Η παρατήρηση της διάβασης του πλανήτη  Ερμή από την παραλία του Βόλου

Η παρατήρηση της διάβασης του πλανήτη  Ερμή από την παραλία του Βόλου

1 Μαΐου 2016

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος οργανώνει αστρονομική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας, 9ης Μαΐου και ώρα 17:00 – 19:00 στην παραλία του Βόλου (οδός Αργοναυτών με Κ. Καρτάλη, στο σημείο που αγκυροβολεί  η Αργώ), για την παρατήρηση, μόνο με ειδικό φίλτρο, του σπάνιου φαινομένου της διάβασης του πλανήτη Ερμή μπροστά από τον Ήλιο. Μια μικρή μαύρη κουκίδα θα φαίνεται στο δίσκο του Ηλίου,  καθ’ ότι η διάμετρος του Ερμή είναι 4.878 χμ. και  του Ηλίου 1.391.400 χμ., ενώ η διάμετρος της Γης είναι 12.756 χμ.

Με τηλεσκόπια και κιάλια μελών της Εταιρείας, που θα είναι εφοδιασμένα με ειδικά φίλτρα για την ασφαλή παρατήρηση, κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει το φαινόμενο, η  κορύφωση του οποίου είναι στις 17:57. Το φαινόμενο της διάβασης του Ερμή αρχίζει συγκεκριμένα στις 14:12 και τελειώνει στις 21:42 ώρα Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι είναι επικίνδυνο για την όραση μας και απαγορεύεται αυστηρά να κοιτάμε τον Ήλιο με γυμνά μάτια ή με κιάλια ή με τηλεσκόπιο χωρίς ειδικό φίλτρο, για να ιδούμε τη διάβαση.

Η προηγούμενη διάβαση του Ερμή έγινε το 2006 (αόρατη από τη Ελλάδα), η επόμενη θα γίνει το 2019 και η μεθεπόμενη το 2032! Η Αφροδίτη είχε μόνο δύο διαβάσεις, που έγιναν, το 2004 και το 2012. Η επόμενη διάβαση της Αφροδίτης θα είναι το 2117! Οι διαβάσεις συμβαίνουν μόνο με τους εσωτερικούς πλανήτες, δηλαδή με τον Ερμή και την Αφροδίτη.

Η εκδήλωση της Εταιρείας στην παραλία του Βόλου, είναι ελεύθερη για το κοινό, το οποίο μπορεί κατά το δίωρο, από τις 5 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., οποιαδήποτε στιγμή, να συμμετάσχει στην εκδήλωση και να παρατηρήσει το σπάνιο αυτό αστρονομικό φαινόμενο της διάβασης του Ερμή μπροστά από το δίσκο του Ήλιου.

Για φωτογραφίες από την παρατήρηση πατήστε εδώ.

Για φωτογραφίες του φαινομένου πατήστε εδώ.