Επιχείρηση Μεσημβρία- Η μέτρηση του μέτρου

Επιχείρηση Μεσημβρία- Η μέτρηση του μέτρου

29 Μαΐου 2018

Tην  Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων της Ομάδας Μαθηματικής Λογοτεχνίας «ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ του Βόλου» θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Επιχείρηση Μεσημβρία» του Denis Quedj, εκδόσεις Π. Τραυλός, στο βιβλιοπωλείο “Tο Κλου» (πρώην Παιδεία, Αντωνοπούλου 15 & Ιάσονος, Βόλος) στις 9.15 μ.μ.

Η παρουσίαση θα γίνει από τα μέλη της ομάδας, την κα Ηλιάδη Μαίρη, οδοντίατρο, τον Δρ φυσικής Ξενάκη Χρίστο, αντιπρόεδρο της Εταιρείας Aστρονομίας και Διαστήματος και τον κ. Ζαφραντζά Ευστάθιο, οικονομολόγο, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Aστρονομίας και Διαστήματος.

Το βιβλίο είναι βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία στη Γαλλία για τον καθορισμό του προτύπου μέτρου. Η ιστορία εξελίσσεται στην καρδιά της Γαλλικής Επανάστασης, με ήρωες δύο αστρονόμους εκείνης της εποχής. Ένα βραβευμένο σενάριο, γέννησε ένα υπέροχο ιστορικό μυθιστόρημα.

Τον Ιούνιο του 1792 δυο ταξιδιωτικές άμαξες ξεκινούν απ’ τον κήπο του Κεραμικού στο Παρίσι, φορτωμένες με πολύτιμα όργανα μέτρησης, επιστολές με βασιλικές βούλες, νομίσματα και χάρτες. Η μια κατευθύνεται, βόρεια, προς τη Δουνκέρκη και η άλλη, νότια, προς την Βαρκελώνη. Επιβάτες τους οι αστρονόμοι Πιέρ Μεσέν και Ζαν-Μπατίστ Ντελάμπρ, με ρητή εντολή της Επαναστατικής Εθνοσυνέλευσης: να μετρήσουν ακριβώς το μήκος του μεσημβρινού που ενώνει αυτές τις δύο πόλεις. Αυτή η μέτρηση θα αποτελέσει τη βάση για τον καθορισμό ενός πρότυπου ενιαίου Μέτρου ως μονάδα μέτρησης μιας απόστασης, ενός μεγέθους, πρότυπο μέτρο που δεν υπήρχε πριν.

Η μεγάλη ποικιλία και η διαφορετικότητα των μονάδων μέτρησης μεταξύ των διαφόρων πόλεων της Γαλλίας ήταν πηγή αδικιών, εκμετάλλευσης και αυθαιρεσίας .Επίσης αποτελούσε εμπόδιο για την επέκταση του εμπορίου και των οικονομικών συναλλαγών. Αυτές τις αδικίες και τα εμπόδια θέλησε η γαλλική επανάσταση να καταργήσει σε όφελος του λαού, με τον καθορισμό ενός πρότυπου Μέτρου που θα ίσχυε σε όλη τη Γαλλική επικράτεια. Το μέτρο αυτό θα ισούταν με το 1/10.000.000 του ενός τετάρτου του μεσημβρινού της γης ,που απόμενε να υπολογιστεί από τους δυο αστρονόμους με τη μέθοδο του τριγωνισμού και τον υπολογισμό του γεωγραφικού πλάτους, με τη βοήθεια του οργάνου Kύκλου Eπανάληψης ( Cercle Repetiteur)

Η Επιχείρηση Μεσημβρία γίνεται μια αποστολή γεμάτη περιπέτειες μέσα στη Γαλλική επανάσταση, περίοδο μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών στη Γαλλία, που διήρκεσε από το 1789 έως το 1799. Οι αστρονόμοι σκαρφαλώνουν σε καμπαναριά, πύργους, βουνά, κρύβονται από τους χωροφύλακες, τα μπλόκα, τους μαυριτάνους πειρατές. Οι άδειες ελεύθερης κυκλοφορίας τους, προκαλούν υποψίες, τους νομίζουν κατάσκοπους, βασιλόφρονες, τσαρλατάνους, μάγους.

Μια συναρπαστική ιστορία όπου αναδεικνύεται η σημαντική συμβολή της επιστήμης και της αστρονομίας στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο