Ιούνιος 2017

Ιούνιος 2017

21 Ιουνίου 2017

Ετοιμαστείτε για το καλοκαίρι! Ο Ιούνιος είναι μια εξαιρετική εποχή του χρόνου για απολαυστικές παρατηρήσεις  με  τηλεσκόπιο ή κιάλια αστρονομίας.

Ο καλύτερος και λαμπερότερος Κρόνος

Ο Κρόνος φτάνει σε αντίθεση στις 15 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο δακτυλιοειδής πλανήτης θα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο στον ουρανό όπως φαίνεται από τη Γη. Από τη στιγμή που ο Κρόνος θα ανέβει στο ηλιοβασίλεμα και θα βρεθεί στην ανατολή του ηλίου, είναι η καλύτερη νύχτα του χρόνου για να παρατηρήσετε τον μακρινό πλανήτη. Οι εβδομάδες πριν και μετά την αντίθεση θα παρέχουν επίσης μεγάλες ευκαιρίες για να δείτε τον Κρόνο με ένα τηλεσκόπιο. Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε τηλεσκόπιο για να δείτε τον Κρόνο και τους θεαματικούς δακτυλίους του, καθώς και τα φωτεινότερα φεγγάρια, όπως τον 8ου μεγέθους Τιτάνα. Μεγαλύτερα τηλεσκόπια και σκοτεινός ουρανός θα σας βοηθήσουν να δείτε τη λεπτή απόσταση μεταξύ των δακτυλίων του Κρόνου, που ονομάζεται Cassini Division.

Μην χάσετε τον Δία

Στις αρχές Ιουνίου, ο γιγαντιαίος Δίας θα είναι ήδη ψηλά στον ουρανό όταν ο ήλιος δύσει. Ο γιγαντιαίος αέριος  πλανήτης  θα βυθιστεί χαμηλότερα στα δυτικά τις ημέρες του Ιουνίου, οπότε εκμεταλλευτείτε την καλή του θέση και χρησιμοποιήστε ένα τηλεσκόπιο για να δείτε τα ζωντανά σύννεφα του Δία και τα φωτεινά φεγγάρια Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδης και Καλλιστώ. Αναζητήστε τον Δία προς τα βορειοδυτικά από το φωτεινό αστέρι Spica στον αστερισμό της Παρθένου. Στις 30 Ιουνίου, ο Δίας θα εμφανιστεί πολύ κοντά στη Σελήνη στον νυχτερινό ουρανό, κάνοντας ένα όμορφο ζευγάρωμα για να εξερευνήσετε με μεγάλα κιάλια αστρονομίας.

Περιστρεφόμενες σπείρες

Περίπου στα μέσα Ιουνίου, δύο ένδοξοι σπειροειδείς γαλαξίες, M51 και M101, θα είναι σε εξαιρετική θέση για παρατήρηση. Αναζητήστε τον M51, τον Γαλαξία Whirlpool, στα νοτιοδυτικά του Alkaid, στο τέλος της “λαβής” της Μεγάλης Άρκτου. Σαρώστε τον ουρανό στα βορειοανατολικά του Alkaid για να βρείτε τον M101, τον γαλαξία Pinwheel. Σε πολύ σκοτεινούς ουρανούς αυτοί οι μακρινοί γαλαξίες μπορούν να ανιχνευθούν με μικρότερα τηλεσκόπια, αλλά ένα κατοπτρικό 10 “ή και μεγαλύτερο θα σας δώσει πολύ πιο εντυπωσιακές εικόνες.

Καλοκαιρινό αστροπάρτυ

Επωφεληθείτε από τη Νέα Σελήνη στις 24 Ιουνίου και την υπέροχη θέση του Κρόνου στο νυχτερινό ουρανό και σχεδιάστε ένα καλοκαιρινό πάρτι! Ο σκοτεινός ουρανός της νύχτας χωρίς φεγγάρι όχι μόνο θα προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες για πιο καθαρά αντικείμενα, αλλά ο ζεστός καιρός τον Ιούνιο θα σας επιτρέψει να απολαύσετε ολόλευκα αξιοθέατα όλη τη νύχτα με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Πολύτιμοι λίθοι του καλοκαιριού

Στα μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη, το θερινό τρίγωνο, το οποίο αποτελείται από τους αστερίσκους Vega (στη Λύρα), το Deneb (Cygnus) και το Altair (στο Aquila), θα είναι πλήρως ορατό πάνω από τον ορίζοντα. Αρκετά ουράνια πετράδια βρίσκονται μέσα στα όριά του, όπως το νεφέλωμα δακτυλίων (M57), το νεφέλωμα του Αλτήρα (M27), το ανοικτό αστέρι M29 και το νεφέλωμα της Ημισελήνου (NGC 6888).

Το καλοκαίρι είναι η σφαιρική εποχή!

Τα σφαιρικά αστρικά σμήνη είναι πυκνές μπάλες άστρων που συγκεντρώνονται προς το κέντρο του Γαλαξία. Ο  Ιούνιος προσφέρει μερικές από τις καλύτερες ευκαιρίες για να παρατηρήσετε σφαιρικά σμήνη. Παρόλο που μπορείτε να ανιχνεύσετε τα περισσότερα σφαιρικά σμήνη με κιάλια μεγέθους 50mm ή μεγαλύτερα, ένας προσοφθάλμιος μέτριας έως μεγάλης ισχύος σε ένα τηλεσκόπιο 6 ιντσών ή και μεγαλύτερο προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες για να εντοπίσετε μεμονωμένα αστέρια. Στον αστερισμό του Ηρακλή, αναζητήστε το M92 και το “M13”.  Στον Σκορπιό, αναζητήστε το M4 και το M80. Ο αστερισμός  Ophiuchus φιλοξενεί έξι σμήνη – M10, M12, M14, M107, M9 και M19.

Το σύμπλεγμα της Παρθένου

Ένας θησαυρός γαλαξιών μπορεί να εξερευνηθεί εάν τοποθετήσετε ένα τηλεσκόπιο 6 “ή μεγαλύτερο στο σμήνος γαλαξιών της Παρθένου. Στοχεύστε το τηλεσκόπιό σας στο γαλαξία M87 στον αστερισμό της Παρθένου και αρχίστε να σαρώνετε τον νυχτερινό ουρανό που περιβάλλει.

Summer Sky Challenge

Ανακαλύφθηκε το 1825 από τον Γερμανό αστρονόμο Friedrich Georg Wilhelm von Struve. Το NGC 6572 είναι αρκετά φωτεινό για να το δει κανείς με ένα ταπεινό διαθλαστικό τηλεσκόπιο 60mm σε ένα σκοτεινό ουρανό. Αλλά είναι πολύ, πολύ μικρό! Με μέγεθος μόλις 8 δεύτερα του τόξου, χρειάζεται πολύ μεγάλη μεγέθυνση για να το ξεχωρίσετε. Ο ευκολότερος τρόπος να το βρείτε είναι να κοιτάξετε στην περιοχή για ένα πράσινο αστέρι. Το NGC 6572 είναι ένα από τα πιο έντονα χρωματισμένα αντικείμενα στον νυχτερινό ουρανό. Κάποιοι λένε ότι αυτό είναι πράσινο, κάποιοι λένε ότι είναι μπλε. Εσείς τι πιστεύετε?

Juno: Εκπλήξεις στα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματα

Από τη δυναμική του ατμόσφαιρα μέχρι τα κρυμμένα βάθη του, ο Juno αποκαλύπτει τον Δία όπως ποτέ άλλοτε.

Ξεχάστε αυτό που νομίζατε ότι ήξερα για τον Δία. Τα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματα προέρχονται από το διαστημόπλοιο Juno της NASA, που βρίσκεται σήμερα σε τροχιά γύρω από τον Δία.

Η τροχιά του Juno θα τον φέρνει γύρω από τον Δία μία φορά κάθε 53 ημέρες, από 2.500 μίλια πάνω από τις συννεφιασμένες κορυφές του Δία σε 5 εκατομμύρια μίλια έξω από την τροχιά του Callisto. Τα αρχικά σχέδια ήθελαν ο Juno να εισέλθει σε μια διαδρομή 14 ημερών γύρω από τον Δία, αλλά η NASA αποφάσισε να κρατήσει τον Juno στην παρούσα αρχική τροχιά του, μετά την εμφάνιση μιας ανωμαλίας στη βαλβίδα ηλίου του κινητήρα κατά τη διάρκεια διόρθωσης πορείας τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Juno θα ολοκληρώσει οκτώ ακόμη προγραμματισμένες τροχιές και του δόθηκε σύντομη αναστολή, καθώς η τελική του κίνηση μέσω της ατμοσφαιρικής εισόδου δεν θα συμβεί πλέον μέχρι τον Ιούλιο του 2018.

Συγκρίνοντας Γίγαντες αερίου

Ήταν μια συναρπαστική βόλτα, καθώς ο Juno σάρωσε τον Δία με λεπτομέρεια από πόλο σε πόλο. Σε αντίθεση με ό, τι βλέπει ο Cassini στις τροχιές του τελικού φινάλε του γύρω από τον Κρόνο, οι πόλοι του Δία είναι χαοτικοί και περίπλοκοι.

Μέχρι στιγμής, ο Juno έχει προσφέρει απαράμιλλη θέα των πόλων του Δία καθώς και κυκλώνες στο μέγεθος της Γης. Το Pioneer 11 το 1974 και το Ulysses flyby το 1992 παρείχαν τη μόνη θέα των πόλων του Δία, και αυτές ήταν από πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

Ατμόσφαιρα: Η ηχογράφηση από το μικροκυματικό ραδιομετρικό όργανο του Junoδείχνει μια δυναμική πορεία των σύννεφων αμμωνίας που περιβάλλουν τον πλανήτη και έναν κύκλο των καιρικών συνθηκών με βάση την αμμωνία που εκτείνεται βαθιά κάτω από τις κορυφές των σύννεφων. Αυτό το ρεύμα αμμωνίας είναι εμφανές ότι αγωνίζεται γύρω από την ισημερινή ζώνη του Δία – ο Δίας περιστρέφεται κάθε 10 ώρες, το ταχύτερο γύρισμα οποιουδήποτε πλανήτη στο ηλιακό σύστημα – αλλά ο Juno βλέπει αυτή τη ζώνη αμμωνίας να εκτείνεται βαθύτερα απ ‘ ότι αναμενόταν, σε βάθος τουλάχιστον 300 χλμ.

Τι ακριβώς προκαλεί τις περιστροφικές καταιγίδες κοντά στους πόλους του Δία και γιατί ο βόρειος πόλος του πλανήτη διαφέρει δραματικά από το νότιο; “Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για ένα δυναμικό σύστημα” λέει ο Μπόλτον σε πρόσφατο δελτίο τύπου. “Βλέπουμε μόνο ένα στάδιο και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θα το παρακολουθήσουμε να εξαφανίζεται ή είναι μια σταθερή διαμόρφωση και αυτές οι καταιγίδες κυκλοφορούν η μία γύρω από την άλλη”;

Το πεδίο της βαρύτητας: Η τροχιά του Juno την καθιστά ιδανική πλατφόρμα για να καταλάβει την έκταση του βαρυτικού πεδίου του Δία, δίνοντας στους επιστήμονες την ευκαιρία να κατανοήσουν την εσωτερική δομή του πλανήτη. Παρακολουθώντας προσεκτικά την κίνηση του Juno, οι μηχανικοί πίσω στη Γη μπορούν να ανιχνεύσουν τις ελάχιστες αλλαγές στην ελκτική δύναμη του πλανήτη στο διαστημικό σκάφος.

Τα προηγούμενα μοντέλα παρουσίαζαν απότομες οριοθετήσεις μεταξύ των μεταβατικών στρωμάτων, ίσως με ένα μεταλλικό πυρήνα υγρού υδρογόνου που περιβάλλει μια παράξενη ζώνη υψηλής πίεσης με καθίζηση ηλίου. Τα προκαταρκτικά ευρήματα του Juno, ωστόσο, αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό και προτείνουν αντί  αυτού έναν μεγάλο αλλά αδιαμφισβήτητο “ασαφή” πυρήνα αραιωμένο με στρώματα που αναμειγνύονται. Η κατανόηση του εάν ο Δίας έχει έναν σταθερό πυρήνα είναι βασικό μυστήριο στον πλανητικό σχηματισμό.

Τέλος, ο Juno μας έκανε άλλη μια έκπληξη. Το μαγνητικό πεδίο του Δία είναι όχι μόνο σχεδόν διπλάσιο από το αναμενόμενο στις κηλίδες, αλλά δεν είναι και ομοιόμορφο. Αυτά τα αποτελέσματα προέρχονται από το μαγνητόμετρο Juno και το ραδιόμετρο μικροκυμάτων. Συγκεκριμένα, η ένταση του πεδίου κορυφώνεται κοντά σε 8 έως 9 gauss, σχεδόν διπλάσια από τα αναμενόμενα 5 gauss. Το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι ένα μικρό 0,3 έως 0,7 gauss: για σύγκριση, ένας τυπικός μαγνήτης ψυγείου έχει ένα πεδίο περίπου 50 gauss, ισχυρό σε μικρές αποστάσεις. Ο Juno επίσης κατέγραψε αποκλίσεις στον χάρτη μαγνητικού πεδίου που περιβάλλει τον Δία έως και 2 gauss. Αυτό δείχνει έντονα ότι το δυναμικό που παράγει το πεδίο είναι σχετικά επιπόλαιο και όχι ο βαθιά τοποθετημένος ‘’κινητήρας’’ που οδηγεί το μαγνητικό πεδίο που προέρχεται από τον πυρήνα της Γης.

Ο Parker Solar Probe της NASA θα αγγίξει τον ήλιο

Ο Parker Solar Probe της NASA, που πρόκειται να ξεκινήσει το 2018, θα είναι η πρώτη προσπάθεια της ανθρωπότητας να «αγγίξει τον ήλιο», φέρνοντας επανάσταση σε ότι ξέρουμε για την κορώνα του ήλιου, τους ηλιακούς ανέμους και τη μεγάλη ηλιόσφαιρας.

Η NASA ανακοίνωσε ότι επανεξετάζουν το Solar Probe Plus, την πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας στα εξωτερικά στρώματα του Ήλιου, με τον Parker Solar Probe. Το νέο όνομα τιμά τον αστροφυσικό Eugene Parker, ο οποίος με την εργασία του στον τομέα που ονομάζεται «διαστημικός καιρός», μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αστεριών και των τροχιών τους.

Eugene Parker

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50 ένας νέος καθηγητής που δίδασκε αστρονομία και φυσική στο Ινστιτούτο Enrico Fermi του Πανεπιστημίου του Σικάγου, ο EugeneParker, δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό Astrophysical με τίτλο «Δυναμική των διαπλανητικών αερίων και μαγνητικών πεδίων». Το άρθρο εισήγαγε την ιδέα ενός ανέμου που προέρχεται από τον Ήλιο, μια έννοια τόσο αμφιλεγόμενη που δύο κριτικοί την απέρριψαν. Τελικά, δημοσιεύθηκε μόνο επειδή ο Subrahmanyan Chandrasekhar, τότε επιστημονικός συντάκτης του περιοδικού, απέρριψε τις αποφάσεις των αναθεωρητών.

Μεγάλο μέρος του έργου του Parker την εποχή εκείνη επικεντρώθηκε στην ακτινοβολία του Ήλιου και τις πιθανές επιδράσεις του στους πλανήτες. Στο άρθρο του το 1958, ο Parker υποθέτει ότι υπήρχε ένα σταθερό ρεύμα σωματιδίων υψηλής ενέργειας και ακτινοβολίας που διαφεύγουν από την επιφάνεια του Ήλιου, μια ιδέα που έμοιαζε αντίθετη με την αποδεκτή άποψη της εποχής, ότι ο χώρος αυτός περιείχε μόνο ένα κενό. Αλλά ήταν αμφιλεγόμενο μόνο για λίγο – το 1962 ο Mariner 2 επιβεβαίωσε την ύπαρξη του ηλιακού ανέμου.

Διαδρομή προς τον ήλιο

Ενώ οι παρατηρήσεις αποδείκνυαν ότι ο ηλιακός άνεμος υπήρχε, δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν πλήρως πώς και γιατί η αθόρυβη εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου, ή η κορώνα, μπορούσε να φτάσει σε θερμοκρασία εκατομμυρίων βαθμών. Η ορατή επιφάνεια του Ήλιου έχει θερμοκρασία μόνο μερικές χιλιάδες βαθμούς, οπότε κάτι θα πρέπει να θερμαίνει την ύλη μακρύτερα από τον Ήλιο.Το Parker Solar Probe θα αντιμετωπίσει αυτό το θεμελιώδες ερώτημα, ολοκληρώνοντας επτά περάσματα από  την Αφροδίτης μεταξύ 2018 και 2024 με αργές σπειροειδείς τροχιές που το φέρνουν στα πλαίσια 3.9 εκατομμυρίων μιλίων (9 ηλιακές ακτίνες) από τον Ήλιο.

Στην πλησιέστερη προσέγγιση του το διαστημικό σκάφος θα κινείται γύρω από τον Ήλιο σε 200 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, απόσταση σχεδόν δέκα φορές πιο κοντά στον Ήλιο από τον Ερμή (κατά μέσο όρο) και επτά φορές πιο κοντά από οποιοδήποτε διαστημικό σκάφος έχει φτάσει ποτέ πριν. Ο ανιχνευτής θα εκτελέσει τις επιστημονικές του έρευνες σε μια περιοχή με έντονη θερμότητα και ακτινοβολία και τα όργανα του θα πρέπει να προστατεύονται με μια θερμική θωράκιση πάχους 4,5 ιντσών, ικανή να αντέξει θερμοκρασίες έως και 2.500 ° F.

Κύριες έρευνες

Ο κύριος στόχος της αποστολής είναι να εντοπίσει τη ροή θερμότητας και ενέργειας μέσω του κορώνας και να διερευνήσει τι προκαλεί τα φορτισμένα σωματίδια να επιταχυνθούν μακριά από την επιφάνεια του Ήλιου. Για το σκοπό αυτό το όργανο στον ανιχνευτή Parker Solar θα μελετήσει κάθε πτυχή των μαγνητικών και ηλεκτρικών  πεδίων από τον Ήλιο στον ηλιακό άνεμο.

Το όργανο FIELDS αποτελείται από πέντε αισθητήρες τάσης καθώς και από τρία μαγνητόμετρα, αισθητήρες που μετρούν το μαγνητικό πεδίο. Θα κάνει λεπτομερείς μετρήσεις των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων της κορώνας καθώς και άλλες θερμοκρασίες ηλεκτρονίων μέτρησης και πυκνότητας πλάσματος.

Το όργανο ISIS θα παρατηρήσει τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια (SEP) όπως τα ηλεκτρόνια, τα πρωτόνια και τα βαρέα ιόντα που επιταχύνονται σε ενέργειες ύψους 100 MeV, συσχετίζοντας αυτά τα σωματίδια με μεγαλύτερες στεφανιαίες δομές και με τον ηλιακό άνεμο.

Το WISPR, ένα ευρύ πεδίο απεικόνισης τηλεσκοπίων, θα συμπληρώσει τα ακατέργαστα δεδομένα που συλλέγονται από τα FIELDS και τα όργανα ISIS με υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Τα SPAN-A + και SPAN-B θα μετρήσουν τις κατανομές ταχύτητας, θερμοκρασίας και πυκνότητας των ηλεκτρονίων, πρωτονίων και ιόντων ηλίου.

Μαζί, αυτά τα μέσα θα βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν οι απαντήσεις στις πιο αινιγματικές ερωτήσεις του Ήλιου – βοηθώντας παράλληλα στην προστασία μιας κοινωνίας που εξαρτάται όλο και περισσότερο από τους δορυφόρους και άλλες τεχνολογίες ευάλωτες στις απειλές του διαστημικού καιρού.

                                        ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ

 Πηγή :   Orion – Nasa  – Sky & Telescope

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Παρόμοια άρθρα από την κατηγορία: ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ