Μεγάλος ευεργέτης της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος ανακηρύσσεται, έστω και μεταθανατίως, ο Κωνσταντίνος Σ. Ζούζουλας

Μεγάλος ευεργέτης της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος ανακηρύσσεται, έστω και μεταθανατίως, ο Κωνσταντίνος Σ. Ζούζουλας

23 Νοεμβρίου 2018

Τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Σ. Ζούζουλα, τον γνωρίσαμε ως Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας μας ένα καλοκαιρινό απογευματινό, της 21ηςΙουνίου 2003, ανήμερα του θερινού ηλιοστασίου, που μας κάλεσε στο πατρικό του σπίτι στην Κουκουράβα, για να συζητήσουμε την προσφορά, των 400 περίπου αστρονομικών βιβλίων του εξέχοντα Έλληνα Αστρονόμου Γουλιέλμου Άμποτ (1906 – 2001), τα οποία είχε κερδίσει σε μια δημοπρασία στην Αθήνα. Τα βιβλία ήταν όλα σπάνια και αξιόλογα και έκτοτε κοσμούν την εξ 700 και πλέον βιβλίων αστρονομική βιβλιοθήκη μας.

Ζήτησε, τότε, ο κ. Ζούζουλας, να μάθει για το έργο της Εταιρείας, πέρα από εκείνα που έμαθε από τον κ. Νικόλαο Τσούκα, το συγγενή του, που έκανε τη διαμεσολάβηση και πάνω στη κουβέντα του αναφέραμε και το σοβαρό πρόβλημα που είχαμε, με τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής. Του είπαμε χαρακτηριστικά ότι η μέχρι τότε αδιάλειπτη χορηγός του διαγωνισμού Μπίκα Μαρκατά – Πετρογιάννη,απεβίωσε πρόσφατα και τα βραβεία των μαθητών μένουν μετέωρα. Έτσι κινδυνεύουμε να μη δώσουμε χρηματικά βραβεία στους μαθητές, αν και είχαν αθλοθετηθεί από την αρχή της χρονιάς με την προκήρυξη του διαγωνισμού, που εστάλη σε όλα τα σχολεία από το Υπουργείο Παιδείας.
Και ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας, αφού πρώτα ζήτησε να μάθει πιο ήταν το συνολικό ποσό των βραβείων, χωρίς δεύτερη κουβέντα μας ξάφνιασε λέγοντας: «Εγώ αναλαμβάνω τη χορηγία του διαγωνισμού». Μείναμε άναυδοι και δεν είχαμε λόγια να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να τον ευχαριστήσουμε για τη μεγάλη αυτή ανέλπιστη και ξαφνική προσφορά του.
Έτσι εκείνη τη χρονιά οι μαθητές παρέλαβαν κανονικά από τον ίδιο τα βραβεία τους σε επίσημη τελετή που έγινε στο Δημαρχείο Βόλου. Ο ίδιος δε τους μίλησε με θερμά λόγια για την αστρονομική πρόοδό τους και τους ευχήθηκε να ανεβαίνουν πάντα στη γνώση και να φθάσουν μέχρι του τρίτου ουρανού του Αποστόλου Παύλου.
Και όχι μόνο εκείνη τη χρονιά, αλλά και όλες τις επόμενες χρονιές μέχρι και τελευταία, υπήρξε μόνιμος χορηγός του διαγωνισμού. Μάλιστα αύξησε κατά πολύ τη χορηγία του, με αποτέλεσμα να παίρνουν χρηματικά βραβεία, όχι μόνο οι τρεις πρώτοι, αλλά και όλοι οι 25 περίπου επαινούμενοι μαθητές που διακρίνονταν στο διαγωνισμό.
Αξίζει, λοιπόν, να αναφέρουμε ότι στα 10 και πλέον αυτά χρόνια, διέθεσε συνολικά 50.000 ευρώ σχεδόν, που διανεμήθηκαν σε 250 περίπου μαθητές του Βόλου και ολόκληρης της Ελλάδας, ως επιβράβευση της πολύ καλής έως άριστης επίδοσής τους στο διαγωνισμό της αστρονομίας.
Φέτος δε, επρόκειτο η Εταιρεία να τον ανακηρύξει ως τον πρώτο και άριστο ευεργέτη της, σύμφωνα με το καταστατικό της, κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του Δεκεμβρίου, αλλά δεν πρόφτασε να το κάνει όταν ήταν εν ζωή και το κάνει έστω και μεταθανατίως.

Την Κυριακή, 2α Δεκεμβρίου και πριν από την καθιερωμένη μηνιαία ομιλία, του απονέμει τιμητική πλακέτα, την οποία θα παραλάβει ο γιος του ή ένα από τα αδέλφια του.