Προσομοιώνοντας την εξέλιξη του μεσοαστρικού χώρου  από τα γιγάντια μοριακά νέφη στη δημιουργία αστέρων και πλανητών

Προσομοιώνοντας την εξέλιξη του μεσοαστρικού χώρου από τα γιγάντια μοριακά νέφη στη δημιουργία αστέρων και πλανητών

22 Απριλίου 2016

Την Κυριακή του Θωμά, 8η Μαΐου 2016, και ώρα 8 μ.μ. πραγματοποιείται η τελευταία φετινή ομιλία «Αστρονομίας για όλους» στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ομιλητή τον κ. Θωμά Μπίσμπα, ερευνητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Γερμανίας και Πανεπιστημίου Φλόριντα των ΗΠΑ με θέμα: «Η εξέλιξη του μεσοαστρικού χώρου από τα γιγάντια μοριακά νέφη για τη δημιουργία αστέρων και πλανητών».
Ο χώρος ανάμεσα στους αστέρες δεν είναι κενός, αλλά αποτελείται από το αραιό μεσοαστρικό αέριο. Δημιουργήθηκε λίγο μετά την εμφάνιση του Σύμπαντος και εμπλουτίστηκε χημικά με το πέρασμα του χρόνου από εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων. Το μεσοαστρικό αέριο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία νέων αστέρων και πλανητών και έτσι η μελέτη του είναι εξαιρετικής σημασίας για την κατανόηση της Αστροφυσικής. Στην ομιλία αυτή θα γίνει λόγος για τη δυναμική και τη χημική σύσταση του μεσοαστρικού χώρου, πώς εξελίσσεται και πώς δημιουργούνται νέοι αστέρες από τη βαρυτική κατάρρευση. Η παρουσίαση θα γίνει με τη βοήθεια εξελιγμένων αριθμητικών προσομοιώσεων, ενώ θα γίνει αναφορά και στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι τελευταίες καθώς και του πώς η σύγχρονη θεωρητική Αστροφυσική τις χρησιμοποιεί.

Ο Δρ. Θωμάς Γ. Μπίσμπας κατάγεται από την Κατερίνη και είναι Αστροφυσικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ (Μόναχο, Γερμανία) και στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (ΗΠΑ).
Έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Κάρντιφ (Ηνωμένο Βασίλειο). Υπήρξε ερευνητής στην Ακαδημία Επιστημών της Τσεχίας (Πράγα), στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου και επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (ΗΠΑ). Έχει συγγράψει αρκετές εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά μεταξύ των οποίων και ενός βιβλίου. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον συμπεριλαμβάνει τη θεωρητική μελέτη δημιουργίας αστέρων καθώς και την αστροφυσική και αστροχημεία του μεσοαστρικού χώρου. Είναι συνιδρυτής του Ολύμπιου Κέντρου Αστροφυσικής στην Κατερίνη και έχει διοργανώσει δύο παγκόσμια συνέδρια αστροφυσικής και κοσμολογίας με την ονομασία “Ολύμπιο Συμπόσιο”, στα οποία συμμετείχαν συνολικά πάνω από 300 σύνεδροι, 30 χώρες και 80 πανεπιστήμια.