Θ. Ταμβάκης: <br>«Η Αστρονομική Ναυτιλία, ο προσανατολισμός και η χρήση ναυτικού εξάντα»

Θ. Ταμβάκης:
«Η Αστρονομική Ναυτιλία, ο προσανατολισμός και η χρήση ναυτικού εξάντα»

7 Νοεμβρίου 2016

Την Κυριακή, 6η Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 2η μηνιαία ομιλία στο Βόλο, με θέμα: «Η Αστρονομική Ναυτιλία, ο προσανατολισμός και η χρήση ναυτικού εξάντα». Ομιλητής ήταν ο κ. Θεόδωρος Ταμβάκης, πρώην πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, που αποφοίτησε από την Ανωτέρα Ναυτική Ακαδημία της Μακεδονίας, με την ειδικότητα του πλοιάρχου, το 1983, και μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Ηλεκτρονικών Ναυτικών Οργάνων και Ραδιοτηλεπικοινωνιών των Αθηνών.

Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος στη προσπάθεια του να εξερευνήσει τη Γη, ταξίδευσε με πλοία πάνω στην υδάτινη επιφάνεια του πλανήτη μας, προσπάθησε να παρατηρήσει τα ουράνια σώματα και κατόρθωσε να μάθει να προσανατολίζεται. Με τον Ήλιο την ημέρα και το βράδυ με τη Σελήνη, τους αστέρες και τους αστερισμούς, κατάφερε να έχει ασφαλή πλεύση, γνωρίζοντας την ακριβή του θέση (γεωγραφικό πλάτος και γεωγραφικό μήκος) καθώς και να πετύχει τη χάραξη της θαλάσσιας πορείας. Επινόησε και εξέλιξε κατά τη διάρκεια των αιώνων την επιστήμη της Αστρονομικής Ναυσιπλοΐας ή Ναυτιλίας, όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Πρόκειται για συνδυασμό Μαθηματικών, Φυσικής, Γεωγραφίας, Γεωδαισίας, Χαρτογραφίας, Μετεωρολογίας και Αστρονομίας, που σήμερα υποβοηθούνται με τη χρήση ηλεκτρονικών οργάνων.

Στη διάλεξη έγινε ιστορική αναδρομή της Αστρονομικής Ναυτιλίας αρχαίων πολιτισμών (Αιγυπτίων, Ελλήνων, Ρωμαίων, Βίκινγκς, Αράβων, Άγγλων, Ισπανών, Πορτογάλων θαλασσοπόρων) και αναπτύχθηκαν οι τεχνικές αστροναυτιλίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παρουσιάστηκαν τα μέσα που χρησιμοποιούσαν, από τα απλά αρχαία γωνιομετρικά και τους αστρολάβους μέχρι τους σύγχρονους εξάντες. Αναλύθηκε ο ναυτικός εξάντας για την αστροναυτιλία και περιγράφτηκε το πώς υπολογίζεται το «στίγμα» ενός πλοίου, με την παρατήρηση του Ηλίου, της Σελήνης και των αστέρων.