Αυτό που είναι νεκρό, …μπορεί να μην πεθάνει ποτέ…

Αυτό που είναι νεκρό, …μπορεί να μην πεθάνει ποτέ…

20 Δεκεμβρίου 2017

Της Βασιλικής Γερμάνη

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα παράξενο αστέρι “ζόμπι” που μετατράπηκε σε σουπερνόβα όχι μόνο μία, αλλά δύο φορές!
Αναφέρω την πρώτη γραμμή μιας επιστολής που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature, «Κάθε σουπερνόβα που παρατηρήθηκε μέχρι τώρα θεωρείται ως η τερματική έκρηξη ενός αστέρα». Με άλλα λόγια, όταν ένα τεράστιο αστέρι εκρήγνυται , πρέπει να παραμένει νεκρό. Αυτό είναι κάτι που οι αστρονόμοι έχουν δει χιλιάδες φορές χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση.

Αυτό συνέβαινε μέχρι τώρα.

Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα αστέρι που έχει περάσει από τη κατάσταση σουπερνόβα πολλές φορές. Αυτό το  “αστέρι ζόμπι” – το οποίο εξερράγη τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία 60 χρόνια μόνο του – έχει προβληματίσει τους επιστήμονες προκαλώντας πολλές από τις υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με το πως τεράστια αστέρια τελειώνουν τη ζωή τους.
«Αυτή η σουπερνόβα ανατρέπει όλα όσα πιστεύαμε ή ότι γνωρίζαμε για το πώς αυτές λειτουργούν», δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Lair Arcavi, ένας μεταδιδακτορικός συνεργάτης της NASA στο Πανεπιστήμιο της Santa Barbara στη Καλιφόρνια και στο παρατηρητήριο Las Cumbres. “Είναι το μεγαλύτερο παζλ που έχω συναντήσει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία που μελετάω τις αστρικές εκρήξεις”.

Το ασυνήθιστο αστέρι, που ονομάζεται iPTF14hls, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2014 από το Palomar Transient Factory (PTF), μια πλήρως αυτοματοποιημένη έρευνα ευρείας περιοχής που έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει κοσμικά αντικείμενα των οποίων η φωτεινότητα φθίνει με την πάροδο του χρόνου – όπως για παράδειγμα τα μεταβλητά αστέρια και φυσικά, οι σουπερνόβα.
Όταν η διεθνής ομάδα αστρονόμων διαπίστωσε για πρώτη φορά την έκρηξη, μια φασματική ανάλυση έδειξε ότι ήταν απλώς ένα σουπερνόβα τύπου ΙΙ-Ρ, του οποίου η φωτεινότητα πιθανότατα θα εξασθενούσε μετά από περίπου 100 ημέρες. Όμως το Supernova iPTF14hls, είχε διαφορετικό σχέδιο.
Παρόλο που το Supernova iPTF14hls αρχικά “ξεθώριαζε” μετά την έκρηξη του 2014, μέσα σε λίγους μήνες άρχισε μυστηριωδώς να αυξάνει την φωτεινότητα του ξανά. Κατά τη διάρκεια των τριών ετών, το iPTF14hls κυμάνθηκε μεταξύ φωτεινών και λιγότερο φωτεινών (αχνών) καταστάσεων, τουλάχιστον πέντε φορές.
«Αυτό ήταν ένα από αυτά τα γεγονότα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Peter Nugent, ανώτερος επιστήμονας στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence του Πανεπιστημίου του Berkeley. «Αρχικά θεωρήσαμε ότι ήταν απολύτως φυσιολογικό και βαρετό. Στη συνέχεια όμως έμεινε φωτεινό και δεν άλλαζε, για μήνες»

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: https://sgr-a.blogspot.gr/2017/12/blog-post_17.html