Μια ενδιαφέρουσα ομιλία για το “CERN”

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία για το “CERN”

1 Φεβρουαρίου 2016

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και αρκετά ενημερωτική ομιλία για την ιστορία, την έρευνα που γίνεται σήμερα, καθώς και τις εφαρμογές του “CERN”, θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, 7η Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Ομιλητής θα είναι ο Φυσικός καθηγητής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Ιωάννης Βέργος, που έχει δώσει και άλλες διαλέξεις στη σειρά των ομιλιών «Αστρονομία για όλους» της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος. Θα επιδιωχθεί να περιγραφεί με απλό και κατανοητό τρόπο η λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (“LHC”), ο τρόπος εμφάνισης νέων σωματιδίων και η μέθοδος ανίχνευσής τους στα 4 πειράματα “ATLAS”, “CMS”, “ALICE” και “LHCb”. Θα γίνει αναφορά στο ατύχημα του 2008, αλλά και στην ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, που ανακοινώθηκε στις 4 Ιουλίου 2012, ένα ορόσημο για τη Φυσική. Θα περιγραφούν οι ιδιότητές του και η αναγκαιότητα της ύπαρξης του σωματιδίου. Επίσης θα αναλυθεί η έρευνα που γίνεται στα 4 αυτά πειράματα και ποιος είναι ο κύριος προσανατολισμός της σήμερα. Θα παρουσιαστεί, ακόμη, ο ρόλος της Ελλάδας, που είναι ένα από τα ιδρυτικά (!) μέλη του “CERN”.  Θα αναφερθούν βεβαίως οι αστρονομικές και κοσμολογικές επιπτώσεις των ανακαλύψεων, αλλά και οι εφαρμογές τους στην καθημερινή ζωή. Σίγουρα δεν φαντάζεται κανείς, ποιες δραστηριότητες καθημερινής ρουτίνας έχουν εφευρεθεί στο “CERN”.

Ο κ. Ιωάννης Βέργος είναι καθηγητής Φυσικής στη Β/βάθμια Εκπαίδευση. Έχει επισκεφθεί το “CERN”, όπου παρακολούθησε ξενάγηση και περιγραφή από Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται εκεί. Έχει επίσης παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε τρεις τηλεδιασκέψεις, δύο με το “ATLAS” και μία με το “CMS”. Παρακολουθεί και συμμετέχει στις δραστηριότητες της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος από τα πρώτα της χρόνια (1993) ως μέλος της. Έχει δώσει αρκετές διαλέξεις, έχει γράψει άρθρα στον «Ουρανό» και έχει διδάξει στα περισσότερα από τα «Θερινά Σχολεία Ερασιτεχνικής Αστρονομίας». Επίσης έχει κάνει παρουσιάσεις σε ανάλογα Συνέδρια πανελλαδικού επιπέδου. Έχει διατελέσει ακόμη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.