ΟΜΙΛΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ</br>Διάλεξη του Βολιώτη αστροφυσικού  Νίκου Πράντζου</br>(Ινστιτούτο Αστροφυσικής Παρισιού)

ΟΜΙΛΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Διάλεξη του Βολιώτη αστροφυσικού  Νίκου Πράντζου
(Ινστιτούτο Αστροφυσικής Παρισιού)

10 Νοεμβρίου 2017

Την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) θα μιλήσει ο γνωστός για την ευρυμάθειά του Βολιώτης αστροφυσικός Νίκος Πράντζος με θέμα: «Ταξίδι στ’ αστέρια – χθες, σήμερα, αύριο».

Από το πρώτο γραπτό έργο ταξιδιού στη Σελήνη (τον “Ικαρομένιππο” του Λουκιανού το 167 μ.Χ.) μέχρι το “Από τη Γη στη Σελήνη” του Ιουλίου Βερν, ο άνθρωπος προσπάθησε να φανταστεί τρόπους για να πραγματοποιήσει ένα από τα προαιώνια όνειρά του. Ο δρόμος του Διαστήματος άνοιξε τελικά στον 20ό αιώνα, χάρη στην πυραυλική θεωρία του Τσιολκόφσκι, με την εκτόξευση του Σπούτνικ το 1957.  Σήμερα, 60 ακριβώς χρόνια μετά το Σπούτνικ, αναρωτιόμαστε ποιό θα μπορούσε να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας στο Διάστημα. Θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε κάποτε στ’ αστέρια; Με τι είδους διαστημόπλοια και με ποιό κόστος; Τα έργα  επιστημονικής φαντασίας εξακολουθούν να μαγνητίζουν το κοινό, αλλά οι αδυσώπητοι νόμοι της φυσικής μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα: ο δρόμος των άστρων θα είναι μακρύς και δύσβατος και, πιθανότατα, δεν θα ανοίξει πριν από κάμποσους αιώνες.

Η εκδήλωση γίνεται με τη συνεργασία του Παγκοσμίου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων  το «Κοινόν των Μαγνήτων»,  του οποίου ο ομιλητής είναι σήμερα πρόεδρος, ενώ είναι και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος. Η ομιλία του εντάσσεται στη σειρά των μηνιαίων ομιλιών της Εταιρείας και αυτή τη φορά γίνεται μια Κυριακή νωρίτερα (αντί της 3ης Δεκεμβρίου).

Ο Νίκος Πράντζος γεννήθηκε στο Βόλο το 1956. Αποφοίτησε από το Α’ Γυμνάσιο Αρρένων  Βόλου το 1974 και από το Φυσικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική στο Παρίσι, όπου πήρε Doctorat στην Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών το 1982 και Doctorat d’ Etat στην Πυρηνική Αστροφυσική το 1986. Προσελήφθη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS)  και από το 1986 εργάζεται στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παρισιού, όπου είναι σήμερα Διευθυντής Έρευνας.  Οι θεωρητικές μελέτες του σχετίζονται με την εξέλιξη των άστρων, τις αστρικές εκρήξεις και την εξέλιξη του Γαλαξία μας. Το 1994 τιμήθηκε για το ερευνητικό του έργο  με το Βραβείο της Γαλλικής Αστρονομικής Ένωσης, που επιβραβεύει κάθε χρόνο ένα «νέο» (κάτω των 40 ετών) επιστήμονα που εργάζεται στη Γαλλία. Τα βιβλία του έχουν βραβευτεί από τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και την Ένωση Επιστημονικών Συγγραφέων Γαλλίας  και έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Για το σύνολο του εκλαϊκευτικού του έργου τιμήθηκε το 2004 από το Γαλλικό Κοινοβούλιο.

Εκτός από το επιστημονικό του έργο έχει ασχοληθεί με τα κοινά στη Γαλλία και την Ελλάδα και σήμερα είναι Πρόεδρος του Δικτύου Ελληνογαλλικών Συλλόγων Παρισιού.