Παρατηρησιακές ενδείξεις  υπέρ της ύπαρξης μελανών οπών στο Σύμπαν

Παρατηρησιακές ενδείξεις υπέρ της ύπαρξης μελανών οπών στο Σύμπαν

19 Απριλίου 2017

 

Η τελευταία φετινή ομιλία «Αστρονομίας για όλους» προγραμματίζεται για την Κυριακή, 7η Μαΐου 2017 και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό ινστιτούτο). Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Θεοφάνης Γραμμένος, Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα έχει ως θέμα τις «Παρατηρησιακές ενδείξεις υπέρ της ύπαρξης μελανών οπών στο Σύμπαν».

Οι κλασικές μελανές οπές περιγράφονται από ακριβείς λύσεις των εξισώσεων του Einstein στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, πληθώρα έμμεσων αστρονομικών παρατηρήσεων συνηγορούν υπέρ της πραγματικής ύπαρξής τους στη φύση. Πρόκειται είτε για αντικείμενα με μάζα έως λίγες δεκάδες ηλιακές μάζες, είτε για υπερμεγέθεις μελανές οπές, που ελλοχεύουν στο κέντρο των γαλαξιών και έχουν μάζα δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου. Η μεθοδολογία της ανίχνευσής τους βασίζεται κυρίως στη βαρυτική επίδραση που ασκούν στο γειτονικό περιβάλλον, αν και η πρόσφατη ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων άνοιξε ένα νέο παράθυρο στην έμμεση παρατήρησή τους.

Ο Δρ. Θεοφάνης Γραμμένος σπούδασε Θεωρητική Φυσική, Μαθηματικά, και Φιλοσοφία στη Γερμανία, τις Η.Π.Α. και την Ελλάδα. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εντάσσονται στις περιοχές της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κλασικής θεωρίας πεδίου, της διαφορικής γεωμετρίας, των διαφορικών εξισώσεων, της θεωρητικής αστροφυσικής, και της ιστορίας και φιλοσοφίας των φυσικομαθηματικών επιστημών.