Οι μεγαλύτερες διαστημικές αποστολές και εκτόξευσεις πυραύλων που θα δούμε το 2018

Οι μεγαλύτερες διαστημικές αποστολές και εκτόξευσεις πυραύλων που θα δούμε το 2018

6 Ιανουαρίου 2018

Της Βασιλικής Γερμάνη


Συμβαίνουν πολλά…

Το επόμενο έτος ήδη ξεχειλίζει από τις συναρπαστικές αποστολές στο διάστημα. Η NASA εκτοξεύει μια νέα διαστημοσυσκευή για προσεδάφιση στον Άρη, καθώς και ένα διαστημικό σκάφος που θα πλησιάσει τον Ήλιο περισσότερο από ποτέ. Και δύο από τα οχήματα της NASA που βρίσκονται ήδη στο διάστημα θα φτάσουν τελικά στους επιδιωκόμενους στόχους τους: το ένα θα συναντηθεί με έναν κοντινό αστεροειδή, ενώ το άλλο θα περάσει κοντά από ένα διαστημικό βράχο δισεκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη.

Το επόμενο έτος είναι ήδη γεμάτο με πολλά γεγονότα

Αλλά δεν είναι μόνο η NASA που έχει ένα πολυάσχολο έτος μπροστά της. Η εμπορική διαστημική βιομηχανία έχει προγραμματίσει μια σειρά από σημαντικές δοκιμαστικές πτήσεις και την εκτόξευση ενός από τους πιο πολυδιαφημισμένους πυραύλους στον πλανήτη, τον Falcon Heavy, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2018. Και αν όλα πάνε καλά, οι άνθρωποι μπορούν τελικά να κάνουν βόλτες στο διάστημα με ιδιωτικής κατασκευής διαστημικά οχήματα.

Ακολουθούν όλες οι αποστολές και οι δοκιμές που αναμένουμε το 2018 και πότε προβλέπεται να τις δούμε να απογειώνονται.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018: ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ FALCON HEAVY
Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδια για τον γιγαντιαίο πύραυλο Falcon Heavy το 2011 – ένα όχημα που αποτελείται από τρεις επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους τύπου Falcon 9. Αρχικά, το Falcon Heavy έπρεπε να είχε πρωτοεκτοξευθεί στα τέλη του 2013, αλλά η εναρκτήρια πτήση του οχήματος έχει επανελλημένα πάει πίσω. Τον Ιούλιο, ο Musk παραδέχτηκε ότι η κατασκευή του πυραύλου ήταν πιο δύσκολη από την αναμενόμενη.

Τώρα, πέντε χρόνια μετά την αρχικώς στοχευμένη ημερομηνία εκτόξευσης, η πτήση Falcon Heavy φαίνεται επικείμενη. Ο Musk ανάρτησε στο Tweeter εικόνες του πυραύλου σχεδόν πλήρως συναρμολογημένο στο Cape Canaveral της Φλώριδα, απ’ όπου πρόκειται να ξεκινήσει το παρθενικό του ταξίδι. Το ωφέλιμο φορτίο για την αποστολή – το κόκκινο Tesla Roadster (πρόκειται για αυτοκίνητο) του Musk -, έχει τοποθετηθεί μέσα στον κώνο της μύτης του πυραύλου. Τώρα το μόνο που έχει απομείνει είναι να εκτοξευθεί πραγματικά ο πύραυλος. Η SpaceX ισχυρίζεται ότι όλα αυτά θα συμβούν τον Ιανουάριο. Κάθε φορά που το όχημα φεύγει από το έδαφος, είναι εγγυημένο ότι είναι μία από τις πιο παρακολουθούμενες πτήσεις εδώ και χρόνια (προβάλλεται μέσω youtube).

ΑΡΧΕΣ 2018: ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ROCKET LAB
Η Rocket Lab μια καινοτόμος εταιρεία διαστημικών πτήσεων των ΗΠΑ (τύπου startup επιχείρησης),  δοκιμάζει ακόμα τον πειραματικό πύραυλό της, τον Electron, που έχει σχεδιαστεί για να στέλνει μικρούς δορυφόρους σε τροχιά. Υπήρξε ήδη μια δοκιμαστική πτήση το Μάιο, αν και ο πύραυλος δεν πέτυχε να μπει σε τροχιά. Η Rocket Lab, σκόπευε να πραγματοποιήσει μια δεύτερη δοκιμαστική πτήση τον Δεκέμβριο, αλλά ο καιρός και ορισμένα τεχνικά προβλήματα εμπόδισαν την εκτόξευση. Τώρα, η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει και πάλι τις εκτοξεύσεις στις αρχές του 2018, και αν η πτήση πάει καλά, η Rocket Lab μπορεί να σταματήσει τις δοκιμαστικές πτήσεις και να πάει κατευθείαν στις εμπορικές αποστολές.

Εγκαταστάσεις της RocketLab στη Νέα Ζηλανδία.

Η Rocket Lab ξεκινά να φτιάχνει τις δικές της εγκαταστάσεις σε έναν απομακρυσμένο βράχο στη Νέα Ζηλανδία. Η εταιρεία σχεδιάζει να δώσει live video και από αυτή την αποστολή.

31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ GOOGLE LUNAR X
Τέλος, θα μάθουμε ποιες από τις πέντε εναπομείνασες ομάδες για το βραβείο Google Lunar X θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους στη Σελήνη πριν από τις 31 Μαρτίου 2018, την προθεσμία λήξης του διαγωνισμού – και η απάντηση μπορεί να είναι καμία. Για να κερδίσει μια ομάδα, θα πρέπει ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο να προσγειωθεί και να εξερευνήσει τη Σελήνη. Η πρώτη ομάδα που θα φτάσει στην επιφάνεια της Σελήνης και θα ολοκληρώσει όλες τις απαιτήσεις του διαγωνισμού πριν την προθεσμία, θα λάβει το μεγάλο χρηματικό έπαθλο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, δεν φαίνεται πιθανό κάποιος να ξεκινήσει ακόμη και πριν από την λήξη της προθεσμίας. Τέσσερις από τις πέντε ομάδες των φιναλίστ δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις προσγειώσεις τους και επιπλέον οι δύο από αυτές ακόμη δεν χρηματοδοτούνται πλήρως. Μια πέμπτη ομάδα – η Hakuto από την Ιαπωνία – έχει ολοκληρώσει το σεληνιακό rover της, αλλά το όχημα προορίζεται να πάει στη Σελήνη σε ένα ημιτελές σκάφος προσγείωσης άλλης ομάδας. Είναι απίθανο να δούμε οποιεσδήποτε αποστολές X Prize πριν από την προθεσμία.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018: ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ TESS
Το επόμενο διαστημικό σκάφος, “κυνηγός εξωπλανητών” της NASA, είναι το TESS, το οποίο ανεβαίνει στη “σκηνή” των διαστημικών πρότζεκτς αυτό το έτος. Όπως και ο ανιχνευτής Kepler του γνωστού διαστημικού οργανισμού, η διαστημοσυσκευή TESS θα αναζητήσει πλανήτες καθώς περνούν μπροστά από μακρινά αστέρια και εξασθενίζουν ελαφρώς το φως αυτών των αστεριών. Το TESS θα μελετήσει τα αστέρια σε όλο τον νυχτερινό ουρανό, επεκτείνοντας την περιορισμένη επίδοση του Kepler. Το σχέδιο είναι, το TESS να βρει τους πλησιέστερους βραχώδεις εξωπλανήτες προς στη Γη, έτσι ώστε οι αστρονόμοι να καταλάβουν τους τύπους ατμόσφαιρας που έχουν αυτοί οι κόσμοι και αν μπορούν ενδεχομένως να φιλοξενήσουν τη ζωή. Η εκτόξευση του TESS σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή όχι νωρίτερα από τον Μάρτιο και όχι αργότερα από τον Ιούνιο, στην κορυφή ενός πυραύλου SpaceX Falcon 9.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο (με όλες τις αποστολές του 2018) εδώ : http://sgr-a.blogspot.gr/2018/01/2018.html