Κ Ο Κ  Ι Ν Ο</br>Tο Μεγαλιθικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο

Κ Ο Κ Ι Ν Ο
Tο Μεγαλιθικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο

27 Φεβρουαρίου 2016

Την Κυριακή, 6η Μαρτίου 2016 και ώρα 20:00 στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) στα πλαίσια των μηνιαίων διαλέξεων ο κ. Ζαφραντζάς Ευστάθιος, οικονομολόγος και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, θα παρουσίαση το Μεγαλιθικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο ΚΟΚΙΝΟ  που επισκέφτηκε  το περασμένο έτος.
Screen Shot 2016-02-27 at 22.58.06Το  Μεγαλιθικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο ΚΟΚΙΝΟ,  είναι  στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), κοντά στην πόλη Κουμάνοβο, 6 χιλιόμετρα από τα Σερβικά σύνορα. Βρίσκεται στην κορυφή ενός ηφαιστιογενούς βουνού και έχει ηλικία 4000 ετών περίπου, δηλ.  δημιουργήθηκε την εποχή του χαλκού.
Ανακαλύφθηκε το 2002 μετά από αρχαίο-αστρονομική έρευνα, έχει καταταγεί από την NASA στην 4η θέση των πιο σημαντικών Μεγαλιθικών Αστρονομικών Παρατηρητηρίων του κόσμου και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η λειτουργία του  Παρατηρητηρίου  βασίζεται στην ευθυγράμμιση μεταξύ του παρατηρητή, ο οποίος  κάθεται σε μια προκαθορισμένη θέση, σε συγκεκριμένες ημέρες του έτους, με τις ακτίνες  του Ηλίου ή της Σελήνης ή ενός αστεριού κατά την Ανατολή τους στον ορίζοντα. Οι ακτίνες αυτές εμφανίζονται, σε σημάδια (markers) που έχουν λαξευτεί στα βράχια από τους ανθρώπους του αρχαίου οικισμού, οι οποίοι γνώριζαν τις κινήσεις του Ηλίου της Σελήνης και των αστεριών στον ουρανό.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την έναρξη των 4ων εποχών του έτους (Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας) ειδικά σημάδια λαξευμένα στις κορυφές των βράχων του Παρατηρητήριου  ΚΟΚΚΙΝΟ χρησίμευαν για να καθορίζουν, με την Ανατολή του Ηλίου σε συγκεκριμένη ημέρα του έτους, το καλοκαιρινό (22 Ιουνίου) και το χειμωνιάτικο (22 Δεκεμβρίου) ηλιοστάσιο καθώς και την   ανοιξιάτικη (21 Μαρτίου)  και την φθινοπωρινή (23 Σεπτεμβρίου) ισημερία. Οι ημερομηνίες αυτές σηματοδοτούν την έναρξη και λήξη των 4 εποχών του έτους.
Η πιο πάνω γνώση ήταν πολύτιμη για την εποχή εκείνη γιατί έδειχνε το πότε έπρεπε οι  άνθρωποι να κάνουν διάφορες εργασίες για την καλλιέργεια της Γης (έναρξη της σποράς, της συγκομιδής, του θερισμού), την μετακίνηση των κοπαδιών, τον καθορισμό των λατρευτικών τελετών κυρίως του θεού  Ηλίου  και της θεάς Μεγάλης Μητέρας, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων κατά τη  διάρκεια του έτους.