ΑΠ. ΞΕΝΑΚΗΣ </br>«ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ»

ΑΠ. ΞΕΝΑΚΗΣ
«ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ»

7 Μαρτίου 2017

«Η συμβολή των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων στα διαστημικά ταξίδια», ήταν το θέμα της ομιλίας του Δρ. Πληροφορικής κ. Απόστολου Ξενάκη, που έγινε την Κυριακή, 5η Μαρτίου, στο Βόλο, με περίληψη της οποίας έχει ως εξής:

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η ασύρματη επικοινωνία έδωσε τεράστια ώθηση στην επικοινωνία των ανθρώπων, στην οικονομία, στη βιομηχανία και στην επιστήμη. Στο δεύτερο ήμισυ του ίδιου αιώνα, οι δορυφορικές τηλεπικοινωνίες έδωσαν τη δυνατότητα να γίνει ένα νέο τεράστιο άλμα σε όλα τα προηγούμενα, ενώ ταυτόχρονα η τηλεόραση έγινε παγκόσμια και όλα τα μεγάλα γεγονότα μπήκαν στο σπίτι μας σε πραγματικό χρόνο.

Χάρη στη δορυφορική τηλεφωνία λειτούργησαν για πρώτη φορά τα κινητά τηλέφωνα, τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης (GPS), το παγκόσμιο δίκτυο www και μπόρεσαν να γίνουν πράξη τα διαστημικά ταξίδια, είτε με επανδρωμένα διαστημόπλοια, είτε με ρομποτικά διαστημικά οχήματα για την κατάκτηση, αρχικά της Σελήνης και μελλοντικά άλλων πλανητών, όπως π.χ. του Άρη. Στη διάλεξη παρουσιάστηκε η ιστορία των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων καθώς και η συμβολή τους τόσο στη διαστημική τεχνολογία, όσο και στην επιστήμη της αστρονομίας και της αστροφυσικής. Κατά την παρουσίαση έγινε χρήση διαφανειών σε Power Point και προσομοιώσεων.