Ο Διεθνής διαστημικός σταθμός χάνει αέρα μετά από χτύπημα!

Ο Διεθνής διαστημικός σταθμός χάνει αέρα μετά από χτύπημα!

30 Αυγούστου 2018

Της Βασιλικής Γερμάνη

Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχει ξεσπάσει μια διαρροή μετά από σύγκρουση με διαστημικά συντρίμμια ή ένα μικρομετεωρίτη. Ελεγκτές πτήσης της αποστολής, στο Χιούστον και τη Μόσχα, παρατήρησαν πτώση της πίεσης την Τετάρτη 29 Αυγούστου το βράδυ και μετά από έρευνα την Πέμπτη 30 Αυγούστου , οι αστροναύτες ανακάλυψαν μια τρύπα 2mm στο ρωσικό τμήμα του σταθμού.

Αν και η διαρροή είναι μικρή, αν δεν είχε εντοπιστεί, ο αέρας για το πλήρωμα θα είχε εξαντληθεί σε 18 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης από τον ISS, ο έλεγχος εδάφους της NASA σχολιάσε: “Αυτή τη στιγμή ο Alex έχει βάλει το δάχτυλό του στην τρύπα και δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη λύση γι ‘αυτό.”

Το πλήρωμα εργάζεται τώρα για την εύρεση μόνιμου τρόπου επίλυσης της διαρροής και επί του παρόντος  σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν καουτσούκ δερμάτινες τσάντες, ταινία, γάζα από το ιατρικό κιτ τους και στεγανοποιητικό. Ωστόσο, ο έλεγχος της αποστολής λέει ότι εξακολουθούν να βλέπουν μια συνεχή μείωση των τιμών του αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι η διαρροή εξακολουθεί.

Ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δήλωσε: “Χθες το βράδυ ο έλεγχος αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού διαπίστωσε μείωση της πίεσης. Το πρωί το πλήρωμα συγκεντρώθηκε στο ρωσικό τμήμα του Διαστημικού Σταθμού πριν ψάξει για την αιτία της αλλαγής πίεσης.

Το πλήρωμα είναι υγιές και ασφαλές με αποθέματα αέρα για εβδομάδες.

Η βλάβη πιστεύεται ότι προκλήθηκε όταν ένας μικρομετεωρίτης ή ένα κομμάτι διαστημικών υπολειμμάτων χτύπησε τον σταθμό.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και αρκετά χρόνια, ότι η ποσότητα των σκουπιδιών που κυκλοφορούν σε τροχιά γύρω από τη Γη, από τους δορυφόρους και τα διαστημόπλοια αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον ISS. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει προκληθεί σημαντική ζημιά.

Από το 1957, περισσότερες από 5250 εκτοξεύσεις οδήγησαν σε περισσότερα από 23.000 ανιχνεύσιμα αντικείμενα  σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Αλλά μόνο περίπου 1200 είναι εν λειτουργία δορυφόροι  – οι υπόλοιποι είναι συντρίμμια και δεν εξυπηρετούν πλέον κανένα σκοπό.

Πολλά εγκαταλελειμμένα σκάφη έχουν εκραγεί ή σπάσει, δημιουργώντας περίπου 750.000 τεμάχια μεγαλύτερα από 1 εκατοστό και 166 εκατομμύρια μεγαλύτερα από 1 χιλ. Που περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη με ταχύτητες που αγγίζουν τα 30.000 μίλια / ώρα.

Πέρυσι, η ESA έκανε έκκληση στους δορυφορικούς φορείς και στους διαστημικούς οργανισμούς να εκκαθαρίσουν τις μη λειτουργικές κατασκευές τους, προειδοποιώντας ότι τα διαστημικά σκουπίδια είχαν «τεράστιες σχετικές ταχύτητες, γρηγορότερα από μια σφαίρα, και μπορούν να βλάψουν ή να καταστρέψουν την λειτουργική διαστημική υποδομή».

Τον Μάρτιο ένας πρωτότυπος χώρος «συλλογής απορριμμάτων» που σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο του Surrey στάλθηκε στον ISS. Το μικροσκοπικό διαστημόπλοιο θα εκτελέσει δύο πειράματα για να αναπτύξει και στη συνέχεια να συλλάβει έναν μικρό “cubesat” δορυφόρο, χρησιμοποιώντας πρώτα ένα δίχτυ, και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ένα καμάκι. Αν λειτουργήσει, θα μπορούσε να αποσταλεί για να καθαρίσει την τροχιά της Γης από επικίνδυνα συντρίμμια.

Πηγή: Telegraph.co.uk