Οι επιστήμονες λένε ότι ο θάνατος του ήλιου μας θα είναι ακόμα πιο ανατριχιαστικός από ότι νομίζαμε.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο θάνατος του ήλιου μας θα είναι ακόμα πιο ανατριχιαστικός από ότι νομίζαμε.

22 Μαΐου 2018

Της Βασιλικής Γερμάνη

Ο ήλιος μας βρίσκεται ακόμα στα χρόνια δόξας του στην ώριμη ηλικία των 4,5 δισεκατομμυρίων ετών. Σε περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πυρήνας του ήλιου θα χάσει τεράστιες ποσότητες υδρογόνου και ηλίου, μετατρέποντάς τον σε κόκκινο γιγαντιαίο αστέρι. Τουλάχιστον αυτό είναι ό, τι γνωρίζουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με την Αστρονομία (ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά). Προφανώς, αυτό όμως δεν περιγράφει ολόκληρη την ιστορία.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τη περασμένη Δευτέρα στο Nature Astronomy δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, σε παλιότερες ιδέες για το τι θα συμβεί όταν ο ήλιος μας πεθάνει. Σύμφωνα με την έρευνα, ο ήλιος μας θα γίνει ένας ωραιότατος δακτύλιος διογκούμενου αερίου γνωστός ως πλανητικό νεφέλωμα.
«Όταν ένα αστέρι πεθαίνει, εκπέμπει μια μάζα αερίου και σκόνης – γνωστή ως φάκελος – στο διάστημα», εξηγεί ο Καθηγητής Albert Zijlstra του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. «Ο φάκελος, μπορεί να είναι όσο το ήμισυ της μάζας του αστεριού. Αυτό αποκαλύπτει τον πυρήνα του αστεριού, ο οποίος σε αυτό το σημείο της ζωής του αστέρα έχει ξεμείνει από καύσιμο, σβήνει και τελικά πεθαίνει.»

Με την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου αστρικών δεδομένων, η ομάδα προσπάθησε να σχεδιάσει την τελική πράξη του ήλιου. Το μοντέλο προβλέπει τη φωτεινότητα του πλανητικού νεφελώματος του ήλιου μας με βάση την ηλικία και τη φωτεινότητα των αέριων φακέλων των άλλων αστεριών. Αν και οι επιστήμονες είχαν από καιρό υποθέσει ότι ο ήλιος μας δεν ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να σχηματίσει ένα πλανητικό νεφέλωμα, η ομάδα απέδειξε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει μια πιθανότητα να συμβεί και αυτό.
Τα μοντέλα της ομάδας δείχνουν ότι τα αστέρια όπως ο ήλιος μας, αν και μικρότερα σε μάζα σε σύγκριση με πολλά άλλα, μπορούν να ζεσταθούν πολύ γρήγορα, ακόμα και όταν βρίσκονται στη τελική φάση της ζωής τους. Αυτό θα σήμαινε ότι ο ήλιος μας θα μπορούσε ακόμα να εκπέμπει αέρια και σκόνη για να δημιουργήσει ένα ορατό πλανητικό νεφέλωμα.
«Βρήκαμε ότι τα αστέρια με μάζα λιγότερο από 1,1 φορές τη μάζα του ήλιου, παράγουν πιο ήπια νεφελώματα και αστέρια μεγαλύτερα από 3 ηλιακές μάζες, φωτεινότερα νεφελώματα, αλλά για τα υπόλοιπα η προβλεπόμενη φωτεινότητα είναι πολύ κοντά σε αυτό που παρατηρήθηκε», προσθέτει ο Zijlstra .
Θα μπορούσε αυτό να διευθετήσει τη μακρόχρονη συζήτηση – διαφωνία γύρω από τον θάνατο του ήλιου μας; Όχι ακριβώς, εννοώ, πως είναι μόνο μία μελέτη. Τουλάχιστον έχουμε κάποιες συναρπαστικές ιδέες για το τι θα συμβεί στον αγαπημένο μας ήλιο όταν είναι τελικά η ώρα για να πεθάνει – θα μπορούσε να γίνει φάντασμα….

Πηγή: Nature Astronomy