23ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός</br>Αστρονομίας & Διαστημικής 2018

23ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός
Αστρονομίας & Διαστημικής 2018

25 Ιουνίου 2018

23ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας & Διαστημικής 2018
Βόλος, 23-24 Ιουνίου 2018

Ολοκληρώθηκε ο 23ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας & Διαστημικής με την διενέργεια της 4ης φάσης ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ.
Στην φάση αυτή έλαβαν μέρος οι 10 από τους 11 μαθητές που είχαν προκριθεί από την 3η φάση ΙΠΠΑΡΧΟΣ.
Ο 11ος μαθητής (Ραφαήλ Τσιάμης) συμμετέχει στην προπόνηση της Αμερικανικής Ολυμπιακής Ομάδας Μαθηματικών και απουσίαζε δικαιολογημένα.
Οι 10 φιναλίστ συμμετείχαν στην τριπλή εξέταση που περιελάμβανε τη Θεωρητιική Εξέταση (με 3 μικρής ανάπτυξης, 2 μεσαίας ανάπτυξης και 2 μεγάλης ανάπτυξης προβλήματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής) με σημαντικό βαθμό δυσκολίας.
Το βράδυ της 23ης Ιουνίου ο καιρός ήταν νεφελώδης κι έτσι η Παρατηρησιακή Εξέταση έγινε γραπτώς στην αίθουσα.
Ενώ, την Κυριακή 24 Ιουνίου τα παιδιά εξετάστηκαν στην ιδιόμορφη εξέταση της Ανάλυσης Δεδομένων με μια πρωτότυπη άσκηση της οποίας αποκλειστικός δημιουργός είναι η αστροφυσικός του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας, κα Χαρά Παπαθανασίου (που συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στην προετοιμασία της 5μελούς Ολυμπιακής Ομάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής της χώρας μας).
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε (για μια ακόμη χρονιά) τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπ. Θεσσαλίας, κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη, καθώς και τον Πρύτανη του Ιδρύματος, καθ. Γ. Πετράκο για την συμπαράσταση προς τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας και την παραχώρηση της αίθουσας εξέτασης (στις νέες εγκαταστάσεις του Οικονομικού Τμήματος, στο κτίριο Ματσάγγου).