Επίσκεψη στο Ευγενίδειο Πλανητάριο και στο Μουσείο Ηρακλειδών

Επίσκεψη στο Ευγενίδειο Πλανητάριο και στο Μουσείο Ηρακλειδών

17 Μαΐου 2018

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος οργανώνει επίσκεψη στο Ευγενίδειο Πλανητάριο των Αθηνών, όπου θα προβληθεί η ψηφιακή παράσταση «Το μέλλον στο Διάστημα» και στο Μουσείο Ηρακλειδών Αθηνών όπου υπάρχει η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη αστρονομίας και τεχνολογίας».
Ειδικότερα στο Ευγενίδειο Πλανητάριο η προβολή θα δώσει στοιχεία για το γεγονός ότι: όσο μακρύτερα στοχεύουμε στο Διάστημα, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε. Μετά από μία ιστορική αναδρομή της προσπάθειας για την «κατάκτηση» της Σελήνης, επιχειρείται η απάντηση σε ορισμένα συναρπαστικά ερωτήματα που σχετίζονται με το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης. Θα κατασκευάσουμε ποτέ διαστημικές βάσεις στην Σελήνη και στον Άρη; Πότε θα υλοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη και ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουμε; Θα καταφέρουμε ποτέ να διαφύγουμε από τα στενά όρια του ηλιακού της συστήματος ή μήπως τα διαστρικά ταξίδια θα παραμείνουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για πάντα;
Εξάλλου η «Αρχαία Κινεζική Επιστήμη και Τεχνολογία» περιλαμβάνει 90 εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου με τις θεματικές ενότητες: Αστρονομία, μέτρηση του χρόνου, ναυσιπλοΐα και προσανατολισμός. Οι Κινέζοι ανέκαθεν υπήρξαν σπουδαίοι αστρονόμοι και επιδέξιοι τεχνίτες αστρονομικών οργάνων. Ήδη από το 16οαιώνα π.Χ. μελετούσαν τους κομήτες, τους μετεωρίτες, τις ηλιακές κηλίδες, τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους πλανήτες, ενώ το ημερολόγιό τους θεωρείται μοναδικός συνδυασμός σεληνιακού και γρηγοριανού ημερολογίου.
Η πυξίδα, μια από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού, χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη ναυσιπλοΐα ήδη από τα χρόνια των δυναστειών Σονγκ (960-1279 μ.Χ.) και Γιουάν (1271–1368 μ.Χ.), ενώ το 12ο αιώνα διαδόθηκε στην Ασία και την Ευρώπη, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάπτυξη του εμπορίου, της οικονομίας και του πολιτισμού.
Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10η Ιουνίου και ώρα αναχωρήσεως από τα δικαστήρια 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα της Εταιρείας 24.210-46.253 και 24.210-51.061.

Πρόγραμμα εκδρομής
7:00     Αναχώρηση με πούλμαν από τα Δικαστήρια.
9:30     Στάση μισής ώρας στον Άγιο Κωνσταντίνο για καφέ κ.λπ.
12:00   Άφιξη στο Ευγενίδειο Πλανητάριο των Αθηνών – Εισιτήρια.
12:30   Είσοδος στον θόλο προβολών για την ψηφιακή ταινία: «Το μέλλον στο Διάστημα»
14:00   Γεύμα
15:30   Αναχώρηση για το Μουσείο Ηρακλειδών στο Μοναστηράκι.
16:30   Είσοδος στον εκθεσιακό χώρο της αρχαίας κινεζικής επιστήμης αστρονομίας-τεχνολογίας
18:00   Αναχώρηση για το Βόλο.
20:00   Στάση μισής ώρας στον Άγιο Κωνσταντίνο για καφέ αναψυκτικά κ.λπ.
22:00   Άφιξη στο Βόλο.

Τιμή εισιτηρίου για το πούλμαν και τα θεάματα: 32 €.
Τα μικρά παιδιά και οι μαθητές Δημοτικού – Γυμνασίου, πληρώνουν μισό εισιτήριο.