Αστρονόμοι εντόπισαν εκατοντάδες νέους γαλαξίες που «έκρυβε» ο δικός μας

Αστρονόμοι εντόπισαν εκατοντάδες νέους γαλαξίες που «έκρυβε» ο δικός μας

21 Φεβρουαρίου 2016

Αστρονόμοι ανακάλυψαν εκατοντάδες γαλαξίες οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν «κρυμμένοι», σε απόσταση «μόλις» 250 εκατ. ετών φωτός από τη Γη- μικρή για τα αστρονομικά δεδομένα.

GALAXY

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astronomical Journal από το International Centre for Radio Astronomy Research, και σε αυτήν περιγράφονται εκατοντάδες γαλαξίες που μόλις εντοπίστηκαν, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται ιδέες όσον αφορά στο πού βρίσκονται κάποιοι για την ύπαρξη των οποίων υπήρχαν υποψίες. Συνολικά κατεγράφησαν 883 γαλαξίες που είναι «πίσω» (σε σχέση με τη δική μας θέση) από τον δικό μας (Milky way).

r-GALAXY

Οι επιστήμονες είχαν κάποια γενική ιδέα πως κάτι υπήρχε «εκεί έξω»- αλλά δεν ήταν γνωστό τι ακριβώς. Κάποια από τα πιο φωτεινά συμπλέγματα γαλαξιών ήταν ήδη ορατά, ενώ υπήρχε ένα αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο: Μια παράξενη διαφαινόμενη βαρυτική δύναμη, η οποία (γνωστή ως «Μεγάλος Ελκυστής») ήταν γνωστή από τη δεκαετία του 1970.

Όπως φαίνεται σε περσινό χάρτη του γαλαξία μας από τη NASA, ο ίδιος μας ο γαλαξίας- σκόνη, άστρα, φως και αέρια στο Διάστημα- μας «τυφλώνει».

o-GALAXY-1

Πρακτικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το φως που μας φτάνει από αυτούς τους γαλαξίες «χάνεται» στο πιο φωτεινό και πιο κοντινό φως που βρίσκεται γύρω μας. Για να το ξεπεράσουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ραδιοτηλεσκόπιο, μαζί μαζί με έναν νέο δέκτη που αναπτύχθηκε ειδικά για αυτόν τον σκοπό: Τη διερεύνηση της αποκαλούμενης «Ζώνης Αποφυγής» (Zone of Avoidance). Αυτά που βρέθηκαν φαίνονται στα εξής βίντεο: