Απόστολος Παναγιώτου: <br>«Η Ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων»

Απόστολος Παναγιώτου:
«Η Ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων»

29 Φεβρουαρίου 2016

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η διάλεξη του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN κ. Απόστολου Παναγιώτου με θέμα  “Η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων. Η πλήρης επιβεβαίωση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν”.
Η διάλεξη του καθηγητή Παναγιώτου έγινε στους μαθητές της Σχολής Αστρονομίας παρουσία γονέων και μελών της Εταιρείας, το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διοργανώθηκε την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων  «Το Κοινόν των Μαγνήτων».
Εξηγώντας τη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης των βαρυτικών κυμάτων, που συγκέντρωσε τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας και την αναγνώριση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι  “Η πρόσφατη πειραματική επιβεβαίωση των βαρυτικών κυμάτων, που προβλέφθηκαν  από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας (ΓΘΣ) του Αϊνστάιν πριν 100 έτη, και η ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς το 2012 στο CERN, που προβλέφθηκε πριν 50 έτη, αποτελούν τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 21ου αιώνα στην Αστροφυσική και Σωματιδιακή Φυσική, αντίστοιχα! Δυο μαύρες οπές σε απόσταση 1,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, με 29 και 36 ηλιακές μάζες αντίστοιχα, στροβιλίστηκαν μεταξύ τους και συγχωνεύθηκαν για να καταλήξουν σε μια μαύρη τρύπα 62 ηλιακών μαζών, δημιουργώντας βαρυτικά κύματα. Τα κύματα αυτά ανιχνεύθηκαν στη Γη από τους ανιχνευτές του πειράματος LΙGO στις ΗΠΑ.”