πλέον σε 1500 αντίτυπα. Οι μισές σελίδες του διατηρούνται έγχρωμες, ενώ οι άλλες μισές είναι ασπρόμαυρες, για να υπάρξει κάποια οικονομία. Από κάθε σχεδόν τεύχος δεν λείπουν τα αφιερώματα πάνω σε σπουδαία αστρονομικά γεγονότα, όπως π.χ. την 30ή επέτειο από την κατάκτηση της Σελήνης (τεύχος 32ο), το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και Διαστημικής (τεύχος 33ο), το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Άνθρωπος και Σύμπαν» (τεύχος 34ο) κ.λπ.

Ο «Ουρανός» των 124ων σελίδων: Και ερχόμαστε στο τεύχος 35 (Απρίλιος 2000) του «Ουρανού», το οποίο εκδίδεται πλέον πανηγυρικό και είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στα Πρακτικά του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και Διαστημικής. Στο τεύχος αυτό καταχωρούνται όλα τα διαδραματισθέντα κατά το διήμερο του Συνεδρίου αυτού με ολόκληρες τις ομιλίες και τις εισηγήσεις που έγιναν: Τις προετοιμασίες του Συνεδρίου, την ομιλία του κ. Γεωργίου Γραμματικάκη για την «Εξωγήινη μοναξιά» και την εναρκτήρια ομιλία του, την εισαγωγική ομιλία του προέδρου της διοργανώτριας Εταιρείας, τους χαιρετισμούς των επισήμων, τις 50 περίπου εισηγήσεις και ανακοινώσεις του Συνεδρίου με τις παρεμβάσεις και τις άλλες συζητήσεις, ολόκληρη την τελετή απονομής των βραβείων του 4ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας 1999, φωτογραφίες και στιγμιότυπα του Συνεδρίου, με προεξάρχουσα μια κεντρική δισέλιδη φωτογραφία, στο «σαλόνι» του περιοδικού, όλων των Συνέδρων, μπροστά στο Δημαρχείο του Βόλου, όπου πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο.

Ο «Ουρανός» των 48 σελίδων: Η μεγάλη επιτυχία του προηγούμενου τεύχους άνοιξε την όρεξη στο Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει το νέο άλμα και να αρχίσει να εκδίδει τον «Ουρανό» τριπλάσιο σε σελίδες από τον αρχικό, δηλ. σε 48 σελίδες. Το πείραμα έγινε με το 36ο τεύχος (Ιούλιος 2000), που είχε 16 έγχρωμες σελίδες και τις υπόλοιπες ασπρόμαυρες. Έτσι οι επιμελητές της ύλης έπρεπε να διαλέγουν θα άρθρα με τις πολλές έγχρωμες φωτογραφίες, ώστε να μπαίνουν στις ανάλογες σελίδες και να αποδίδουν περισσότερο. Με το 38ο τεύχος (Ιανουάριος 2001) έγινε ένα ακόμη βήμα της εκδοτικής προσπάθειας της Εταιρείας με το ένθετο 4σέλιδο Αστρονομικό Ημερολόγιο 2001, το οποίο πολύ βοήθησε όλους τους αναγνώστες – Ερασιτέχνες Αστρονόμους να προγραμματίσουν πλέον τις παρατηρήσεις τους για ολόκληρο το χρόνο. Επί πλέον από το 39ο τεύχος (Απρίλιος 2001) ο «Ουρανός» γίνεται εξ ολοκλήρου έγχρωμος.

Επίλογος: Αυτή είναι η 10χρονη πορεία του περιοδικού μας. Μια πορεία με πολλές δυσκολίες, πολλές αντιξοότητες, αλλά πάντα ανοδική, πάντα πρωτοποριακή και αντάξια της καινούργιας κατεύθυνσης που σιγά – σιγά άρχισε να διαμορφώνεται και στη χώρα μας, της Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Δεν κάνουμε λόγο εδώ για τους επιστήμονες και ερευνητές – αρθρογράφους του περιοδικού μας, οι οποίοι έδωσαν ξεχωριστή βαρύτητα στις σελίδες του. Αυτούς τους γνωρίζουν οι αναγνώστες από την ειδική ιστοσελίδα μας, που περιλαμβάνει ξεχωριστά όλα τα τεύχη του «Ουρανού» με τα περιεχόμενά τους. Δεν κάνουμε ακόμη λόγο για τη βοήθεια που πρόσφερε ο «Ουρανός» στη δημιουργία και των άλλων Αστρονομικών Συλλόγων, που μέσα σε 10 χρόνια έφτασαν τον αριθμό 10. Δηλ. κάθε χρόνο ιδρύεται και ένας καινούργιος Σύλλογος σε κάποια περιοχή της Ελλάδος.

Η 2η 10ετία του «Ουρανού»

Το 50ό τεύχος του «Ουρανού». Το 50ό τεύχος (Ιανουάριος 2004) εκδίδεται πανηγυρικό, με ωραίο επετειακό εξώφυλλο, στο οποίο προεξάρχει ο αριθμός «50» και αφιερώνεται στην 14χρονη πλέον ανοδική πορεία του με μια σύντομη αναδρομή στα προηγούμενα τεύχη και έμφαση στα τελευταία. Έτσι τονίζεται ιδιαίτερα το ένθετο 4σέλιδο «Αστρονομικό Ημερολόγιο» του αστρονόμου Πέτρου Ροβίθη, που εγκαινιάζεται από τον Ιανουάριο 2002 (τεύχος Νο 42) και διατηρείται κάθε χρόνο, καθώς και το ένθετο cd – rom για τον πλανήτη Άρη, του τεύχους Νο 48 (Αύγουστος 2003) του Αντώνη Ροσολάτου. Στο μεταξύ όλα τα τεύχη σταθεροποιούνται πλέον στις 48 έγχρωμες σελίδες, μέσα στις οποίες φιλοξενούνται νέα περισπούδαστα και πρωτότυπα άρθρα έγκριτων επιστημόνων και δόκιμων συγγραφέων αστρονόμων. Η εμφάνισή του, η ποιότητά του και προ παντός η καλλιτεχνική επιμέλειά του είναι τώρα αρκούντως εξαιρετική, χάρη στην ακούραστη προσφορά της γραφίστριας – μέλους της Εταιρείας Αλεξάνδρας Τζόρτζεβιτς.

Ο «Ουρανός» με αφίσες: Στις 29 Μαρτίου 2006 είχαμε την ολική έκλειψη του Ήλιου στο Καστελόριζο και ο Στράτος Κουφός ήταν εκεί, αποτύπωσε λεπτό προς λεπτό το καταπληκτικό θέαμα. Ύστερα επεξεργάστηκε τις φωτογραφίες, τις συνέθεσε και ολοκλήρωσε ένα 8σέλιδο, το οποίο φιλοξενήθηκε ως ένθετο στο 59ο τεύχος του «Ουρανού» (Απρίλιος 2006). Το ίδιο έκανε, με άλλη τεχνοτροπία και ο Κοσμάς Γαζέας, ο οποίος παρατήρησε την έκλειψη από την Αίγυπτο και η εργασία του δημοσιεύθηκε ένθετη, 4σέλιδη πάλι, στο 61ο τεύχος (Οκτώβριος 2006).

Ο «Ουρανός» με 64 σελίδες: Έτσι φθάνουμε στο τεύχος Νο 62 του Ιανουαρίου 2007, που το περιοδικό κάνει νέο άλμα και εκδίδεται με 64 σελίδες, αυξάνοντας τις σελίδες του κατά 16, ενώ νέο ένθετο cd, κυκλοφορεί συγχρόνως. Η συντακτική επιτροπή δεν κρύβει την ικανοποίησή της και γράφει στο σημείωμα προς τους αναγνώστες: Δυο εξαιρετικά δώρα έχουμε να σας προσφέρουμε με το νέο αυτό τεύχος του «Ουρανού». Το πρώτο είναι η αύξηση σε 64 σελίδες του περιοδικού, το οποίο κυκλοφορούσε από το 2000 με 48 σελίδες. Η αύξηση αυτή δίνει ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα στο μοναδικό αυτό ελληνικό αστρονομικό περιοδικό μας να φιλοξενεί περισσότερη ύλη με περισσότερα και μεγαλύτερα ακόμη άρθρα. Το δεύτερο είναι το ένθετο cd, του Αντώνη Ροσολάτου, με τον κατάλογο των 110 περίπου αντικειμένων του Γάλλου αστρονόμου Μεσιέ (Messier, 1730 – 1817), που περιέχει τα σπουδαιότερα αντικείμενα (νεφελώματα, σμήνη αστέρων και γαλαξίες), που μπορούσε να ξεχωρίσει στον ουρανό την εποχή εκείνη με το τηλεσκόπιό του.

Ο «Ουρανός» με 80 σελίδες: Ένα μόνο χρόνο κράτησαν οι 64 σελίδες του περιοδικού και τον επόμενο χρόνο, τον Ιανουάριο 2008 (τεύχος Νο 66), γίνεται ένα από τα τελευταία άλματά του, με άλλο ένα επί πλέον 16σέλιδο. Έτσι εκδίδεται πλέον με τέσσερα 16σέλιδα και φθάνει στις 80 σελίδες. Πάλι η συντακτική ομάδα δεν κρύβει της χαρά της: Ο «Ουρανός» 80 σελίδες! Ποιος θα μπορούσε να το φαντασθεί; Ένα μικρό περιοδικό που ξεκίνησε 16σέλιδο το 1990, έφθασε να γίνει 32 σελίδων, το 1999 και αμέσως τον επόμενο χρόνο αυξήθηκε σε 48 σελίδες. Έμεινε έτσι για αρκετά χρόνια και μόλις πέρυσι έκανε νέο άλμα και ανέβηκε στις 64 σελίδες, για να φθάσει σήμερα τις 80. Είναι πραγματικά πρωτοφανές στην Ελλάδα, ένα όχι ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό, στηριζόμενο στα δεκανίκια των συνδρομητών και των κάποιων προφορών, να κυκλοφορεί σήμερα σε 1.500 αντίτυπα και μάλιστα με 80 σελίδες! Αλλά και πάλι είναι μικρό να χωρέσει όλη την προσφερόμενη αστρονομική ύλη, ιδιαίτερα στο τεύχος αυτό, που η Ολυμπιάδα της αστρονομίας κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του. Έτσι, ας μας συγχωρούν οι εξαίρετοι κατά πάντα αρθρογράφοι, τα περισπούδαστα άρθρα των οποίων, αναγκαστικά πλέον, μετατίθενται για τα επόμενα τεύχη.

Το νέο άλμα του «Ουρανού»: Τον Απρίλιο του 2009 (τεύχος Νο 71) το περιοδικό μας κάνει το τελευταίο άλμα του. Προστίθενται άλλες 4 σελίδες εξωφύλλου 200 γραμμαρίων και έτσι το περιοδικό μας φθάνει τις 84 σελίδες. Έτσι, τώρα πλέον δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα άλλα επιστημονικά περιοδικά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αλλά και τα αστρονομικά περιοδικά που μας έρχονται από το εξωτερικό. Διότι η χωρητικότητά του είναι μεγάλη και μπορεί πλέον να συμπεριλάβει και τα εκτεταμένα άρθρα, που γράφουν ειδικευμένοι ερασιτέχνες αστρονόμοι και επιστήμονες. Στο μεταξύ ένα ακόμη ένθετο cd περιείχε το τεύχος Νο 68 (Ιούλιος 2008), του φιλοτελιστή Κλέωνα Διονυσάτου, με την ευκαιρία των 50 χρόνων (1957 – 2007) της διαστημικής εποχής. Είχε πολυάριθμα επετειακά γραμματόσημα, που ήταν αφιερωμένα στα διάφορα διαστημικά γεγονότα της περιόδου αυτής. Εξαιρετικά δε το τεύχος Νο 69 (Οκτώβριος 2008) εκδόθηκε με 104 σελίδε, διότι στις 20 σελίδες του ήταν τα θέματα της Ολυμπιάδας.

Τα 20χρονα της Εταιρείας: Δεν μπορούσαν να παραμείνουν απαρατήρητα τα 20χρονα της Εταιρείας από το περιοδικό μας. Έτσι στο εξώφυλλο του 74ου τεύχους (Ιανουάριος 2010)  προεξάρχει ο τίτλος «20 ΧΡΟΝΙΑ», ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει ένα αφιέρωμα 20 σελίδων στο γεγονός αυτό, όπου αναδύεται ολόκληρη η ιστορία της με τις όμορφες αστροβραδιές, τις διαλέξεις, το μαθητικό διαγωνισμό, το Θερινό Σχολείο, τα Παραρτήματα και πολλά άλλα. Το τεύχος αυτό εκδίδεται σε 100 σελίδες, διότι περιέχει, ως ένθετο, τα θέματα και τις απαντήσεις της 3ης Αστρονομικής Ολυμπιάδας της Τεχεράνης. Τα επόμενα τεύχη έχουν πάντα 84 σελίδες, ακόμη και το Νο 77 (Οκτώβριος 2010) που αφιερώνεται στο 1ο Αστρονομικό Συνέδριο Νεολαίας.

Στην αρχή της 3ης 10ετίας ο «Ουρανός» συρρικνώνεται: Η οικονομική κρίση που άρχισε από το 2010 στη χώρα μας, δεν άφησε αλώβητο και το περιοδικό μας. Γράφει σχετικά η συντακτική ομάδα στο τεύχος Νο 79 (Απρίλιος 2011): Τελικά ο «Ουρανός» αυτή τη φορά εκδίδεται περικομμένος. Έχει μόνο 52 σελίδες, δηλ. τρία τυπογραφικά συν 4 σελίδες το εξώφυλλο. Ο λόγος είναι φανερός. Τα οικονομικά του δεν αντέχουν πλέον για 84 σελίδες. Η έκκληση που κάναμε στο τεύχος Νο 76, του Ιουλίου 2010 για οικειοθελείς προσφορές, δεν απέδωσαν παρά μόνο 1000 σχεδόν ευρώ.

Μπροστά σ’ αυτή τη δυσχερή κατάσταση απευθυνθήκαμε σε μερικούς γνωστούς μας ιδιωτικούς φορείς και ζητήσαμε τη συνδρομή τους. Αλλά και εκείνοι, με πολλή ευγένεια, μας απάντησαν ότι αυτή την περίοδο αδυνατούσαν να μας βοηθήσουν.

Έτσι καταλήξαμε στη λύση της μείωσης των σελίδων του περιοδικού μας και συνακόλουθα στον περιορισμό της έκτασης των άρθρων και των ειδήσεων που φιλοξενούσε. Με τις ίδιες σελίδες θα συνεχίσει να εκδίδεται για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση της πατρίδας μας.

Ας ελπίσουμε ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας, οπότε και ο «Ουρανός» θα αποκτήσει την τελευταία προηγούμενη αίγλη του. Το ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΥΧΩΝ >>