20 Οκτωβρίου 1970 : Εκτοξεύεται το σοβιετικό σκάφος «Ζοντ – 8»

14 Νοεμβρίου 2014

Το 1970 στις 20 Οκτωβρίου,  εκτοξεύεται το σοβιετικό σκάφος «Ζοντ – 8» (“Zond” = βολιστήρας), με πύραυλο «Πρωτόν», που είχε μάζα 5.375 χιλιόγραμμα.

 Σοβιετικό σκάφος «Ζοντ – 8»

Σοβιετικό σκάφος «Ζοντ – 8»

Έφθασε στο πεδίο έλξης της Σελήνης στις 24.10.1970, την πλησίασε 1.120 χλμ. και επανήλθε στη Γη στις 27.10.1970, πέφτοντας στον Ινδικό Ωκεανό. Διήνυσε συνολικά 1.120 χλμ. και έλαβε υψηλής ποιότητας φωτογραφίες της Σελήνης και της Γης.
Οι δυο τελευταίες εκτοξεύσεις «Ζοντ – 7 & 8» ολοκλήρωσαν τη σειρά αυτή των πειραμάτων των Σοβιετικών. Γενικά τα διαστημόπλοια αυτά έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για το διαπλανητικό μας χώρο και ιδιαίτερα για τη Σελήνη. Στις τρεις δε τελευταίες πτήσεις «Ζοντ – 6, 7 & 8», που συμμετείχαν και σε προγράμματα διαστημικής βιολογίας, ταξίδεψαν μαζί και χελώνες, μύγες, δροσόφυλλα, κρεμμύδια, σπόροι φυτών, διάφορες καλλιέργειες χλωρέλλας, εντερικού βακτηριδίου κ.ά. οργανισμών. Κατά την επιστροφή στη Γη οι χελώνες παρουσίασαν ενεργητικότητα, κινούνταν και έτρωγαν πολύ. Επίσης οι σπόροι του σιταριού, του κριθαριού και του κρεμμυδιού αναπτύχθηκαν περισσότερο ενώ παρατηρήθηκαν χρωμοσωματικές διαταραχές. Παρατηρήθηκε επίσης μεγάλος αριθμός μεταβολών στη διάρθρωση των χρωμοσωμάτων στους σπόρους του πεύκου και του κριθαριού, καθώς και αύξηση του αριθμού των μεταλλάξεων της χλωρέλλας.