Η Πανελλήνια Συνάντηση  προεδρείων Ερασιτεχνών Αστρονόμων  στο Βόλο

Η Πανελλήνια Συνάντηση προεδρείων Ερασιτεχνών Αστρονόμων στο Βόλο

19 Νοεμβρίου 2018

Το ερχόμενο Σάββατο, 24 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ., στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ηςΟκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου) πραγματοποιείται η 9ηΠανελλήνια Συνάντηση των προεδρείων των Συλλόγων Ερασιτεχνών Αστρονόμων με την πρωτοβουλία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται ανά διετία και αποβλέπουν στον συντονισμό των ενεργειών των 25 και πλέον σωματείων της Ελλάδος, την ανταλλαγή εμπειριών, τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων και τη γνωριμία μεταξύ των, μια και εισέρχονται καινούργια μέλη κάθε φορά στα Διοικητικά Συμβούλιά τους.
Οι πρώτες συναντήσεις άρχισαν από το (τέως) Παράρτημα Κατερίνης της Εταιρείας Αστρονομίας το 2002 και συνεχίστηκαν με τις συναντήσεις των συλλόγων της Χαλκίδας, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Σπάρτης και της Κέρκυρας.
Οι συναντήσεις είναι ημερήσιες και γίνονται ένα χρόνο πριν από το Πανελλήνιο Συνέδριο των Ερασιτεχνών Αστρονόμων, συνήθως Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Έχουν δε επιπλέον σκοπό και την προετοιμασία ή τη λύση προβλημάτων που παρουσιάζονται στο επόμενο Συνέδριο, ενώ συζητούνται και θέματα οργάνωσης.
Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης του Σαββάτου έχουν προταθεί από τα προεδρεία των σωματείων, μέχρι τώρα, τα εξής θέματα:
·      Απολογισμός και κριτική της 12ηςΠανελλήνιας Αστροεξόρμησης στο όρος Δρυμώνα Αιτωλοακαρνανίας,
·     Η οργάνωση του 11ουΠανελληνίου Συνεδρίου, το 2019, στο Βόλο,
·     Η παρουσίαση του νέου ηλεκτρονικού μητρώου των συλλόγων,
·      Ο νέος θεσμός του Ερασιτέχνη Αστρονόμου της χρονιάς,
·      Το περιοδικό «Ουρανός» με τα άρθρα, το χρονικό του τριμήνου και την κυκλοφορία,
·      Ο φωτισμός LED και η φωτορρύπανση, που ξεκινάει από τον «Ωρίωνα» προς φορείς ως παράρτημα της International Dark-Sky Association,
·      Η 13ηΠανελλήνια Εξόρμηση στους Φιλιππαίους Γρεβενών,
·      Νέα των Σωματείων – Σύντομη αναφορά, στα νεοϊδρυθέντα σωματεία και γενική συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων για την Ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα, και το μάθημα της αστρονομίας που εξοβελίστηκε από τα σχολεία.
Εισηγητές των θεμάτων αυτών έχουν αναλάβει οι: Παπαθανασόπουλος Κίμων, από το Αγρίνιο, Παπαλάμπρου Ανδρέας από την Πάτρα, Τζήμκας Νικόλαος από την Κοζάνη, Κουκιόγλου Στέλιος από τη Θεσσαλονίκη, Μαυρομμάτης Κων/νος, Ζαχείλας Λουκάς και Ξενάκης Χρίστος από το Βόλο. Αναμένονται δε και άλλες προτάσεις.
Η ημερίδα θα συνεχισθεί μέχρι το απόγευμα στις 5μ.μ, με ένα διάλειμμα κατά τις 2μ.μ. κατά το οποίο θα προσφερθεί ένα πρόχειρο γεύμα στους συνέδρους. Στο τέλος θα διατυπωθούν τα πορίσματα και τα συμπεράσματα της συνάντησης.