Ανανεώνουμε το ΄΄Δείτε στον Ουρανό΄΄

Ανανεώνουμε το ΄΄Δείτε στον Ουρανό΄΄

20 Απριλίου 2018

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

 

Αγαπητοί μας επισκέπτες του ΄΄www. astronomos.gr΄΄ και συγκεκριμένα αναγνώστες του άρθρου ΄΄Δείτε στον Ουρανό΄΄,

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα τον Βόλο, έχουμε να σας κάνουμε μια σημαντική ανακοίνωση. Από τον Απρίλιο του 2018, και για τους επόμενους μήνες ευελπιστούμε, με την δική σας συμπαράσταση πάντα, να ανανεώνουμε τα θέματα του άρθρου. Ο σκοπός αυτής της ανανέωσης δεν θα είναι άλλος από το να ενημερώνουμε μια φορά τον μήνα για τα αξιοσημείωτα γεγονότα αλλά και τα αντικείμενα του έναστρου ουρανού, τα οποία είναι δυνατόν να παρατηρήσουμε τον εκάστοτε μήνα.

Στόχος μας θα είναι να βοηθήσουμε τον αρχάριο αλλά και τον ερασιτέχνη αστρονόμο που ξεκινάει τώρα τα πρώτα του βήματα στον απέραντο και αστείρευτο ουράνιο θόλο, έτσι ώστε να βγει έξω από το σπίτι του και κοιτάζοντας ψηλά στον ουρανό να εξοικειωθεί μαζί του.
Η δομή που θα έχει η εν λόγω ενότητα αποτελείται από τρία (3) σκέλη:

1ο Σκέλος: Ουρανογραφία. Ξενάγηση στον έναστρο ουρανό με την βοήθεια των λαμπρότερων αστεριών, που θα εμφανίζονται τον συγκεκριμένο μήνα, έτσι ώστε να εξοικειωθεί ο καθένας από εμάς με τον έναστρο νυχτερινό ουρανό. Θα υπάρχει και σχετικός χάρτης με την μορφή του μυθικού ζώου ή ήρωα που θα αναπαριστά.

2ο Σκέλος: Περιγραφή ενός αστερισμού κάθε μήνα τόσο αστρονομικά (επισημαίνοντας διπλά αστέρια, νεφελώματα, γαλαξίες, ανοικτά και κλειστά σμήνη), όσο και μυθολογικά, με αναφορά πάντα στην πλούσια αρχαία ελληνική μυθολογία μας. Θα πρόκειται για τον πιο εμφανή και εύκολα αναγνωρίσιμο αστερισμό, με γυμνούς οφθαλμούς, κιάλια αλλά και τηλεσκόπιο, ο οποίος θα δεσπόζει στο ουράνιο στερέωμα τον συγκεκριμένο μήνα. Επιπλέον θα συνοδεύεται και με σχετικούς χάρτες.

3ο Σκέλος: Περιγραφή των θέσεων των πλανητών αλλά και άλλων τυχόν αξιοσημείωτων γεγονότων (όπως π.χ. κομητών, βροχές διαττόντων, εκλείψεις Σελήνης και Ηλίου), τα οποία  θα εμφανίζονται στον συγκεκριμένο μήνα.

Υ.Γ. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κύριο Γερμάνη Παναγιώτη ,ο οποίος με αρκετό ζήλο και αγάπη ήταν ο κύριος εκφραστής αυτής της ιδέας, μέχρι τώρα. Οι επαγγελματικές του, όμως, υποχρεώσεις δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει αυτό το έργο. Τον ευχαριστούμε πολύ, γιατί ξέρουμε ότι θα είναι κοντά μας για οτιδήποτε χρειαστεί και στο μέλλον.