Είδε τον ήλιο να ανατέλλει 5000 φορές από την επιφάνεια του Άρη

Είδε τον ήλιο να ανατέλλει 5000 φορές από την επιφάνεια του Άρη

24 Φεβρουαρίου 2018

Το διαστημικό ρόβερ Opportunity της NASA θα δει σήμερα τον ήλιο να ανατέλλει για 5000στη φορά και το φωτοβολταϊκό του σύστημα θα τροφοδοτηθεί για ακόμα μια φορά με ηλιακή ενέργεια. Έτσι, θα συμπληρώσει 5000 αρειανές ημέρες στην επιφάνεια του Άρη, εφόσον μια ημέρα στον Άρη διαρκεί 40 λεπτά περισσότερο από την αντίστοιχη ημέρα στη Γη και το ένα έτος στον Άρη ισοδυναμεί με σχεδόν 2 γήινα έτη.

Το Opportunity βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη από την 25η Ιανουαρίου του 2004. Η κύρια αποστολή σχεδιάστηκε έτσι ώστε να διαρκέσει 90 αρειανές ημέρες. Οι επιστήμονες της NASA δεν περίμεναν πως το ρόβερ θα μπορούσε να επιβιώσει μετά από έναν αρειανό χειμώνα.
Το Opportunity έχει διανύσει 45 χιλιόμετρα από το σημείο προσγείωσής του μέχρι την σημερινή του θέση, στέλνοντας στη Γη περίπου 225000 φωτογραφίες!

Σήμερα το Opportunity βρίσκεται στο εσωτερικό μιας κοιλάδας, σε ένα άκρο του κρατήρα Endeavour. Το ρόβερ διερευνά τις διαδικασίες που δημιούργησαν τους περίεργους βραχώδεις σχηματισμούς στην εν λόγω περιοχή.

Πηγή: physicsgg