Φεβρουάριος 2016

Φεβρουάριος 2016

3 Φεβρουαρίου 2016

Οι νύχτες του Φεβρουαρίου παρουσιάζουν μερικές μεγάλες ευκαιρίες για παρατήρηση του ουρανού. Ο Φεβρουάριος είναι συχνά ο πιο κρύος μήνας του έτους για το βόρειο ημισφαίριο. Το χειμερινό ηλιοστάσιο ήρθε και πέρασε αρκετές εβδομάδες πριν και μπορείτε ήδη να παρατηρήσετε ότι οι μέρες γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Ντυθείτε καλά και ξεκινήστε το μαγευτικό ταξίδι στον ουρανό.
Ξεκινώντας από τον Ωρίωνα θα δείτε το πιο εκθαμβωτικό αστέρι του νυχτερινού ουρανού κοντά στον νοτιοανατολικό ορίζοντα, ακόμη και πριν χαθεί το λυκόφως, ο Σείριος χρησιμεύει ως το σημείο αναφοράς για το χειμερινό εξάγωνο, ένα μεγάλο ευρύ σχήμα από φωτεινά αστέρια, στο κέντρο του οποίου θα δείτε τον κατακόκκινο superstar του Ωρίωνα, τον Betelgeuse.

Πέντε πλανήτες την αυγή – Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία οι πλανήτες Ερμής, Αφροδίτη, Κρόνος, Άρης και Δίας θα είναι όλοι ορατοί πριν από την ανατολή του Ηλίου. Ενώ θα χρειαστείτε κυάλια για να εντοπίσετε τον Ερμή, ο οποίος θα είναι πολύ κοντά στον ορίζοντα, δεν πρέπει να χάσετε αυτή τη πλανητική ευθυγράμμιση.

Πάρτε ένα ζευγάρι κυάλια 7×50 ή ένα ζευγάρι ακόμη μεγαλύτερα κυάλια αστρονομίας, για να έχετε μια υπέροχη θέα του αστρικού σμήνους των Πλειάδων (Πούλια ή Επτά Αδελφές) (Messier 45), η οποία θα είναι ψηλά στο βορειοδυτικό ουρανό κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Ενώ τις Πλειάδες (Μ45) μπορεί κάποιος να δει με γυμνό μάτι από μια εξοχική τοποθεσία με σκοτεινό ουρανό, αυτό το ανοιχτό σμήνος αστέρων όμως είναι πολύ πιο εντυπωσιακό θέαμα
με κυάλια ή τηλεσκόπια με χαμηλής ισχύος προσοφθάλμιο ευρέως πεδίου.

Νέα Σελήνη – Η νέα Σελήνη στις 8 Φεβρουαρίου υπόσχεται ένα σκοτεινό ουρανό και μια μεγάλη ευκαιρία, για να έχουμε μια σαφή εικόνα του χειμωνιάτικου Γαλαξία μας καθώς και άλλων αντικειμένων στο βαθύ διάστημα με μεγαλύτερα τηλεσκόπια.

Σελήνη και Aldebaran – Περίπου τα μεσάνυχτα στις 16 Φεβρουαρίου μπορείτε να παρακολουθήσετε το φωτεινό άστρο Aldebaran να κάνει μια πολύ στενή προσέγγιση στη Σελήνη. Ανάλογα με τη τοποθεσία που βρίσκεστε, μπορεί να είστε σε θέση να δείτε το φεγγάρι να καλύπτει τον Aldebaran – αυτό ονομάζεται απόκρυψη – ή διαφορετικά το φωτεινό αστέρι θα εμφανιστεί για να περάσει μόλις 0,3° από τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης.

Ο Δίας και η Σελήνη – Απολαύστε μια στενή προσέγγιση της Σελήνης και του Δία στον ουρανό νωρίς το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου. Κοιτάξτε πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα για να δείτε τον αέριο γίγαντα πλανήτη Δία να περνά μόλις 1° 36’ από τη Σελήνη περίπου στις 06:00 ώρα. Αυτή η ωραία αντιστοίχιση θα είναι ένα υπέροχο θέαμα με κιάλια αστρονομίας ή και με γυμνό μάτι.

Αγαπημένο νεφέλωμα – Γύρω στις 21:00 όλο τον Φεβρουάριο περίπου στο νότο και περίπου στα μισά του δρόμου πάνω από τον ορίζοντα, ο ομώνυμος αστερισμός του Ωρίωνα θα είναι σε πολύ καλή θέση θέασης. Χρησιμοποιήστε 50 χιλιοστών ή και μεγαλύτερα κυάλια ή ένα τηλεσκόπιο και κοιτάξτε στην περιοχή κάτω από τα τρία αναγνωρίσιμα αστέρια της ζώνης του Ωρίωνα για μια υπέροχη θέα του Μ42, του νεφελώματος του Ωρίωνα. Θα το δείτε με όλα τα τηλεσκόπια αλλά χρησιμοποιήστε ένα τηλεσκόπιο 6’’ ή ένα μεγαλύτερο κατοπτρικό για να βυθιστείτε σε αυτό το αστρικό φυτώριο (χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο Οξυγόνου ΙΙΙ νεφελωμάτων ή ένα φίλτρο ultrablock αν παρακολουθείτε μέσα από πόλη).

Χειμωνιάτικα αστρικά σμήνη – Δείτε ανατολικά το λαμπρότερο αστέρι τον Σείριο, στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός, με ένα τηλεσκόπιο για να δείτε τα δύο πανέμορφα αστρικά σμήνη, Μ46 και Μ47 στον αστερισμό Puppis (Πρύμνη). Για περισσότερες παρατηρήσεις σε αστρικά σμήνη τον Φεβρουάριο κοιτάξτε στον αστερισμό Augira (Ηνίοχος) για να δείτε τα σπινθηροβόλα σμήνη Μ36, Μ37 και Μ38 ή το Μ35 στον αστερισμό των Διδύμων.

Φωτεινοί γαλαξίες – Στα τέλη Φεβρουαρίου θα δείτε τους φωτεινούς γαλαξίες Μ81 και Μ82 ψηλά στον ουρανό. Σε ένα σκοτεινό ουράνιο χώρο αυτοί οι γαλαξίες είναι ορατοί με κυάλια 50 χιλιοστών ή μεγαλύτερα, αλλά σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο για να κυνηγήσετε αυτούς τους γαλαξίες κάτω ακριβώς και έξω από την μπροστινή άκρη του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου. Πολλοί παρατηρητές θεωρούν τον Μ81 και τον Μ82 το καλύτερο ζεύγος ορατών γαλαξιών στον ουρανό.

Αντικείμενα πρόκλησης – Στον αστερισμό του Monoceros βρίσκεται το 9ου μεγέθους μεταβλητό νεφέλωμα του Hubble (NGC 2261), που πήρε το όνομα του από τον αστρονόμο Edwin Hubble (ναι, τον ίδιο με το τηλεσκόπιο Hubble). Αν και είναι μικρό, αυτό το μακρινό νεφέλωμα είναι αρκετά φωτεινό για να το δείτε με ένα ζευγάρι κυάλια 70 χιλιοστών. Τροφοδοτείται από ένα μεταβλητό αστέρι θαμμένο μέσα στο νεφέλωμα.

pdfΧάρτης Ουρανού

telescopeshop