Χρ. Ξενάκης: <br>«Προσπάθειες ανίχνευσης ζωής σε εξωπλανήτες»

Χρ. Ξενάκης:
«Προσπάθειες ανίχνευσης ζωής σε εξωπλανήτες»

8 Δεκεμβρίου 2016

«Προσπάθειες ανίχνευσης ζωής σε εξωπλανήτες – ένα νέο project της NASA», ήταν το θέμα τη διάλεξης της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, που έγινε την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016, οποία έχει περιληπτικά ως εξής:
-Πριν από τρεις μόλις δεκαετίες, δεν γνωρίζαμε αν υπήρχαν εξωπλανήτες . λέγαμε πιθανόν!
-Πριν πέντε μόλις χρόνια, δεν γνωρίζαμε αν υπήρχαν «γαιώδεις» πλανήτες.
-Σήμερα, γνωρίζουμε χιλιάδες εξωπλανήτες, εκ των οποίων δώδεκα είναι «γαιώδεις» και βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη του πλανητικού τους συστήματος, με μεγάλη πιθανότητα να περιέχουν νερό σε υγρή μορφή, οξυγόνο, άζωτο και ενδεχομένως, κάποια μορφή ζωής!

Η σύγχρονη διαστημική τεχνολογία επιτρέπει, έμμεσα ή άμεσα, την ανίχνευση εξωπλανητών στο Γαλαξία μας. Έχουν ανακαλυφθεί 3500 περίπου εξωπλανήτες σε 2500 πλανητικά συστήματα, από τα οποία τα 600 είναι σύνθετα σαν το δικό μας! Ένα στα πέντε άστρα στο Γαλαξία μας, είναι σαν τον Ήλιο και έχει τουλάχιστον έναν πλανήτη «τύπου Γης»!

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 11 δισεκατομμύρια «γαίες» στην αντίστοιχη «κατοικήσιμη ζώνη», μόνο στο Γαλαξία μας! Ενώ υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες.
Όλα αυτά δεν άφησαν ασυγκίνητη τη NASA, η οποία με ένα νέο πρόγραμμα, το «New Worlds Mission», κόστους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποφάσισε να ερευνήσει τη «γειτονιά» μας (και ιδιαίτερα τους ανακαλυφθέντες εξωπλανήτες), πιο συστηματικά.

Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια μεγάλων διαστημικών τηλεσκοπίων, όπως το «James Webb Space Telescope», που θα συνεργάζονται με «κορωνογράφους» όπως το «starshade» (αστροσκίαστρο), θα επιχειρήσουν με τη βοήθεια φασματοσκοπικών και φωτομετρικών μεθόδων, να βρουν τη σύσταση των ατμοσφαιρών των εξωπλανητών, να χαρτογραφήσουν τις επιφάνειές τους, να προσδιορίσουν τη μέση θερμοκρασία και πίεση στην επιφάνεια των πλανητών και κυρίως να ανιχνεύσουν και να καταγράψουν ίχνη ή κατάλοιπα ζωικής δραστηριότητας στους ως άνω εξωπλανήτες!
Το όλο εγχείρημα προβλέπεται συναρπαστικό, η απαιτούμενη τεχνολογία υπάρχει και τα απαραίτητα χρηματικά κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί.  Την προσεχή δεκαετία, το μέλλον της αστροβιολογίας προβλέπεται λαμπρό!
Ο σπουδαίος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας αλλά και σημαντικός αστροφυσικός Άρθουρ Κλάρκ έγραφε: «Δύο δυνατότητες υπάρχουν: είτε είμαστε μόνοι στο Σύμπαν, είτε όχι. Και οι δύο μου προκαλούν δέος και τρόμο»!