Ο αστρονόμοι ανακαλύπτουν ένα νέο είδος κοσμικής έκρηξης

Ο αστρονόμοι ανακαλύπτουν ένα νέο είδος κοσμικής έκρηξης

20 Νοεμβρίου 2017

Της Βασιλικής Γερμάνη

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, έχει ανακαλύψει έναν νέο τύπο έκρηξης σε έναν μακρινό γαλαξία.Η έκρηξη, που ονομάζεται PS1-10adi, φαίνεται να προτιμά ενεργούς γαλαξίες που στεγάζουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες οι οποίες καταναλώνουν το αέριο και το υλικό που βρίσκεται γύρω τους.

Αναπαράσταση κοσμικής έκρηξης. (Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον)

Χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια στη Λα Πάλμα και τη Χαβάη, η ομάδα ανίχνευσε μια έκρηξη μεγάλης ενέργειας η οποία πρέπει να προέρχεται από μία από τις παρακάτω δύο πηγές:
α) από ένα εξαιρετικά μεγάλο αστέρι – με μάζα μέχρι και εκατοντάδες φορές περισσότερη από τον Ήλιο μας – που εκρήγνυται σαν σουπερνόβα ή
β) από ένα μικρότερης μάζας αστέρι, που τεμαχίζεται από τις εξαιρετικά ισχυρές βαρυτικές δυνάμεις μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας που βρίσκεται κοντά.
Η έκρηξη – που αναλύεται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy – συνέβη πριν από 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά η τεράστια απόσταση που το φως έπρεπε να ταξιδέψει για να φτάσει στη Γη σήμαινε ότι δεν παρατηρήθηκε από τους αστρονόμους μέχρι το 2010. Η αργή εξέλιξη της έκρηξης επέτρεψε στους επιστήμονες να την παρακολουθούν για αρκετά χρόνια.

Ο Δρ Cosimo Inserra, του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, συμμετείχε στην ανάλυση των δεδομένων και βοήθησε στον εντοπισμό των δύο πιθανών σεναρίων που θα μπορούσαν να εξηγήσουν το γεγονός. Επίσης, εξέτασε τα δεδομένα χρησιμοποιώντας τα καθιερωμένα μοντέλα φυσικής σουπερνόβα για να υποστηρίξει τα αποτελέσματα.

Σχολίασε: «Η ανακάλυψη που κάναμε αποκάλυψε εκρήξεις ικανές να απελευθερώσουν ποσότητες ενέργειας 10 φορές μεγαλύτερες από τις κανονικές εκρήξεις. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τέτοια γεγονότα δεν είναι πολύ ασυνήθιστα και προκαλούν τις γνώσεις μας σχετικά με τις εκρήξεις και τις διαταραχές των αστεριών. Ταυτόχρονα, η ύπαρξή τους μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το ακραίο περιβάλλον στο κεντρικό, μη ορατό,  μέρος των γαλαξιών».

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Erkki Kankare, από το Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ, πρόσθεσε:

«Εάν αυτές οι εκρήξεις είναι παλιρροϊκά γεγονότα διαταραχής – όπου ένα αστέρι διαλύεται από ισχυρές βαρυτικές δυνάμεις, επειδή είναι αρκετά κοντά σε έναν ορίζοντα γεγονότων κάποιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας – θα ήταν πραγματικά ένα ολοκαίνουργιο είδος παλιρροϊκού γεγονότος διαταραχής. Αν είναι εκρήξεις σουπερνόβα, τότε οι ιδιότητές τους είναι πιο ακραίες από ό, τι έχουμε παρατηρήσει μέχρι σήμερα και είναι πιθανόν συνδεδεμένες με τα κεντρικά περιβάλλοντα των γαλαξιών που τις φιλοξενούν“.

 

Pathfinder