6 Οκτωβρίου 1882 : Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Μαξ Μπορν

Στις 6 Οκτωβρίου 1882, γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Μαξ Μπορν (Born Max, 1882 – 1970), με σημαντικό έργο στην κβαντική μηχανική, της οποίας επινόησε το όνομα.

Ο Γερμανός φυσικός Μαξ Μπορν.

Ο Γερμανός φυσικός Μαξ Μπορν.

Το έτος 1954 τιμήθηκε, από κοινού με τον επίσης Γερμανό φυσικό Μπότε (Walther Bothe), με το βραβείο Νόμπελ της φυσικής, για την στατιστική περιγραφή της συμπεριφοράς των υποατομικών σωματιδίων. Το 1821, ο Μπορν διορίστηκε καθηγητής της θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτιγκεν. Το 1926, αφού ο μαθητής του Χάιζεμπεργκ διατύπωσε τους πρώτους νόμους της νέας κβαντικής θεωρίας, ο Μπορν συνεργάστηκε μαζί του για την επαρκή μαθηματική περιγραφή τους. Λίγο αργότερα, μετά από την ανάπτυξη του Σρέντινγκερ της ομώνυμης κυματοσυνάρτησης, ο Μπορν απέδειξε ότι η λύση της έχει στατιστική έννοια. Επίσης εισήγαγε μια χρήσιμη τεχνική για την προσεγγιστική επίλυση προβλημάτων σχετικών με τη σκέδαση των ατομικών σωματιδίων. Μαζί με τον Οπενχάιμερ ανέπτυξε μια προσεγγιστική τεχνική προσδιορισμού της ηλεκτρονικής δομής των μορίων, που είχε ευρύτατη εφαρμογή.
Το 1933, εγκατέλειψε τη Γερμανία, εξαιτίας των Ναζί, για να καταφύγει στην Αγγλία, όπου, το 1936, κατέλαβε την έδρα της φυσικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το 1963 δημοσιεύθηκε το έργο του: Επιλεγμένα επιστημονικά άρθρα.