Σήμα από τους εξωγήινους;

Σήμα από τους εξωγήινους;

31 Αυγούστου 2016

ΕΤ εξωγήινε είσαι εκεί; Τα πρόσφατα νέα σχετικά με μια “αιχμή” σε ραδιοσήματα, που ταιριάζει στο προφίλ ευφυούς  εξωγήινης πηγής, έχει αναγκάσει τους ραδιοαστρονόμους του SETI σε όλη την υφήλιο, να γυρίζουν από δω κι από εκεί τα πιάτα των ραδιοτηλεσκοπίων τους ελπίζοντας ότι θα επιβεβαιώσουν τον εντοπισμό.

Αν και μέχρι στιγμής όλοι βρίσκονται με άδεια χέρια, δύο παρατηρητήρια θα παρακολουθούν για το επίμαχο σήμα ξανά από τις 29 Αυγούστου.

Το σήμα εντοπίστηκε το Μάϊο του 2015 από ένα ραδιοτηλεσκόπιο που το λειτουργεί η Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας. Φαίνεται να προέρχεται από το άστρο HD 164595, ένα άστρο σα τον ήλιο που βρίσκεται περίπου 95 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Το σύστημα έχει μόνο έναν γνωστό πλανήτη: “έναν ζεστό Ποσειδώνα” ο οποίος χαρακτηρίστηκε έτσι, διότι είναι αέριος όπως ο Ποσειδώνας, αλλά περιφέρεται σε τροχιά γύρω από το άστρο σε μόλις 40 ημέρες. Το άστρο πιθανώς έχει και άλλους πλανήτες, ίσως γεώδεις.

Οι ερευνητές μιλούν για ένα τόσο ξεκάθαρο σήμα, αν είναι αληθινό, θα πρέπει να έχει παραχθεί από ένα ραδιοφάρο ο οποίος κατασκευάστηκε από κάποιον ευφυή πολιτισμό.

Αν αυτός ο ραδιοφάρος εκπέμπει ραδιοσήματα προς όλες τις κατευθύνσεις, η ενέργεια που θα απαιτεί για να εκπέμψει είναι απίστευτη και υπολογίζεται σε  1020 watt περίπου, λέει ο Seth Shostak, αστρονόμος του Ινστιτούτου  SETI της Καλιφόρνια. Αστειευόμενος είπε: “Ο λογαριασμός θα πρέπει να είναι απίστευτα μεγάλος ακόμη κι αν δίνει γενναία έκπτωση ο πάροχος ρεύματος”. “Πρόκειται για εκατοντάδες φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που φτάνει στη Γη από τον Ήλιο, στη διάρκεια της ημέρας”.

Αυτό σημαίνει ότι τα υποτιθέμενα όντα που είναι υπεύθυνα για την εκπομπή, θα πρέπει να ανήκουν σε αυτό που οι επιστήμονες του SETI αποκαλούν Πολιτισμό Kardasev Τύπου II , τόσο προηγμένο που μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη την ενέργεια του τοπικού άστρου τους.

Αντίθετα, αν ο ραδιοφάρος έκανε στοχευμένη εκπομπή προς τη Γη, η ενέργεια που θα απαιτούνταν μειώνεται σε 1013 watts, λέει ο Shostak.

“Αυτή η ενέργεια είναι πάνω κάτω ίση με την συνολική ενέργεια που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους παγκοσμίως”.

The RATAN-600 radio telescope in Zelenchukskaya Mikhail Turnovskiy/Alamy Stock Photo

The RATAN-600 radio telescope in Zelenchukskaya
Mikhail Turnovskiy/Alamy Stock Photo

Αυτό θα έκανε τους αποστολείς του σήματος έναν Πολιτισμό  Kardasev Τύπου Ι, ικανό να έχει εξετάσει και να έχει κατανοήσει το σύμπαν γύρω από τον πλανήτη τους.

Αν και έχει πλάκα να κάνουμε κουβέντα, είναι πολύ πιο πιθανό το σήμα να μην προέρχεται από έναν εξωγήινο ραδιοφάρο, αλλά στην πραγματικότητα από επίγειες παρεμβολές. Τα Ραδιο τηλεσκόπια είναι  γνωστό ότι ξεσηκώνουν εσφαλμένα σήματα – τα πάντα – από αναμμένες τουαλέτες μέχρι κινητά τηλέφωνα.

Μόλις πέρυσι, οι αστρονόμοι του ραδιοτηλεσκοπίου Παρκς στην Αυστραλία εντόπισαν  ένα μυστηριώδες είδος ραδιοσήματος, προερχόμενο όμως από τους δύο φούρνους μικροκυμάτων που είχαν στις εγκαταστάσεις τους.

Έτσι πριν οι αστρονόμοι προβούν σε κάποια δήλωση θα πρέπει να προσπαθήσουν να εντοπίσουν το σήμα ξανά. Στις 28 Αυγούστου το Ινστιτούτο SETI χρησιμοποίησε το Allen Telescope Array στη βόρεια Καλιφόρνια για να παρακολουθήσει το αστέρι. Δεν βρήκαν τίποτε και ξαναπροσπάθησαν να εντοπίσουν κάτι την επόμενη βραδιά.

Η "αιχμή" στο σήμα.

Η “αιχμή” στο σήμα.

Το ότι δεν ανιχνεύθηκε κάτι δεν κλείνει το βιβλίο ενός εξωγήινου πολιτισμού, τουλάχιστον όχι ακόμα. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι επειδή δεν βρήκαμε κάτι δεν υπάρχει τίποτα»  λέει ο Shostak.

Ένας πολιτισμός μπορεί επίσης να προσπαθήσει να στείλει σήματα σε πολλαπλές συχνότητες, λέει ο Douglas Vakoch, ο Πρόεδρος της METI International, μιας ομάδας που θέλει να στείλει μηνύματα σε εξωγήινους, καθώς επίσης και να ανιχνεύσει σήματά τους. Ίσως το βράδυ της 28ης Αυγούστου, απλά δεν εξέπεμπαν στην ίδια συχνότητα που αρχικά εντοπίσαμε το σήμα.

Ακόμη και τώρα, ο Vakoch δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα βρουν τίποτα. «Νομίζω ότι το πιθανό αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το σήμα είναι από τον ET τον εξωγήινο, αλλά παρέχει μια σημαντική προετοιμασία για την ημέρα που μπορεί να ανακαλύψουμε πραγματικά νοημοσύνη εκεί έξω ,» λέει.

Πηγή : Science 
Μετάφραση: Π. Γερμάνης