Aστρονομική διάλεξη  με τον Σεραφείμ Σπανό</br>Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Aστρονομική διάλεξη με τον Σεραφείμ Σπανό
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

21 Νοεμβρίου 2018

Η προσεχής αστρονομική διάλεξη της Κυριακής, 2αςΔεκεμβρίου 2018, θα γίνει με ομιλητή τον κ. Σεραφείμ Σπανό, συντονιστή εκπαιδευτικού έργου φυσικών επιστημών Δ.Ε. Η ομιλία θα γίνει, όπως πάντα στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, με θέμα: «Ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα σε κοντινούς και μακρινούς κόσμους».

Τον Αύγουστο του 2018 το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzerπου βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη συμπλήρωσε 15 χρόνια παραμονής και αστρονομικών παρατηρήσεων στο υπέρυθρο φάσμα. Οι παρατηρήσεις του απέδειξαν, το 2014, την ύπαρξη ατμοσφαιρικών διαταραχών στις καυτερές ατμόσφαιρες των καφετί νάνων αστέρων.

Η διάλεξη επιχειρεί μια περιήγηση στους κόσμους των ουρανίων σωμάτων όπου παρατηρούνται ή αναμένονται ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα. Αρχίζοντας από τον μητρικό μας πλανήτη παρουσιάζεται η έννοια του ατμοσφαιρικού κατακρημνίσματος με έμφαση στα υδατώδη κατακρημνίσματα. Στη συνέχεια πραγματοποιείται εκτεταμένη αναφορά στα εξωτικά υλικά που καταφθάνουν στις επιφάνειες των πλανητών και των δορυφόρων τους στο ηλιακό μας σύστημα ως προϊόντα κατακρήμνισης. Η διάλεξη ολοκληρώνεται με τη διερεύνηση παρομοίων διαδικασιών σε μακρινά ηλιακά συστήματα, αλλά και σε εξωτικές αστρικές οντότητες που φέρουν το όνομα καφετί νάνοι (Browndwarfs).

Ο Σεραφείμ Σπανός τελείωσε το εξατάξιο 2ο Γυμνάσιο Αρένων Βόλου το 1976 και εισήχθη στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1982 με το πτυχίο του Φυσικού. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο την μετεωρολογία. Μετά την θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις προσελήφθη από τον ΕΛΓΑ στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας όπου και εργάσθηκε επί 10ετία ως επαγγελματίας μετεωρολόγος.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας του εκεί πραγματοποίησε πλήθος επιμορφώσεων σε θέματα τροποποίησης καιρού και έλαβε το πτυχίο του προγνώστη Α΄ τάξης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το 1990. Τη διετία 1994-1996 αποσπάστηκε ως Εργαστηριακός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Αγρομετεωρολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου ασχολήθηκε με Αγρομετεωρολογία και Τηλεπισκόπιση.

Το 2000 εγκατέλειψε τον ΕΛΓΑ για να εργασθεί στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής κλάδου ΠΕ04. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη διδακτορική του διατριβή που άρχισε το 1999 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε θέματα Συνοπτικής Κλιματολογίας και ολοκληρώθηκε το 2004. Κατά το 2007 κατέλαβε τη θέση Υπευθύνου στο ΕΚΦΕ Μαγνησίας, ασχολούμενος με την επιμόρφωση καθηγητών μέσης εκπαίδευσης σε θέματα εργαστηριακής Φυσικής-Χημείας-Βιολογίας. Υπηρέτησε ως Διευθυντής στο Γυμνάσιο Ιωλκού από το 2011 έως το 2015 και ως Δ/ντης στο 2οΛύκειο Βόλου από το 2017 έως το 2018. Σήμερα είναι Περιφερειακός Συντονιστής Εκπαίδευσης στη Θεσσαλία για τον κλάδο ΠΕ04.

Έχει βραβευθεί σε δύο πανελλήνιους αγώνες κατασκευών και πειραμάτων και σε τρεις πανελλήνιους διαγωνισμούς καλύτερου εκπαιδευτικού σεναρίου. Επίσης έχει κερδίσει την πρώτη θέση σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικού Βίντεο.

Η εκπαιδευτική του εμπειρία συμπληρώνεται με διδασκαλία (2002 έως το 2004) στο εργαστήριο μετεωρολογίας του Τμήματος Δασοπονίας στο ΤΕΙ Λάρισας και από διδασκαλία (2004 έως το 2011) των μαθημάτων μετεωρολογία, αγρομετεωρολογία και βιομετεωρολογία στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 40 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με θέματα την Φυσική της Ατμόσφαιρας την Μετεωρολογία-Κλιματολογία και την Διδακτική των Φυσικών Επιστημών.

Είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και διδάσκει στα σχολεία που αυτή οργανώνει κατά την τελευταία πενταετία. Η δραστηριότητα αυτή και η αναζήτηση βιωματικών εμπειριών γνώσης τον οδήγησε στην επίσκεψη φημισμένων διαστημικών υπηρεσιών όπως της ESAστην Ολλανδία και της NASAστην Αλαμπάμα όπου πραγματοποίησε επιμορφώσεις με πρακτική εξάσκηση σε θέματα διαστημικής.