28 Δεκεμβρίου 1882 : Γεννιέται ο διαπρεπής Άγγλος αστρονόμος Άρθουρ Έντινγκτον.

Γεννιέται ο διαπρεπής Άγγλος αστρονόμος Άρθουρ Έντινγκτον (Arthur Eddington, 1882 – 1944), που άρχισε το αστρονομικό του έργο, το 1906, ως βοηθός του αστεροσκοπείου Γκρήνουιτς. Το 1913, εκλέχτηκε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και διευθυντής του αστεροσκοπείου του, στο οποίο παρέμεινε μέχρι ο θάνατό του. Το 1917, ο Ντε Σίτερ του έστειλε ένα αντίτυπο της πιο πρόσφατης δημοσίευσης του Αϊνστάιν για τη γενική Σχετικότητα. Ο Έντινγκτον αμέσως διαπίστωσε τη σπουδαιότητα του έργου αυτού και την επόμενη χρονιά η Εταιρεία Φυσικής, του ανέθεσε να γράψει στα αγγλικά το πρώτο άρθρο για τη νέα θεωρία. Τον επόμενο χρόνο, 1919, πιστοποίησε για πρώτη φορά, σε ολική έκλειψη του Ήλιου, την ακρίβεια της θεωρίας του Αϊνστάιν για την απόκλιση των ακτίνων κοντά στο πεδίο βαρύτητας του Ήλιου.

Arthur Eddington.

Arthur Eddington.

Αργότερα επιδόθηκε σε σοβαρότερα θεωρητικά θέματα της αστροφυσικής και εισηγήθηκε τη θεωρία της ανάπλασης ορισμένης κατηγορίας απλανών. Διατύπωσε τη θεωρία της πίεσης της ακτινοβολίας και το νόμο της ισορροπίας αυτής από τη βαρύτητα. Μελέτησε την εσωτερική σύσταση των απλανών αστέρων και ειδικότερα του Ήλιου. Ανακάλυψε τη σχέση μάζας – λαμπρότητας των αστέρων και συνέβαλε ιδιαίτερα στην προώθηση της κοσμογονίας.

Ο Έντινγκτον ήταν αυθεντία στη γενική θεωρία της Σχετικότητας. Έτσι, σύμφωνα με τον παρόντα διάσημο Τσαντρασεκάρ, όταν ρωτήθηκε σε μια διάσκεψη της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας του Λονδίνου, στις 6 Νοεμβρίου 1919, αν αληθεύει ότι υπάρχουν τρεις άνθρωποι στον κόσμο που καταλάβαιναν τη θεωρία αυτή, εκείνος, ύστερα από σκέψη, απάντησε: Προσπαθώ να σκεφθώ ποιος είναι ο τρίτος.

Οι φιλοσοφικές ιδέες του Έντινγκτον τον έκαναν να πιστέψει ότι μια ενοποίηση της κβαντικής θεωρίας και της γενικής Σχετικότητας θα του επέτρεπε να υπολογίσει τις σταθερές του Σύμπαντος, το λόγο της μάζας του πρωτονίου προς τη μάζα του ηλεκτρονίου και τον αριθμό των ατόμων στο Σύμπαν.