22-23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΡΟΧΗΣ ΔΙΑΤΤΟΝΤΩΝ ΄΄ΛΥΡΙΔΕΣ΄΄

22-23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΡΟΧΗΣ ΔΙΑΤΤΟΝΤΩΝ ΄΄ΛΥΡΙΔΕΣ΄΄

21 Απριλίου 2018

Του Ζαγάκου Γεώργιου

Για να προλάβουμε τις ημερομηνίες θα ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα, αρχίζοντας από το 3ο Σκέλος ,όπως προαναφέραμε στην προηγούμενη μας ανακοίνωση. Έτσι θα ασχοληθούμε με την πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, τις Λυρίδες, οι οποίες θα κορυφωθούν στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα, το βράδυ της Κυριακής 22 Απριλίου ,προς χαράματα 23 Απριλίου.

Ας ξεκινήσουμε όμως πρώτα με το τί καλούμε γενικότερα ΄΄διάττοντες αστέρες΄΄.Πρόκειται για τα λεγόμενα ΄΄πεφταστέρια΄΄ όπως  συχνά ονομάζει ο λαός μας. Είναι συνήθως μικρά πετραδάκια ,που κινούνται άτακτα στον ουρανό. Με αυτόν τον τρόπο, μπαίνουν στο πεδίο έλξης της Γης, προστρίβονται στην ατμόσφαιρά της, θερμαίνονται ,φωτοβολούν, καίγονται και τέλος σβήνουν. Τούτο το γεγονός συμβαίνει ,καθώς η Γη διαγράφει την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, και διασχίζει συγκεντρώσεις από μικρά σωματίδια βράχων και σιδήρου-μετέωρα, που είναι υπολείμματα κομητών ή σπανιότερα αστεροειδών. Αυτές είναι προβλέψιμα ετήσια φαινόμενα. Κάπου οκτώ σημαντικές μετεωρικές βροχές μπορούν να παρατηρηθούν στο βόρειο ημισφαίριο, κάθε χρόνο.

Ονομάζονται <<Λυρίδες>> αφού εκπορεύονται από ένα σημείο πάνω στο σύνορο μεταξύ Λύρας και του Ηρακλή, κοντά στον λαμπρό αστέρα Βέγα. Είναι μία από τις μετεωρικές βροχές που ήταν γνωστές από πολύ παλιά. Καταγεγραμμένες παρατηρήσεις χρονολογούνται από 2000 χρόνια πριν, όταν η βροχή ήταν πολύ πλούσια. Για τις 22 Απριλίου 2018 υπολογίζεται ότι στο αποκορύφωμά τους θα εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και θα πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα, με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Το γονικό σώμα είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», που έχει την μεγαλύτερη περίοδο περιφοράς, μεταξύ όλων των κομητών που σχετίζονται με μετεωρικές βροχές, και είναι τα 415 έτη.

Για την βέλτιστη θέαση οποιασδήποτε βροχής , η τοποθεσία πρέπει να είναι σκοτεινή και η νύχτα ασέληνη (στις 22 Απριλίου το φεγγάρι μας θα βρίσκεται στην φάση του πρώτου τετάρτου ,με μέγεθος -11).Ο παρατηρησιακός εξοπλισμός είναι απλός, αφού αποτελείται από μία ξαπλώστρα, μια κουβέρτα ή έναν υπνόσακο, ένα ζεστό ρόφημα και λίγη μουσική. Καθήστε αναπαυτικά και θαυμάστε τον ουρανό…..

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Παρόμοια άρθρα από την κατηγορία: ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ