Διαλέξεις «Αστρονομίας για όλους»</br>Από τα Μουσεία της Φύσης, στα Σπήλαια του Διαστήματος

Διαλέξεις «Αστρονομίας για όλους»
Από τα Μουσεία της Φύσης, στα Σπήλαια του Διαστήματος

19 Σεπτεμβρίου 2017

Φωτογραφίες από την ομιλία

Από τα Μουσεία της Φύσης, στα Σπήλαια του Διαστήματος
Ένα ταξίδι στο χρόνο και στο Διάστημα, σε έναν κόσμο μυστηρίου, μαγικό, σαγηνευτικό!

Τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, την Κυριακή, 8η Οκτωβρίου 2017, αρχίζουν οι φετινές διαλέξεις της «Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος» της πόλης μας, που θα γίνονται στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) και ώρα 8 μ.μ.

Η πρώτη ομιλία θα γίνει από τον νεαρό σπηλαιολόγο Παναγιώτη Καρούτσο, με θέμα: «Από τα Μουσεία της Φύσης στα Μουσεία του Διαστήματος». Με ξεναγό την “μητέρα” φύση ο κ. Καρούτσος θα μας βοηθήσει να ταξιδέψουμε εκατομμύρια χρόνια πίσω, στην αφετηρία, στη στιγμή της σπηλαιογένεσης. Θα ζήσουμε τη γένεση, την εξέλιξη αλλά και τον θάνατο ενός σπηλαίου.

Θα μάθουμε για την χρήση των σπηλαίων, από την αρχή της παρουσίας του ανθρώπου πάνω στην Γη, 200.000 πριν έως και σήμερα. Ποια η χρησιμότητά τους κατά την αρχαιότητα;

Θα μάθουμε πώς μια μικρή σταγόνα βροχής μπορεί να δημιουργήσει κάτι όμορφο και θαυμαστό. Πώς δημιουργούνται οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες και τα διάφορα άλλα σπηλαιοθεάματα; Ποια η χρησιμότητα της σπηλαιολογίας ως επιστήμης; Υπάρχει κάποια σχέση αστρονομίας και σπηλαίων; Ποιος ο ρόλος της NASA και της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) στην έρευνα και στην εξερεύνηση των σπηλαίων; Θα μπορούσε να γίνει μια σύγκριση μεταξύ των γήινων σπηλαίων με αυτά των άλλων πλανητών; Μια μελέτη των ακραίων περιβαλλόντων και περίεργων μορφών ζωής που συναντούμε σε σπήλαια της Γης, θα μπορούσε να μας βοηθήσει στο μέλλον να κατανοήσουμε καλύτερα το τι μπορούμε να ανακαλύψουμε ενδεχομένως σε σπήλαια των άλλων πλανητών όπως του Άρη;

Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν την απάντηση τους και περιμένουν όλους μας να τα ανακαλύψουμε, κάνοντας μια αποστολή έρευνας και εξερεύνησης μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και ταξίδια στο Διάστημα.

Ο Παναγιώτης Καρούτσος γεννήθηκε στο Βόλο και σπούδασε λογιστική στην Πάτρα. Εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες ως λογιστής και ως ιδιωτικός υπάλληλος. Το 2013 συμμετείχε σε έρευνα για τη βιοποικιλότητα των σπηλαίων με τον Βιολόγο – Σπηλαιολόγο Μπακολίτσα Κωνσταντίνο. Εκεί γεννιέται το σημερινό του πάθος για τη μελέτη των σπηλαίων ανακαλύπτοντας έναν καινούριο κόσμο. Το 2016 ολοκληρώνει με επιτυχία τα σεμινάρια σπηλαιολογίας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας ( Ε.Σ.Ε.) της οποίας γίνεται μέλος ενώ σήμερα αποτελεί μέλος της Εταιρίας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «Χείρων». Για τη διασφάλιση της επιστημονικής του συγκρότησης, έπειτα από επιτυχείς κατατακτήριες εξετάσεις τον Ιανουάριο του 2017 εισάγεται στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και σήμερα είναι δευτεροετής φοιτητής. Προσωπικός αλλά και επιστημονικός σκοπός του, είναι η μελέτη και η έρευνα των σπηλαίων, καθώς και των σχέσεων που έχουν τα σπήλαια με την αστρονομία.