14 Ιανουαρίου 1978 : Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Αυστροαμερικανός μαθηματικός και φιλόσοφος, Γκέντελ Κουρτ.

14 Νοεμβρίου 2014

Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Αυστροαμερικανός μαθηματικός και φιλόσοφος, Γκέντελ Κουρτ (Kurt Gödel, 1906 – 1978), που είναι γνωστός από το θεώρημα της «μη πληρότητας», το οποίο δημοσίευσε το 1931. Το θεώρημα αυτό είχε σοβαρές επιπτώσεις στους μαθηματικούς και σε αυτούς που ασχολούνταν με τη λογική, διότι συνεπάγεται ότι μέσα σε κάθε συνεκτικό μαθηματικό σύστημα υπάρχουν προτάσεις και υποθέσεις, που δεν μπορούν να αποδειχθούν αληθείς ή ψευδείς με βάση τα αξιώματα του συστήματος.

O Γκέντελ Κουρτ.

O Γκέντελ Κουρτ.

Η περισσότερο επαναστατική αναθεώρηση του Γκέντελ σε σχέση με τη συνηθισμένη αντίληψη του κόσμου, μολονότι δεν γνώρισε ποτέ ευρύτερη δημοσιότητα, ήταν η μαθηματική του απόδειξη ότι το παρελθόν είναι προσβάσιμο, εφόσον ένα διαστημόπλοιο θα μπορούσε να κινηθεί με την ταχύτητα του φωτός. Ειπώθηκε δε ότι, ενώ ο Αϊνστάιν μετέτρεψε το χρόνο σε χώρο, ο Γκέντελ εξαφάνισε το χρόνο.
Η μαθηματική απόδειξη του Γκέντελ φαίνεται ότι είναι κάπου συνεπής με την ύπαρξη σκοτεινής* ύλης του Σύμπαντος και το συνακόλουθο συμπέρασμα ότι το Σύμπαν μας αποτελεί ένα επιφανειακό τμήμα ενός Σύμπαντος, που είναι δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από το δικό μας Σύμπαν.
Μια άλλη θεωρία του Γκέντελ είναι το περιστρεφόμενο Σύμπαν.