27 Δεκεμβρίου 1571: Γεννιέται ο διάσημος Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ.

14 Νοεμβρίου 2014

Γεννιέται ο διάσημος Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ, (Johannes Kepler, 1571 – 1630), που έγινε γνωστός από τους νόμους που φέρουν το όνομά του. Ήταν μαθητής του επίσης μεγάλου Δανού αστρονόμου Τύχωνα και έγινε καθηγητής αστρονομίας του Γκράτς.

Johannes Kepler

Johannes Kepler

Με τη βοήθεια των χειρογράφων και των παρατηρήσεων μεγάλης ακρίβειας του Τύχωνα, κατόρθωσε να διατυπώσει τους δυο από τους τρεις νόμους του. Οι νόμοι αυτοί έδωσαν τελικά ένα «γερό χαστούκι» στους επίκυκλους του Πτολεμαίου και τις νοητές σφαίρες του Αριστοτέλη και θεμελίωσαν έτσι το ηλιοκεντρικό μας σύστημα. Με τη βοήθεια των νόμων του ο Κέπλερ πρόβλεψε τις διαβάσεις των εσωτερικών πλανητών, εξήγησε την ουρά των κομητών κ.λπ. Δημοσίευσε ακόμη πίνακες που περιείχαν τη θέση των αστέρων και εξέδωσε πολυάριθμα συγγράμματα με τις πρωτότυπες αυτές θεωρίες του. Εντούτοις τα βιβλία του δεν είχαν μεγάλη κυκλοφορία επειδή απαγορεύτηκαν από την καθολική εκκλησία. Μόνο μετά το θάνατό του απέκτησαν ιδιαίτερη αίγλη και επικαιρότητα, οπότε αναγνωρίστηκε και η αλήθεια του όλου έργου του. Το 1604 παρατήρησε έναν αστέρα υπερκαινοφανή, που φέρει το όνομά του.
Ο Κέπλερ επεκτείνοντας τη θεωρία του Κοπέρνικου υπήρξε ο πρώτος, που διατύπωσε την άποψη ότι οι πλανήτες είναι, όπως ακριβώς και η Γη, υλικά σώματα.
Παράλληλα θεώρησε ότι οι πλανήτες, σε ίσους χρόνους διαγράφουν ίσα εμβαδά. Καθώς ο Ήλιος παραμένει ακίνητος, καταλαμβάνοντας μια εστία της έλλειψης, ο πλανήτης, κατά την κίνησή του κατά μήκος της ελλειπτικής τροχιάς, σαρώνει σε ίσα χρονικά διαστήματα ίσα εμβαδά στο εσωτερικό της έλλειψης και όχι ίσα τόξα πάνω στην περίμετρό της.