Παρατήρηση Περσείδων

Παρατήρηση Περσείδων

19 Νοεμβρίου 2014

Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Την προσεχή Τρίτη, 12 Αυγούστου και ώρα 21.00 η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος οργανώνει αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο (Σωρός) για  να δώσει την ευκαιρία στους φίλους του έναστρου ουρανού  να  ξεναγηθούν   και  να παρατηρήσουν   τους  αστερισμούς  του καλοκαιριού, τη Σελήνη , τους  πλανήτες  Κρόνο και Άρη,  κ.ά. , καθώς και την  πτώση των Περσειδών διαττόντων αστέρων.

Η ετήσια πτώση  των Περσείδων διαττόντων αστέρων γίνεται αυτή την εποχή και οφείλεται στο γεγονός καθώς η Γη  περνά από την τροχιά του κομήτη ΣΟΥΊΦΤ-ΤΑΤΛ, που ονομάστηκε έτσι  από τα ονόματα των αστρονόμων  που τον ανακάλυψαν το1862. Ο κομήτης κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρο από τον Ήλιο κάθε 135 χρόνια περίπου  και κάθε Αύγουστο, τα ίχνη- σωματίδια σκόνης της ουράς του κομήτη συναντούν την τροχιά της Γης , πέφτουν στην ατμόσφαιρα της με ταχύτητα 50 χιλιόμετρα περίπου ανά δευτερόλεπτο και  καίγονται, αφήνοντας φωτεινά ίχνη από υπερθέρμανση λόγω τριβής τους με την ατμόσφαιρα. Οι διάττοντες αστέρες λέγονται αλλιώς και μετέωρα η πεφταστέρια, είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, αλλά δημιουργούν εντυπωσιακές φωτεινές τροχιές, που αξίζει κανείς να απολαύσει.

Ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς τα πεφταστέρια είναι να είναι ξαπλωμένος με τα πόδια προς βορειοανατολικά  σε σκοτεινό ουρανό και να κοιτάζει με γυμνά μάτια κατακόρυφα προς το ζενίθ του ουρανού.

Επίσης άλλα αξιόλογα ουράνια σώματα που θα παρατηρήσουμε αυτή τη βραδιά είναι  ο γαλαξίας της Ανδρομέδας,  2,5 εκατομμύρια φωτός μακριά μας , το πιο μακρινό ουράνιο αντικείμενο που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, τα νεφελώματα Μ20 και Μ8 στον αστερισμό του Τοξότη όπου συνεχώς γεννιούνται νέα άστρα, τα σφαιρωτά σμήνη Μ13 στον αστερισμό του Ηρακλή και τα Μ 10 και 12 στον αστερισμό του Οφιούχου , που είναι ομάδες 150. 000 άστρων που περιβάλλουν το γαλαξία μας και τα πλανητικά νεφελώματα Μ57 και 27 που είναι τα απομεινάρια νεκρών άστρων που εξερράγησαν ως supernovae, δηλαδή ως υπέρλαμπροι υπερκαινοφανείς αστέρες.

Ο χώρος όπου θα γίνει η αστροβραδιά, από τις 21.00, είναι το πλάτωμα  που βρίσκεται στα ανατολικά όρια του οικισμού Άγιος Στέφανος ( Σωρός),

Φθάνει κανείς στο πλάτωμα παίρνοντας το παραλιακό δρόμο προς  την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στη συνέχεια δε ακολουθώντας τις οδούς Αμαρυλλίδος, Αλόης και Γιασεμιών.

Θα υπάρχουν κίτρινες πινακίδες, από την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου που θα δείχνουν την κατεύθυνση προς το εν λόγω πλάτωμα.