1 Σεπτεμβρίου 1859 : Ο Άγγλος αστρονόμος Ρίτσαρντ Κάρινγκτον παρατηρεί την πρώτη ηλιακή έκλειψη

14 Νοεμβρίου 2014

 Τη 1η Σεπτεμβρίου 1859, ο Άγγλος αστρονόμος Ρίτσαρντ Κάρινγκτον (Richard Carrington, 1826 – 1875), παρατηρεί την πρώτη ηλιακή έκλαμψη, όταν, ενώ παρατηρούσε τις ηλιακές κηλίδες, είδε ένα αστεροειδές φωτεινό σημείο να εκτινάσσεται από την επιφάνεια του Ήλιου.

Ο Άγγλος αστρονόμος Ρίτσαρντ Κάρινγκτον.

Ο Άγγλος αστρονόμος Ρίτσαρντ Κάρινγκτον.

Το φαινόμενο διήρκεσε 5 λεπτά και μετά εξαφανίστηκε. Ο Κάρινγκτον υπέθεσε πως ένας μεγάλος μετεωρίτης είχε πέσει στον Ήλιο. Αργότερα, όμως, έγινε αντιληπτό ότι ήταν ο πρώτος αστρονόμος που παρατήρησε μια ηλιακή έκλαμψη.
Μελετώντας ο Κάρινγκτον τις κηλίδες του Ήλιου, βρήκε τη διαφορική περιστροφή του. Δηλ. ανακάλυψε ότι τα στρώματα του Ήλιου περιφέρονται ταχύτερα στην περιοχή του ισημερινού παρά στην περιοχή των πόλων.
Ανακάλυψε επίσης την κίνηση των ζωνών των ηλιακών κηλίδων προς την κατεύθυνση του ισημερινού του Ηλίου, καθώς προχωρεί ο ηλιακός κύκλος. Το 1853, ίδρυσε δικό του αστεροσκοπείο στο Ρέντχιλ του Ρέιγκετ του Σάρυ, ενώ το 1857, δημοσίευσε τον αστρονομικό κατάλογο 3.735 αστέρων, με τίτλο A Catalogue of 3.735 Circumpolar Stars.