Ομιλία την Κυριακή 7 Απριλίου<br>Η αστρονομία των βαρυτικών κυμάτων<br>του Νικολάου Στεργιούλα

Ομιλία την Κυριακή 7 Απριλίου
Η αστρονομία των βαρυτικών κυμάτων
του Νικολάου Στεργιούλα

24 Μαρτίου 2019

Η αστρονομία των βαρυτικών κυμάτων

Η Αστρονομία των βαρυτικών κυμάτων, θα είναι το θέμα της ομιλίας της Κυριακής, 7ης Απριλίου 2019 και ώρα 8 μ.μ. που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο). Θα μιλήσει ο κ. Νικόλαος Στεργιούλαςκαθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας.
Μέχρι σήμερα, ο άνθρωπος εξερευνούσε τον Κόσμο γύρω του συλλέγοντας το φως που φτάνει σε μας από τα βάθη του Σύμπαντος. Πλέον όμως, μπορούμε και να «ακούσουμε» το Σύμπαν, να ανιχνεύσουμε δηλαδή τον «ήχο» που παράγεται όταν συγκρούονται δύο μαύρες τρύπες ή δύο αστέρες νετρονίων. Ο «ήχος» αυτός ταξιδεύει ως κύμα στο χωροχρόνο με την ταχύτητα του φωτός. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του Σύμπαντος και μας επιτρέπει να ελέγξουμε πιο αυστηρά τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Στην ομιλία θα παρουσιαστούν τα κύρια χαρακτηριστικά των βαρυτικών κυμάτων, θα εξηγηθούν τα πειράματα LIGOκαι VIRGOπου επέτρεψαν την ανίχνευσή τους και θα αναφερθούν οι μελλοντικές προοπτικές (νέοι ανιχνευτές και η διαστημική αποστολή LISAτου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος) και οι προσδοκίες που υπάρχουν για νέες ανακαλύψεις στην Αστροφυσική και στην Κοσμολογία, στη νέα εποχή της Αστρονομίας Βαρυτικών Κυμάτων.
Ο κ. Στεργιούλας εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ κι εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Αλβέρτος Αϊνστάιν στο Βερολίνο. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη Γενική Θεωρία Σχετικότητας και στη μελέτη των μελανών οπών, των αστέρων νετρονίων και των βαρυτικών κυμάτων, θέματα για τα οποία έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ πρόσφατα εκδόθηκε βιβλίο του από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Συμμετέχει στο επιστημονικό μέρος της διαστημικής αποστολής LISA(για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων στο διάστημα) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).


Προσομοίωση της συγχώνευσης ενός ζεύγους αστέρων νετρονίων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης