Σεπτέμβριος 2017

Σεπτέμβριος 2017

12 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Βόρειος Γαλαξίας

Στις αρχές του μήνα το «καλοκαιρινό τρίγωνο» των τριών φωτεινών αστέρων Vega, Deneb και Altair θα είναι πάνω από το κεφάλι μας. Στο βορειότερο τμήμα του θερινού τριγώνου, θα δείτε ένα φωτεινό κομμάτι του βόρειου Γαλαξία. Χρησιμοποιώντας  ένα τηλεσκόπιο θα ανακαλύψετε, ότι τα ασαφή περιγράμματα του Γαλαξία θα διευθετηθούν σε τεράστια πεδία αστέρων για να εξερευνήσετε.

Πλανητικά Νεφελώματα στο Καλοκαιρινό Τρίγωνο

Χρησιμοποιήστε ένα χάρτη του ουρανού για να δείτε πόσα από αυτά τα πλανητικά νεφελώματα μπορείτε να βρείτε το Σεπτέμβριο: το περίφημο Νεφέλωμα του Δακτυλιδιού (M57) στον αστερισμό της Λύρας. Το Νεφέλωμα του Αλτήρα (M27) στο Vulpeculaκαθώς και το “Πλανητικό που αναβοσβήνει”, το NGC 6826 στον Κύκνο. Έξω από το δυτικό όριο του καλοκαιρινού τριγώνου είναι ένα μικρό, αλλά έντονα πολύχρωμο πλανητικό νεφέλωμα, το NGC 6572. Όλα αυτά μπορούν να παρατηρηθούν σε ένα τηλεσκόπιο 6 “ή μεγαλύτερο.

Ο Γαλαξίας της διπλανής πόρτας

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, παραμονεύοντας χαμηλά στον βορειοανατολικό ουρανό θα δείτε ένα άλλο γαλαξία, τον Μεγάλο Γαλαξία της Ανδρομέδας (M31). Από μια πολύ σκοτεινή περιοχή χωρίς φωτορύπανση, ο πυρήνας του M31 είναι ορατός με γυμνό μάτι ως ένα ελαφρώς ασαφές σημείο στον ουρανό. Ένα ζευγάρι κιάλια 7×50, 9×63 ή μεγαλύτερα θα σας δώσει μια πολύ καλύτερη εικόνα και οποιοδήποτε τηλεσκόπιο θα σας βοηθήσει να αποκαλύψετε μερικές από τις λεπτές λωρίδες σκόνης του γειτονικού γαλαξία.

Βυθιστείτε στον Whirlpool

Εάν δεν έχετε εντοπίσει τον γαλαξία Whirlpoo, M51, ακριβώς έξω από τη λαβή του εύκολα αναγνωρίσιμου αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου, να το κάνετε τώρα ενώ μπορείτε ακόμη! Θα είναι πολύ χαμηλά για τους περισσότερους για να έχετε μια καλή θέα μετά το Σεπτέμβριο και θα πρέπει να περιμένετε μέχρι αργά το χειμώνα ή την επόμενη άνοιξη για να πάρετε μια καλή άποψη αυτού του πραγματικά γραφικού γαλαξία. Ένα τηλεσκόπιο 8 “ή μεγαλύτερο θα σας βοηθήσει να δείτε πιο ξεκάθαρα τις αμυδρές λεπτομέρειες του M51.

Ένα λαμπρό ανοιχτό σύμπλεγμα αστέρων

Στο δυτικό άκρο του αστερισμού Κασσιόπης βρίσκεται το πανέμορφο ανοιχτό σμήνος M52. Μπορείτε να το βρείτε με κιάλια μεγέθους 50mm ή μεγαλύτερα από ένα σκοτεινό σημείο του ουρανού, αλλά η θέα είναι σίγουρα καλύτερη σε ένα τηλεσκόπιο.

Μην χάσετε τη διπλή σμήνος

Αν σας άρεσε να το M52, θα αγαπήσετε το δημοφιλές αγαπημένο “Διπλό Σμήνος στον Περσέα”. Βρισκόμενο ανάμεσα στους αστερισμούς της Κασσιόπης και του Περσέα είναι ένα φωτεινό, ασαφές σημείο στον Γαλαξία και ένα ζευγάρι κιάλια θα σας αποκαλύψει δύο, φωτεινά ανοικτά αστέρια, το ένα κοντά στο άλλο. Για μια πραγματική απόλαυση, χρησιμοποιήστε ένα τηλεσκόπιο εξοπλισμένο με έναν ευρυγώνιο προσοφθάλμιο για να εξερευνήσετε αυτό το σπινθηροβόλο σμήνος. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το “διπλό σμήνος” εμφανίζεται χαμηλά στους βορειοανατολικό ουρανό.

Τα Σφαιρικά Σμήνη Αστέρων του Σεπτεμβρίου

Έξω από τη δυτική πλευρά του αστερισμού του Πήγασου, τρία σφαιρικά αστρικά σμήνη συγκεντρώνονται σχεδόν σε σειρά από βορρά προς νότο. Αυτά τα σφαιρικά σμήνη είναι, από βορρά προς νότο, M15 στον Πήγασο, M2 στον Υδροχόο και M30 στον Αιγόκερω. Σε ένα τόπο σκοτεινού ουρανού μπορείτε εύκολα να τα βρείτε με κιάλια 50 mm ή μεγαλύτερα.

Μια λεπτή κεκαλυμμένη πρόκληση

Ένα προκλητικό αντικείμενο για παρατήρηση τον Σεπτέμβριο είναι το απομεινάρι ενός σουπερνόβα που ονομάζεται Νεφέλωμα του Πέπλου, το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου. Με τη βοήθεια ενός αστρικού  χάρτη, στοχεύστε το τηλεσκόπιο σας στο αστέρι 52 του Κύκνου. Ένας βραχίονας του Πέπλου διασχίζει αυτό το αστέρι και προς τα ανατολικά βρίσκονται φωτεινότερα τμήματα αυτού του γενικά κυκλικού νεφελώματος. Το νεφέλωμα του Πέπλου μπορεί να παρατηρηθεί με μεγάλα κιάλια από ειδικούς παρατηρητές κάτω από πολύ σκοτεινό ουρανό.

Μειώνοντας την αστρική γεννήτρια

Τα αστέρια γεννιούνται όταν γιγάντια σύννεφα αερίων και σκόνης χωρίζονται και καταρρέουν. Και αν ήταν μόνο αυτό, ο Γαλαξίας μας θα δημιουργούσε κάθε χρόνο μερικές εκατοντάδες αστέρια. Αντίθετα, χάρη στην ανατροφοδότηση από τα ίδια τα αστέρια, δημιουργούνται μόνο λίγα.

Η ανατροφοδότηση είναι μια διαδικασία που ‘’καθαρίζει’’ το υλικό για την παραγωγή περισσότερων αστεριών, αλλά μπορεί επίσης και να προκαλέσει τη γέννηση περισσότερων αστεριών.

Πολύ νεαρά αστέρια, για παράδειγμα, παράγουν ισχυρούς ανέμους και πίδακες που εκτοξεύουν το αέριο και τη σκόνη γύρω τους. Δεδομένου ότι τα αστέρια γεννιούνται σε συστάδες, πολλά νεαρά αστέρια μπορούν ταυτόχρονα να σαρώσουν το υλικό κατασκευής αστέρων. Αυτό μειώνει σημαντικά τον αριθμό των αστεριών που μπορούν να γεννηθούν σε ένα σύμπλεγμα.

Τα ώριμα αστέρια προσθέτουν στην ανατροφοδότηση – όχι μόνο ανέμους αλλά και ακτινοβολία. Τα ζεστά αστέρια παράγουν πολλή υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία εξατμίζει μικρά σωματίδια σκόνης, εξαλείφοντας πιθανές δομικές μονάδες για νέα αστέρια.

Τα βαρύτερα αστέρια εκρήγνυνται ως σουπερνόβα. Αυτές οι εκρήξεις μπορούν να καθαρίσουν τον χώρο για έτη φωτός γύρω από μια σουπερνόβα, δημιουργώντας μεγάλες κενές φυσαλίδες. Και τα σουπερνόβα επιταχύνουν επίσης τα υποατομικά σωματίδια γύρω από αυτά σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Αυτές οι “κοσμικές ακτίνες” βοηθούν στο ‘’σκούπισμα’’ των  πρώτων υλών για να δημιουργηθούν περισσότερα αστέρια.

Αλλά τα σουπερνόβα μπορούν επίσης να ενισχύσουν το αστρικό ποσοστό γεννήσεων. Τα κύματα εκρήξεως τους μπορούν να προκαλέσουν την κατάρρευση μακρινών συνόρων αερίου και σκόνης ώστε να σχηματιστούν  αστέρια. Έτσι  η ανατροφοδότηση είναι μια σύνθετη διαδικασία  που βοηθά αλλά και εμποδίζει τη γέννηση νέων αστεριών.

Δημιουργώντας ένα αστέρι

Ο Γαλαξίας μας  φιλοξενεί δισεκατομμύρια αστέρια. Ορισμένα είναι μικρά, κρύα και αχνά. Άλλα είναι μεγάλα, ζεστά και εκθαμβωτικά φωτεινά. Ωστόσο, όλα σχηματίστηκαν με τον ίδιο βασικό τρόπο: από την κατάρρευση ενός νέφους αερίου και σκόνης.

Στην αρχή, ένα τέτοιο σύννεφο είναι κρύο και σκοτεινό. Τότε κάτι το αναγκάζει να σπάσει σε μικρές συστάδες – ίσως το κρουστικό κύμα από ένα κοντινό αστέρι που εκρήγνυται.

Μετά από αυτό το αρχικό τράνταγμα, η βαρύτητα του αερίου και της σκόνης σε κάθε συστάδα, προκαλεί την κατάρρευση της. Καθώς το υλικό πιέζεται, θερμαίνεται. Τελικά, σχηματίζει μια ζεστή σφαίρα που περιβάλλεται από ένα ευρύ δίσκο – μια φάση γνωστή ως protostar.

Μετά από ένα εκατομμύριο χρόνια, ένα protostar – που έχει λίγες φορές τη μάζα του Ήλιου – γίνεται ένα αστέρι T- Tauri. Μοιάζει με ένα πλήρως σχηματισμένο αστέρι, αλλά είναι πολύ φωτεινότερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξακολουθεί να καταρρέει, οπότε υπάρχει αρκετός χώρος για να εκπέμψει ενέργεια στο διάστημα.

Στην αρχή, αυτή η λάμψη προέρχεται από την βαρυτική ενέργεια της κατάρρευσης του αστέρα. Καθώς όμως το άστρο συνεχίζει να συρρικνώνεται, οι πυρηνικές αντιδράσεις πυροδοτούνται στον πυρήνα του – πρώτα με μια βαριά μορφή υδρογόνου και στη συνέχεια με φυσιολογικό υδρογόνο.

Η φάση T-Tauri μπορεί να διαρκέσει εκατομμύρια χρόνια. Τελειώνει όταν οι αντιδράσεις στον πυρήνα παράγουν αρκετή ενέργεια για να αντισταθμίσουν την εσωτερική έλξη βαρύτητας, σταματώντας την κατάρρευση του αστέρα. Το άστρο εισέρχεται στην κύρια ακολουθία – το αστρικό ισοδύναμο της ενηλικίωσης. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει δισεκατομμύρια χρόνια – τη μακρά, μακρά ζωή ενός αστεριού.

Ποσειδώνας

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του πλανήτη Ποσειδώνα μπορεί να έχει χάσει ένα δίδυμο.

Ο Τρίτων έχει διάμετρο περίπου 1700 μίλια – λίγο μικρότερο από το δικό μας φεγγάρι. Είναι ένα από τα 14 φεγγάρια που είναι γνωστό ότι περιστρέφονται γύρω από τον Ποσειδώνα, με μάζα περίπου 300 φορές μεγαλύτερη από όλα τα άλλα φεγγάρια σε συνδυασμό.

Μεγάλο μέρος της επιφάνειας του Τρίτωνα μοιάζει με το τσαλακωμένο δέρμα ενός πεπονιού. Αποτελείται από κατεψυγμένο άζωτο στην κορυφή ενός στρώματος νερού, το οποίο παγωμένο είναι σκληρότερο από γρανίτη. Οι θερμοπίδακες του αζώτου που αναμιγνύονται με τη σκόνη φτάνουν μέχρι αρκετά μίλια ψηλά και σε απόσταση δεκάδων μιλίων με την βοήθεια των ανέμων και στη συνέχεια τα υλικά επιστρέφουν στην επιφάνεια, σχηματίζοντας σκούρες ραβδώσεις.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο για τον Τρίτωνα είναι η τροχιακή του κίνηση: Περνάει προς την αντίθετη κατεύθυνση από την περιστροφή του Ποσειδώνα. Αυτό δείχνει ότι δεν γεννήθηκε με τον Ποσειδώνα, αλλά ότι παγιδεύτηκε από τη βαρύτητα του γιγαντιαίου πλανήτη.

Υπάρχει όμως μια συγκεκριμένη σειρά περιστάσεων για να συμβεί αυτό. Μια πιθανότητα είναι ότι ο Τρίτων είχε σύντροφο. Καθώς το ζευγάρι περνούσε κοντά στον Ποσειδώνα, ο σύντροφος απομονώθηκε και απομακρύνθηκε στο διάστημα, ενώ ο Τρίτωνας εγκαταστάθηκε σε τροχιά – δίνοντας στον Ποσειδώνα το μεγαλύτερο φεγγάρι του.

Και ο Ποσειδώνας βρίσκεται πολύ κοντά στο φεγγάρι μας. Ο πλανήτης διανύει τα πιο λαμπρά του χρόνια. Ακόμα κι έτσι, είναι ακόμα πολύ μακριά και πολύ αχνός για να το δείτε χωρίς ένα τηλεσκόπιο. Μοιάζει με ένα μικροσκοπικό μπλε δίσκο κοντά στην πάνω αριστερή πλευρά της Σελήνης.

Σελήνη και Aldebaran

Δεν μπορείτε να το καταλάβετε μόνο κοιτάζοντας, αλλά το ηλιακό μας σύστημα περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του Γαλαξία με ταχύτητα περίπου μισό εκατομμύριο μίλια την ώρα. Και τα αστέρια γύρω μας κινούνται με παρόμοιες ταχύτητες.

Ο Aldebaran είναι το κορυφαίο φως του Ταύρου. Είναι απλά μια ‘’βλεφαρίδα’’ μακριά από τη Σελήνη, καθώς αναρριχώνται γύρω στα μεσάνυχτα και ακόμα πιο κοντά στη Σελήνη στο πρώτο φως. Στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται από τμήματα των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, η Σελήνη θα περάσει μπροστά από τον Aldebaran, εμποδίζοντας το φως του – ένα γεγονός που είναι γνωστό ως απόκρυψη.

Τρεις αιώνες πριν, ο Edmond Halley μελέτησε μια απόκρυψη του Aldebaran που συνέβη το έτος 509. Και είχε μια έκπληξη: Βρήκε ότι, κατά τη διάρκεια των αιώνων, ο Aldebaran είχε μετατοπιστεί σε σχέση με τα άλλα αστέρια. Μελέτες δύο άλλων αστεριών έδειξαν ότι κι αυτοί είχαν μετακινηθεί.

Αυτή η αλλαγή στη θέση ενός αστεριού είναι γνωστή ως σωστή κίνηση. Προκαλείται από ένα συνδυασμό κινήσεων – του δικού μας και του άλλου αστέρα.

Ο Aldebaran είναι αρκετά κοντά – μόλις 65 έτη φωτός μακριά – έτσι η κίνηση του είναι πιο έντονη από αυτή των πολλών άλλων ορατών αστεριών, τα οποία είναι πιο μακριά. Από την απόκρυψη του 509, στην πραγματικότητα, ο Aldebaran έχει μεταφερθεί περίπου το ένα τέταρτο της διαμέτρου της Σελήνης στον ουρανό μας. Είναι μια μικρή αλλαγή. Κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, ο Aldebaran θα μετακινηθεί αργά προς τα νότια – στερώντας από τον Ταύρο το φωτεινό μάτι του.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Παρόμοια άρθρα από την κατηγορία: ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ