Πέντε φωτεινοί πλανήτες σε ευθυγράμμιση – 20 Ιαν – 20 Φεβ 2016

Πέντε φωτεινοί πλανήτες σε ευθυγράμμιση – 20 Ιαν – 20 Φεβ 2016

22 Ιανουαρίου 2016

Όλοι οι πέντε φωτεινοί πλανήτες θα εμφανιστούν μαζί στον πρωινό ουρανό από τις 20 Ιανουαρίου περίπου έως 20 Φεβρουαρίου 2016.  Ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης ο Δίας και ο Κρόνος  θα είναι ορατοί ταυτόχρονα πριν από την αυγή από τις 20 Ιανουαρίου και θα παραμείνουν ορατοί πριν από την αυγή μέχρι την 20η Φεβρουαρίου 2016. Η τελευταία φορά που οι πέντε πλανήτες εμφανίστηκαν στον ουρανό μαζί ήταν περίπου στις 15 Δεκεμβρίου 2004 έως 15 Ιανουαρίου 2005.

Φωτεινά ορατό πλανήτη, εννοούμε κάθε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος που είναι ορατός με γυμνό μάτι όπως τους παρατηρούσαν οι πρόγονοι μας από αμνημονεύτων χρόνων. Με σειρά προς τα έξω από τον ήλιο οι πέντε φωτεινοί πλανήτες είναι ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος. Αυτοί οι πλανήτες είναι εύκολα ορατοί στον ουρανό μας, διότι ο δίσκος τους αντανακλά το ηλιακό φως και αυτά τα σχετικά κοντινά αντικείμενα λάμπουν με ένα σταθερό φως. Επιπλέον οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φεγγάρι για να τους καθοδηγήσει σε αυτήν την “έκθεση” των πλανητών από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου.

Αυτούς τους πλανήτες μπορεί να τους δει κανείς στον πρωινό ουρανό από οποιοδήποτε μέρος σε όλη την Γη. Τα διαγράμματα μας δείχνουν την θέση της σελήνης στον ουράνιο θόλο σε σχέση με αυτούς τους πέντε φωτεινούς πλανήτες από 27 Ιανουαρίου έως και 6 Φεβρουαρίου.

ermhs-afrodith-arhs-kronos-dias

Φυσικά μπορείτε να παρατηρήσετε περισσότερο αυτούς τους πλανήτες πολύ πριν από την αυγή.
Ο Δίας ανεβαίνει πρώτος τις βραδινές ώρες, ακολουθείται από τον Άρη μετά τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια από τον Κρόνο, την Αφροδίτη και τον Ερμή.
Πότε θα συμβεί ξανά αυτό το θέαμα?
Είναι πιθανό να δούμε τους πέντε πλανήτες στον ουρανό το βράδυ της 13ης Αυγούστου έως και 19 Αυγούστου 2016. Ωστόσο ο Ερμής και η Αφροδίτη θα κάθονται χαμηλά στα δυτικά το σούρουπο και δεν είναι εύκολο να τους εντοπίσει κάποιος από βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Το Νότιο Ημισφαίριο έχει σίγουρα το μεγάλο πλεονέκτημα για τον εντοπισμό όλων των πέντε πλανητών τον Αύγουστο του 2016 στον βραδινό ουρανό.
Ας δούμε παρακάτω μια μικρή ανάλυση κίνησης του κάθε  πλανήτη…

Ο Ερμής κινείται από τον νυχτερινό στον πρωινό ουρανό και είναι στο τέλος της εμφάνισης του για το Βόρειο Ημισφαίριο. Ο Ερμής έφτασε στο περιήλιο (το πλησιέστερο σημείο στον Ήλιο) στις 8 Ιανουαρίου, που σημαίνει το εσώτατο σημείο στο ηλιακό μας σύστημα, με αποτέλεσμα την όλο και πιο γρήγορη επιτάχυνση των πλανητών. Πέρασε ανάμεσα από την Γη και τον Ήλιο στις 14 Ιανουαρίου για την μετάβαση του στον πρωινό ουρανό. Μόλις ο Ερμής εισέλθει στον πρωινό ουρανό, θα συναντήσει τους άλλους πλανήτες Δία, Άρη, Αφροδίτη και Κρόνο για να σημάνει την πρώτη εμφάνιση των πέντε ορατών πλανητών στον ίδιο ουρανό από το 2005.

Η Αφροδίτη, το φωτεινότερο αντικείμενο στα ανατολικά πριν από την ανατολή του Ηλίου. Δεν έχει σημασία σε πιο σημείο της Γης βρίσκεστε, θα κάνετε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση αυτό το μήνα, την Αφροδίτη πριν την αυγή. Η Αφροδίτη είναι ο πιο λαμπρός πλανήτης και το τρίτο φωτεινότερο αντικείμενο στον ουρανό, μετά τον Ήλιο και την Σελήνη. Μπορείτε σίγουρα να την δείτε να λάμπει στα νοτιοανατολικά.

Ο Δίας, ο δεύτερος πιο λαμπρός πλανήτης, βρίσκεται ψηλά στην ανατολή πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, στις αρχές του μήνα. Μέχρι το τέλος του μήνα, ο Δίας θα είναι ορατός καθώς θα βραδιάζει (κατά τις 21:00 τοπική ώρα) από το Βόρειο και το Νότιο Ημισφαίριο. Ο βασιλιάς πλανήτης Δίας και ο κόκκινος πλανήτης Άρης  λάμπουν την αυγή στον ουρανό. Πολύ κοντά στον ορίζοντα ο Κρόνος ανεβαίνει πάνω από την Αφροδίτη περίπου από τις 10 Ιανουαρίου και ο Ερμής ενώνεται με την πομπή των πλανητών το πρωί προς το τέλος Ιανουαρίου. Στη χάση το μισοφέγγαρο λάμπει κοντά στον Δία τα πρωινά της 26ης και 27ης Ιανουαρίου.

Ο Άρης λάμπει μεταξύ Αφροδίτης και Δία. Δεν είναι τόσο φωτεινός όπως η Αφροδίτη ή ο Δίας αλλά είναι εύκολα ορατός στον πρωινό ουρανό την αυγή. Λάμπει ανάμεσα στην Αφροδίτη και στον Δία, το δεύτερο φωτεινότερο αντικείμενο του ουρανού όλο τον μήνα. Παρά το γεγονός ότι ο Άρης θα είναι αρκετά κοντά στον Spica, το φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό της Παρθένου, μπορείτε να διακρίνετε τον Άρη από τον Spica από το χρώμα. Φαίνεται πολύ κοκκινωπός, ενώ ο Spica λάμπει μπλέ-άσπρος. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε με το χρώμα δοκιμάστε την παρατήρηση με τα κιάλια. Ο Άρης θα συνεχίσει να είναι φωτεινός από μήνα σε μήνα, έως την κορύφωσή του σε φωτεινότητα τον Μάιο του 2016 και θα είναι περίπου τόσο φωτεινός όσο είναι ο Δίας τώρα.

Ο Κρόνος βρίσκεται κοντά στην Αφροδίτη και είναι ορατός πριν την αυγή. Ο πλανήτης με τους δακτυλίους λάμπει το πρωί σε όλη την διάρκεια του Ιανουαρίου και είναι ορατός από όλο τον κόσμο περίπου δύο ώρες πριν από τον Ήλιο. Μέχρι το τέλος του μήνα, ο Κρόνος ανατέλλει κοντά τέσσερις ώρες πριν από την ανατολή του Ηλίου. Χρησιμοποιήστε την Αφροδίτη, το λαμπρότερο πλανήτη του ουρανού, για να βρείτε τον Κρόνο. Κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου ο Κρόνος ανέβηκε πιο πάνω προς την Αφροδίτη στον πρωινό ουρανό, ώστε αυτοί οι δύο πλανήτες να συναντηθούν για μια στενή “συνεργασία” στις 9 Ιανουαρίου στην πλησιέστερη σύζευξη των δύο πλανητών από τις 22 Μαρτίου του 2013. Μετά την συνάντησή τους, ο Κρόνος θα συνεχίσει να ανεβαίνει προς τα πάνω ενώ η Αφροδίτη θα βυθίζεται προ τα κάτω κατά τον πρωινό ουρανό τον Ιανουάριο.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Παρόμοια άρθρα από την κατηγορία: ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ