Πυραυλοκινητήρας μεθανίου/φυσικού αερίου στα σχέδια της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας

Πυραυλοκινητήρας μεθανίου/φυσικού αερίου στα σχέδια της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας

23 Ιανουαρίου 2016

Την ανάπτυξη ενός πυραυλοκινητήρα που θα κινείται με μεθάνιο/ φυσικό αέριο σχεδιάζει η ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roscosmos.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Izvestia, στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης πάνω σε κινητήρες, η Ρωσία στοχεύει στην ανάπτυξη των δομικών στοιχείων ενός πρωτοποριακού πυραυλοκινητήρα. Η ρωσική διαστημική υπηρεσία φέρεται να είναι έτοιμη να επενδύσει πάνω από 25 δισ. ρούβλια, αν και εκτιμάται πως όλο το ποσό δεν θα πάει στον πυραυλοκινητήρα μεθανίου, καθώς το όλο πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη πρωτοτύπων πυραυλοκινητήρων υγρών καυσίμων νέας γενιάς, εξοπλισμένων με διαγνωστικά συστήματα και συστήματα προστασίας, καθώς και δομικά στοιχεία από συνθετικά υλικά.

Πηγή κοντά στο πρόγραμμα δήλωσε ότι στόχος είναι η κατασκευή ενός πρωτοτύπου πυραυλοκινητήρα, αν και δεν έχει αρχίσει ακόμα ανάπτυξη πυραύλου που θα τον φέρει. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ότι θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για μελλοντικά προγράμματα. Το αρχικό πλάνο φέρεται να ήταν εγκατάσταση του πυραυλοκινητήρα στον νέο πύραυλο Feniks, ωστόσο η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε.

Γενικά, το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ρωσικών προσπαθειών για πυραύλους χαμηλού κόστους, που θα έχουν συνέπεια πιο οικονομικές αποστολές στο Διάστημα- στην ίδια φιλοσοφία με τις προσπάθειες εταιρειών όπως η αμερικανική SpaceΧ, για επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους, που επιστρέφουν στη Γη μετά την αποστολή τους.