Σεραφείμ Σπανός : <br>«Περιήγηση στον κόσμο του Πλούτωνα»

Σεραφείμ Σπανός :
«Περιήγηση στον κόσμο του Πλούτωνα»

3 Φεβρουαρίου 2016

Αμέσως μετά τις γιορτές, την Κυριακή, 10η Ιανουαρίου, και ώρα 8 μ.μ. στα πλαίσια των μηνιαίων ομιλιών της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομιλία για το 2016 με ομιλητή τον Φυσικό κ. Σεραφείμ Σπανό, Δρ. μετεωρολόγο, με θέμα: «Περιήγηση στον κόσμο του Πλούτωνα: Το σκοτεινό-παγωμένο πρόσωπο ενός νάνου με απαλή επιδερμίδα».

Στις 14 Ιουλίου 2015 το διαστημικό όχημα «Νέοι Ορίζοντες» (“New Horizons”) πλησίασε τον μακρινό νάνο πλανήτη Πλούτωνα και άρχισε να στέλνει εικόνες και επιστημονικές πληροφορίες.

Η διάλεξη χρησιμοποιεί το υλικό αυτό καθώς και επιβεβαιωμένη προηγούμενη γνώση, επιχειρώντας μια επιστημονική περιήγηση στον απόμακρο αυτό κόσμο. Με αφετηρία τις προσδιορισθείσες αστρονομικές παραμέτρους απόστασης, μάζας, περιόδου περιφοράς και περιστροφής πραγματοποιείται μια αρχική περιγραφή του Πλουτώνειου κόσμου ως ουράνιου συστήματος πλανήτη με πέντε δορυφόρους. Στη συνέχεια εξετάζονται οι ατμοσφαιρικές συνθήκες και το κλίμα που επικρατεί στην αραιή ατμόσφαιρά του, καθώς και η περίπλοκη φωτοχημεία του. Τέλος παρουσιάζεται η εξόχως ενδιαφέρουσα γεωλογία του σε σχέση με τους ατμοσφαιρικούς και ενδογενείς παράγοντες που τη διαμόρφωσαν και εξακολουθούν να τη διαμορφώνουν.