Μάρτιος 2017

Μάρτιος 2017

10 Μαρτίου 2017

Ο Aldebaran κρύβεται πίσω από τη Σελήνη – Στις 4 Μαρτίου το φωτεινό αστέρι Aldebaran θα «εξαφανιστεί» πίσω από τη Σελήνη, όπως θα φαίνεται από τη Γη. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται απόκρυψη. Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε τηλεσκόπιο ή ένα ζεύγος κυάλια 50 χιλιοστών αλλά και μεγαλύτερα κιάλια αστρονομίας για να απολαύσετε αυτό το συναρπαστικό θέαμα, όταν η αύξηση της ημισελήνου καλύπτει προσωρινά το φωτεινότερο αστέρι του αστερισμού του Ταύρου.

Ο Ωρίωνας συνεχίζει να λάμπει – Ο αστερισμός του Ωρίωνα είναι ακόμα σε καλή θέση στον ουρανό τον Μάρτιο.  Δείτε το φωτεινό νεφέλωμα Μ42, που ονομάζεται επίσης και  Νεφέλωμα του Ωρίωνα και είναι ορατό ως το μεσαίο “αστέρι” του “ξίφους” του Ωρίωνα, ακριβώς νότια από τα τρία αναγνωρίσιμα αστέρια της ζώνης του Ωρίωνα. Ενώ ανιχνεύεται εύκολα με κιάλια αστρονομίας, το λεπτό Νεφέλωμα του Ωρίωνα θα αποκαλύψει περισσότερες περίπλοκες λεπτομέρειες με ένα τηλεσκόπιο. Μετά το Μάρτιο ο ομώνυμος αστερισμός θα βρίσκεται χαμηλότερα στα δυτικά και θα είναι δυσκολότερο να τον δούμε, καθώς ο Ήλιος θα κινείται προς τα ανατολικά στον ουρανό.

Λαμπρά σμήνη για κυάλια – Πάρτε ένα ζευγάρι κιάλια αστρονομίας για μια υπέροχη θέα του συμπλέγματος των Πλειάδων (M45), του συμπλέγματος της Κυψέλης (Μ44) και του Διπλού Σμήνους στον Περσέα. Αυτοί οι σπινθηροβόλοι πολύτιμοι λίθοι του ουρανού είναι απλά όμορφοι όταν παρατηρούνται με μεγάλα κιάλια, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου για μια λεπτομερή παρατήρηση.

Γαλαξίες εν αφθονία – Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου η Μεγάλη Άρκτος στον Λέοντα και το δυτικό άκρο του συμπλέγματος γαλαξιών της Παρθένου είναι αρκετά ψηλά στον ανατολικό ουρανό για να δώσουν μια υπέροχη θέα μερικών αγαπημένων μας γαλαξιών. Επωφεληθείτε από τη Νέα Σελήνη στις 28 Μαρτίου και ελέγξτε το φωτεινό ζεύγος M81 και M82 ακριβώς πάνω από τον Αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Κοιτάξτε ανατολικά από το φωτεινό αστέρι Regulus στον Λέοντα για να παρατηρήσετε τους M65, M66 και NGC 3628. Στον βορειοανατολικό ουρανό παρατηρήστε τον περίφημο Whirlpool Galaxy(M51). Ενώ τον Whirlpool μπορείτε να τον δείτε με κυάλια 50mm, χρησιμοποιώντας ένα 10 “ή 12” τηλεσκόπιο σε μια τοποθεσία με σκοτεινό ουρανό θα δείτε τους όμορφους σπειροειδείς βραχίονες του μακρινού γαλαξία. Αυτή η περιοχή του ουρανού φιλοξενεί δεκάδες γαλαξίες, με ένα τηλεσκόπιο 8’’ ή και μεγαλύτερο και ένα σκοτεινό ουρανό προσπαθήστε να τους βρείτε όλους!

Νέα Σελήνη, σκοτεινός ουρανός – Επωφεληθείτε από τον σκοτεινό ουρανό της Νέας Σελήνης στις 28 Μαρτίου για να εντοπίσετε πολλά αστρικά σμήνη, γαλαξίες και άλλα πετράδια που έχει να προσφέρει ο ουρανός τον Μάρτιο.

Ουράνιο Τρίγωνο – Στις 29 Μαρτίου αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα η νέα ημισέληνος και οι πλανήτες  Άρης και  Ερμής θα σχηματίζουν ένα μεγάλο τρίγωνο πάνω από τον δυτικό ορίζοντα. Αυτό δίνει στους παρατηρητές μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για να εντοπίσουν φευγαλέα τον Ερμή, καθώς θα μοιράζεται τον ουρανό νωρίς το βράδυ  με το Κόκκινο Πλανήτη και τη λεπτή ημισέληνο.

Αντικείμενο πρόκληση – NGC 2419, “Ο διαγαλαξιακός Περιπλανώμενος” – Στον αστερισμό του Λύγκα από μια τοποθεσία με σκοτεινό ουρανό, χρησιμοποιώντας ένα καλό τηλεσκόπιο 4.5’’ ή και μεγαλύτερο, προσπαθήστε να βρείτε το σφαιρικό σμήνος NGC 2419. Το NGC 2419 είναι ένα πολύ μακρινό σμήνος, βρίσκεται περίπου 300.000 έτη φωτός από το κέντρο του Γαλαξία μας, το οποίο είναι σχεδόν δύο φορές τόσο μακριά όσο το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου δορυφόρου γαλαξία. Στην πραγματικότητα, το αστρικό σμήνος κερδίζει το ψευδώνυμο  «Διαγαλαξιακός Περιπλανώμενος”, επειδή η απόσταση του έκανε τους αστρονόμους να πιστεύουν λανθασμένα ότι το σύμπλεγμα δεν ήταν μέρος του Γαλαξία μας.

Το Mars Rover στον Άρη το 2020

Τρεις πιθανές περιοχές προσγείωσης είναι τώρα στο πρόγραμμα  για το Rover  της NASA το 2020.

Ερευνητές  που συμμετέχουν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του τρέχοντος μήνα στη Καλιφόρνια, περιόρισαν τις πιθανές τοποθεσίες προσγείωσης για το Mars Rover 2020 σε τρεις περιοχές: Λόφοι Κολούμπια (Columbia Hills), Κρατήρας Jezero και Northeast Syrtis.

Οι περιοχές που επιλέχθηκαν περιλαμβάνουν περιοχές όπου το νερό μπορεί να εισρεύσει και ενδεχομένως η μικροβιακή ζωή στον Άρη θα μπορούσε κάποτε να ακμάσει.

“Οι κύριοι επιστημονικοί παράγοντες που οδηγούν την επιλογή του τόπου για το Rover το 2020 είναι απόδειξη για ένα αρχαίο περιβάλλον με υψηλό δυναμικό κατοικησιμότητας, δυναμικό διατήρησης βιο-υπογραφής και γεωλογική ποικιλομορφία», λέει η Nasa. “Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για περιοχές όπου φασματοσκοπικά δεδομένα από την τροχιά δείχνουν την παρουσία νερού με ανόργανα άλατα σε συνδυασμό με αυτά το αρχαίο κατοικήσιμο περιβάλλον.

 “Columbia Hills”: Οι ιαματικές πηγές ήρθαν στην επιφάνεια στις θερμότερες περιόδους. Εάν η περιοχή Columbia Hills ακούγεται οικεία, αυτό συμβαίνει επειδή το Spirit της NASA εξερεύνησε την περιοχή μέχρι που τελικά έκανε την ανακάλυψη το 2010. Η ανακάλυψη από το Spirit των αρχαίων ιαματικών πηγών στους λόφους Columbia ήρθε ως έκπληξη και οι ερευνητές υποψιάζονται τώρα ότι μια ρηχή λίμνη γέμισε τον 100 μιλίων (160 χιλιομέτρων) ευρύ κρατήρα Gusev.

Jezero Crater: Μια πιο τολμηρή και απομακρυσμένη επιλογή σε σχέση με τις προηγούμενες προσεγγίσεις της NASA, ο κρατήρας Jezero μπορεί να έχει πλημμυρίσει και αποστραγγιστεί τουλάχιστον δύο φορές μέσω των τώρα αποξηραμένων κανάλια των ποταμών, που κάποτε μετέφεραν νερό και αργιλικά ορυκτά. Η μικροβιακή ζωή θεωρητικά θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει ένα «σπίτι» στον κρατήρα 3.500.000.000 χρόνια πριν.

Northeast Syrtis: Η περιοχή βρίσκεται κοντά στον κρατήρα Jezero. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να είχε δημιουργήσει μια ζεστή θέση για να αναπτυχθεί η ζωή εδώ στις πρώτες μέρες του Άρη. Σήμερα το πολυεπίπεδο έδαφος κατέχει ένα πλούσιο αρχείο των ποικίλων δραστηριοτήτων και αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μετάλλων  και του νερού. Είναι ένα μέρος όπου ενδεχομένως οι χημικές αντιδράσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ζωής.

Mars Reconnaissance Orbiter

Η ανάλυση των υποψήφιων τόπων έρχεται με το Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της Nasa που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη από το 2006. Η κάμερα HiRISE της MRO με άνοιγμα 0,5-m δίνει στη NASA το ισοδύναμο των δορυφορικών κατασκόπων σε ανάλυση από χαμηλή τροχιά. Το διαστημικό σκάφος έχει περικυκλώσει τον Άρη αρκετό καιρό ώστε να καταγράψει τις αλλαγές στις περιοχές κατά την τελευταία δεκαετία.

“Είτε ψάχνει στην επιφάνεια, το υπέδαφος ή την ατμόσφαιρα του πλανήτη, το MRO έχει δει τον Άρη με πρωτοφανή χωρική ανάλυση και έχει δώσει τεράστιους όγκους δεδομένων”, λέει ο επιστήμονας του έργο MRO Rich Zurek (JPL-MRO) σε ένα πρόσφατο δελτίο τύπου. “Αυτά τα στοιχεία αποτελούν θησαυρό για όλη την επιστημονική κοινότητα, καθώς απαντούν σε μια ευρεία σειρά ερωτημάτων σχετικά με την εξελισσόμενη κατοικησιμότητα, τη γεωλογία και το κλίμα του Άρη.”.

Mars 2020 έναντι Curiosity 

Το Mars Rover 2020 μοιάζει εξωτερικά με το Curiosity, αλλά σε αντίθεση με αυτό, οι επιστήμες του Mars 2020 θα στοχεύσουν άμεσα το ζήτημα του κατά πόσον υπήρξε ποτέ ζωή στον Άρη. Επιπλέον, το Mars 2020 θα φέρει 40 κενούς σωλήνες  για πυρήνες βράχων, με στόχο τη συλλογή και προσωρινής αποθήκευση του υλικού της επιφάνειας για μια πιθανή αποστολή επιστροφής δειγμάτων στο μέλλον.

Το Mars 2020 θα ξεκινήσει με ένα πύραυλο Atlas 5 τον Ιούλιο του 2020 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Θα πρέπει να φτάσει στον Άρη στις αρχές του 2021.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ανθρωπότητα θα αρχίσει πραγματικά να εισβάλει σύντομα στον  Άρη. Μόνο μία αποστολή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ExoMars Trace Gas Orbiter και το Schiaparelli Lander έκανε το ταξίδι στον Άρη το 2016. Με μια εκτόξευση στον Άρη να γίνεται  περίπου κάθε 26 μήνες, η επόμενη θα φτάσει το 2018.

Το προσκλητήριο για την αποστολή το 2020 θα είναι πολύ μεγαλύτερο και θα πρέπει να περιλαμβάνει το Mars Rover 2020, το Mars Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πιθανόν το ESA ExoMars Rover από την Κίνα και την δεύτερη αποστολή της Ινδίας στον Άρη.

         

Χάρτης Ουρανού

 Πηγή :   Orion – Nasa – Sky & Telescope

                                        ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Παρόμοια άρθρα από την κατηγορία: ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ