Η βαρύτητα και τα διαστημικά ταξίδια

Η βαρύτητα και τα διαστημικά ταξίδια

26 Απριλίου 2018

Ο κ. Ζαφραντζάς Ευστάθιος, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, στο πλαίσιο των μηνιαίων ομιλιών της Εταιρείας, την Κυριακή  6 Μαΐου 2018 και ώρα 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) θα παρουσιάσει το θέμα: Η βαρύτητα και τα διαστημικά ταξίδιαμε τα πρώτα πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας που έγιναν στον  διαστημικό σταθμό Skylab ( 1973- 1979).
Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του  ο κ. Ζαφραντζάς θα αναφερθεί στην έννοια της βαρύτητας, που είναι μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις  της φύσεως και στην εξέλιξη των σχετικών θεωριών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στο βασικό πρόβλημα των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος όταν ταξιδεύει στο Διάστημα, καθώς και στις επιπτώσεις που έχει στο σώμα του και στην υγεία του.
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας  θα προβληθεί αυθεντική ταινία 16mmσε μπομπίνα, –ντοκιμαντέρ  της NASA  με τίτλο  «Μηδενική βαρύτητα»  (“Zero Gravity”) που δείχνει τα πειράματα που έγιναν στον πρώτο αμερικάνικο διαστημικό σταθμό (τροχιακό εργαστήριο) Skylabκαι τους 3 νόμους του Νεύτωνα για την βαρύτητα.
Το πρόγραμμα Skylabήταν το πρώτο έργο της NASAπου έχει σχεδιαστεί για να διερευνήσει πώς οι  διαστημικές πτήσεις  θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ευημερία του ανθρώπου πάνω στη Γη.  Οι αστροναύτες που εργάστηκαν στο Skylab εκτέλεσαν  πειράματα και παρατηρήσεις σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης της Γης, της  αστρονομίας, της διαστημικής φυσικής, της μικροβαρύτητας, της βιοϊατρικής και της βιολογίας. Ήταν ένα εργαστήριο όπου οι άνθρωποι έμαθαν πως  θα μπορούσαν να ζήσουν και να εργαστούν στο Διάστημα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας  για μεγάλες χρονικές περιόδους και ήταν ο πρόδρομος  του  σημερινού Διεθνή Διαστημικού Σταθμού.( ISS)