Παρατηρώντας τ’ αστέρια στο Μουσείο Τσαλαπάτα  με την Εταιρεία Αστρονομίας

Παρατηρώντας τ’ αστέρια στο Μουσείο Τσαλαπάτα με την Εταιρεία Αστρονομίας

14 Μαΐου 2017

Το «Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς» (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που εδρεύει στο Βόλο, διοργανώνει το Σάββατο, 20 Μαΐου 2017 (ώρες 19:30-23:00), βραδιά αστροπαρατήρησης, με τίτλο: «Παρατηρώντας τ’ αστέρια στο Μουσείο», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.

Η εκδήλωση, με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τον Ήλιο με ειδικό ηλιακό τηλεσκόπιο και φίλτρα. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση εκπροσώπων της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, θα παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό με  τηλεσκόπια που θα έχουν τοποθετηθεί στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας ή συννεφιάς, θα πραγματοποιηθεί προβολή και παρουσίαση σχετικού ψηφιακού υλικού στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου, στις 21:00. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν για το κοινό.

Πιο συγκεκριμένα στις 19:30 θα γίνεται παρατήρηση των κηλίδων και των προεξοχών του Ήλιου και όταν αυτός δύσει θα γίνεται θεωρία περί των τηλεσκοπίων με τα διάφορα είδη τους.  Στη συνέχεια στις 21:00 και μέχρι τις 23.00, θα γίνεται παρατήρηση με τα ίδια τηλεσκόπια και με ισχυρά κιάλια του ανοιξιάτικου νυχτερινού ουρανού, με τους ορατούς  τους πλανήτες Άρη, Δια και Κρόνο, καθώς επίσης τους αστερισμούς της Μικρής  και της Μεγάλης Άρκτου, της Λύρας, του Περσέως, του Βοώτη, του Λέοντος, του Καρκίνου, των Δίδυμων, του Ηρακλή και των ουράνιων σωμάτων που  αυτοί περιλαμβάνουν όπως αστρικά σμήνη, γαλαξίες νεφελώματα , διπλοί αστέρες, κλπ.

Στην εκδήλωση  θα εκτεθούν στερεοσκοπικές φωτογραφίες του ουρανού, του κ. Ζαφραντζά Ευσταθίου.